Steven Gerrard je takole zmagovito dvignil pokal. Foto: epa
Steven Gerrard je takole zmagovito dvignil pokal. Foto: epa
Hernan Crespo
Hernan Crespo je dvakrat zatresel mrežo v prvem polčasu. Foto: epa
Vladimir Šmicer
Vladimir Šmicer je znižal izid na 2:3. Foto: epa
Jerzy Dudek
Jerzy Dudek je takole ubranil 11-metrovko Andreja Ševčenka. Foto: epa

Dramatični finale je imel dva različna polčasa. Po prvem je Milan z domiselno igro vodil že s 3:0, pri čemer je Paolo Maldini zadel že v 1. minuti, dva gola pa je dodal izjemno razpoloženi Hernan Crespo.

Liverpool je po odmoru vse stavil na napad in izenačil v dobrih petih minutah, potem ko so od 54. do 60. minute zadeli Steven Gerrard, Vladimer Šmicer in Xabi Alonso. Igra se je nato umirila in sledil je podaljšek, v katerem je imel najlepšo priložnost tik pred koncem Andrej Ševčenko. Loterijo z enajstih metrov so dobili Redsi, potem ko je Dudek ubranil dva strela: Pirlovega in Ševčenkovega.

Prvi polčas na strani Milana
Prvi zadetek je dosegel Maldini, ki je zadel po podaji Andree Pirla z desne strani že v 52. sekundi tekme. Napadi rdeče-črnih so se ves prvi polčas nadaljevali, vendar sta se Ševčenko in Crespo kar nekajkrat ujela v prepovedanem položaju.

Drugi gol Italijanov je bil plod izjemne Kakajeve in Ševčenkove akcije, ki sta Crespu omogočila, da še drugič matira vratarja Dudka. Ko se Liverpool še niti ni zavedal zaostanka z 0:2, nova globinska podaja Kakaja, ki je znova našel Crespa. Slednji je iz oči v oči znova mojstrsko premagal čuvaja angleške mreže.

Ob polčasu je bilo tako razpoloženje na stadionu Atatürk precej kontrastno. Podporniki kluba iz mesta Beatlov so jokali, na drugi strani pa so Italijani že proslavljali naslov prvaka, a to je bil račun brez krčmarja.

Liverpool se je prebudil
Drugi polčas je namreč prinesel popolnoma drugačno razmerje moči na igrišču. Nogometaši iz mesta ob reki Mersey so namreč močno pritisnili na vrata Dide. Njihov pritisk se je obrestoval v 54. minuti, ko je po podaji Johna Arneja Riiseja kapetan Gerrard z glavo zadel levi zgornji kot vrat Dide. Napadi Angležev so se nadaljevali in po Šmicerjevem diagonalnem strelu v 56. minuti je na semaforju pisalo 2:3.

Le štiri minute pozneje pa je po Gerrardovem prodoru Gennaro Gattuso napravil prekršek za enajstmetrovko. Izvajal jo je Alonso, a je Dida njegov strel ubranil. Alonso je bil dovolj zbran in je "odpadek" pospravil v mrežo. Do konca 90 minut se je kar trikrat v priložnosti znašel Ševčenko (Milan), a njegove poskuse so Liverpoolovi branilci ustavili pred zaključnim strelom.

Dolgočasna nogometna predstava z redkimi priložnostmi se je nadaljevala tudi v podaljšku. Najbližje zadetku je bil Ševčenko v 117. minuti, ko je njegova dva strela z neposredne bližine vratar Dudek čudežno ubranil in odbil v kot.

Streljanje 11-metrovk: Dudek je junak
Tudi pri streljanju 11-metrovk se je izkazal Poljak Dudek, ki je ubranil strela Pirla in Ševčenka, Serginho pa je streljal čez gola. Za Liverpool so zadeli: Dietmar Hamann, Djibril Cisse in Šmicer. Angleži so se tako petič povzpeli na vrh Evrope. Zadnjič so pred zmago v Carigradu slavili leta 1984, ko so premagali Romo.

Preberite si izjave, čudež in odmeve po tekmi. Priporočamo tudi ogled fotozgodbe in rumenega pajkla.

LIVERPOOL     6 - 5 (*)      Milan 
Gerrard 54. Maldini 1.
Šmicer 56. Crespo 39., 44.
Xabi Alonso 60. (*) - po 11-metrovkah
--------------------------------------- Dudek Dida Finnan ** Cafu Carragher Nesta Hyypiä Stam Traore Maldini Garcia Gattuso *** Gerrard Pirlo Alonso Seedorf ** Riise Kaka Kewell * Crespo * Baroš *** Ševčenko --------------------------------------- * 22./Šmicer * 85./Tomasson ** 46./Hamann ** 86./Serginho *** 85./Cisse *** 112./Rui Costa