Diega Maradono so pokopali v intimnem družinsko-prijateljskem krogu na pokopališču na zahodnem obrobju argentinske prestolnice, kjer so pokopani že nogometaševi starši. Foto: Reuters
Diega Maradono so pokopali v intimnem družinsko-prijateljskem krogu na pokopališču na zahodnem obrobju argentinske prestolnice, kjer so pokopani že nogometaševi starši. Foto: Reuters
Sorodna novica Po zaslugi žoge se je zlati deček za večno dotaknil neba

Ob 19. uri po argentinskem času so v četrtek pokopali Diega Armanda Maradono, ki je v sredo umrl pri 60 letih. Na pokopališču Jardin de Bella Vista, 40 km zahodno od središče Buenos Airesa, so krsto argentinske ikone in nogometnega božanstva položili k večnemu počitku poleg njegovih staršev. Kratki slovesnosti in katoliškemu obredu na pokopališču je prisostvovalo vsega 30 ljudi, najožji člani družine in dolgoletni prijatelji.

Pogrebne dogovore sta uskladili Maradonova edina žena Claudia Villafañe in poznejša partnerica Verónica Ojeda. Navzoči so bili vse tri nogometaševe hčerke Dalma, Gianina in Jana, brat Lalo in sestra Kitty ter nečaki.

Na pogrebu tudi grešni kozel za Maradonove stranpoti
Najpresenetljivejši udeleženec intimnega pogreba je bil dolgoletni menedžer Guillermo Coppola, s katerim je Maradona pred 20 leti ob prvem zdravljenju odvisnosti na Kubi burno prekinil poprejšnje prijateljstvo. Coppola je v Argentini močno osovražen, saj velja za človeka, ki je pripeljal droge, zlasti kokain, v Maradonovo življenje. Med fanatičnimi in tudi precej bolj umirjenimi navdušenci nad dosežki "El Dieza" je Coppola že konec 80. let postal krivec za vse stranpoti kapetana Argentine. Očitno so govorice o pomiritvi strasti v zadnjih dveh letih držale in tako se je Coppola udeležil pogreba, čeprav je poprej desetletja bil bitke zlasti z ženo Claudio.

Pogreb Diega Maradone
Sorodna novica Umrl je nogometni bog Diego Maradona

Na stotisoče ljudi želelo do krste v Casi Rosadi
Pogrebna povorka je argentinsko predsedniško palačo Rdečo hišo zapustila ob 18. uri, potem ko so za nekaj ur podaljšali možnost zadnjega slovesa za žalujoče Argentince. Popoldne so na aveniji, ki vodi proti Casi Rosadi, izbruhnili pravcati nemiri in spopadi s policijo. Ta je začela postavljati barikade, da bi prekinila tok tisoče ljudi, ki so se še nameravali posloviti od Maradone.

S topom in gumijastimi naboji nad žalujoče navijače
Najbolj vročekrvne navijače je policija prepodila z vodnim topom in gumijasti naboji, s čimer je prekinila reko ljudi, ki so se še nameravali posloviti od argentinske ikone. Da bi pomirili strasti, so podaljšali možnost slovesa v Casi Rosadi, kjer so se vrata sicer odprla že ob 6. zjutraj.

Sorodna novica "Zapustil nas je, toda v resnici ni odšel nikamor. Diego je večen."

Samo 12-urno slovo na zahtevo družine
Argentina je razglasila tridnevno žalovanje ob smrti kapetana nogometne reprezentance, ki je leta 1986 osvojila drugi naslov svetovnih prvakov. A očitno je bila 12-urna možnost slovesa, kar je bila želja, če ne že kar ukaz družine, odločno premalo za vse Argentince, katerih simbol upanja in navdiha je bil Diego Maradona.

Kljub ukrepom za zajezitev koronavirusa se je ob poti, kjer se je gibala pogrebna procesija, v katero so se priključili številni avtomobili in motocikli navijačev, zbralo veliko število ljudi, ki so z argentinskimi zastavami zadnjič počastili nogometno legendo.

Sorodna novica Veliki Diego umrl zaradi pljučnega edema

"Diego ni mrtev, Diego živi v našem narodu."
Krsto, prekrito z argentinsko zastavo in številko 10 na njej, so pospremili z vzkliki: "Diego ni mrtev, Diego živi v našem narodu." Avtomobil s krsto se je moral zaradi prometa in gneče tudi ustaviti, policija pa je preprečevala, da bi se ljudje dotikali vozila. Okoli pokopališča Jardin Bella Vista je bil vzpostavljen močan varnostni koridor, ki je preprečeval dostop tako žalujočim navijačem kot medijem.