Slovenija s prvega mesta v jesenski lov na evropsko prvenstvo

Voditelj oddaje Luka Petrič je tokrat gostil štiri kolege. Novinar časopisa Večer Miha Dajčman in radijski reporterji Boštjan Janežič, Jože Pepevnik in Marko Cirman so se pogovarjali o zgledno opravljeni nalogi Slovencev, ki imajo škarje in platno v svojih rokah.

Nekonkurenčni San Marino je v Stožicah pred pol leta nudil dostojen odpor Sloveniji, na domačih tleh pa ni znal biti kos razigranim Slovencem. Brez rahlo poškodovanega Benjamina Šeška so varovanci Matjaža Keka zadeli zelo hitro, kar je olajšalo pot Sloveniji k njeni četrti zmagi na šesti kvalifikacijski tekmi. Zelo dobro je odigral Žan Karničnik, ki je postal 87. različni strelec v zgodovini slovenske izbrane vrste in prvi, ki je na uradni tekmi zadel kot aktualni član prvoligaša iz Celja. 28-letni Korošec je zelo dobro izkoriščal prostor na igrišču in pred golom tudi zbral dve podaji.

"Zelo pomembno je bilo, da je Slovenija hitro zadela in kot je dejal selektor Matjaž Kek, predvsem pristop, ki je nakazoval hitri zadetek, je bil tudi pomemben. Slovenija je šla v tekmo napadalno, odprto, z namenom in sporočilom," je povedal Jože Pepevnik, ki je v nadaljevanju razlagal tudi o razlogih za odsotnost Benjamina Šeška. Radečan je celotno tekmo preživel na klopi za rezervne nogometaše.

"Na tekmi proti Severni Irski je utrpel poškodbo zadnje stegenske mišice. V slovenskem štabu so še dopoldne pred tekmo preverjali, ali bi lahko zaigral, ampak kot se je izkazalo, bi bila odločitev za igranje zelo mejna. Niso želeli tvegati poslabšanja zadev, Šeško bi zaradi tega lahko manjkal dlje časa."

Šeško je proti Severni Irski dosegel gol in podajo, tokrat je v San Marinu to ponovil Žan Karničnik.

Andraž Šporar in Benjamin Šeško sta blestela proti Severni Irski v Stožicah. Foto: Ervin Čurlič
Andraž Šporar in Benjamin Šeško sta blestela proti Severni Irski v Stožicah. Foto: Ervin Čurlič

Kaj je Slovenija pridobila v septembru?
Slovenija je torej prevzela vodstvo v svoji kvalifikacijski skupini, a ima le točko prednosti pred četrtim Kazahstanom. Omizje je potegnilo črto po septembrski del kvalifikacij.

"Slovenija je pridobila samozavest. To se je odrazilo recimo pri prejetih golih proti Severni Irski, ko je Slovenija znala z izjemnim napadalnim delom reprezentance zelo dobro odgovoriti. Sicer proti Danski in Finski to ne bo tako lahko, a če je kemija v moštvu prava, je vse lažje. Zdi se, da se ustvarja hrbtenica ekipe, tudi na sredini igrišča, kjer sta Gnezda Čerin in Elšnik, ki sta vajena igrati skupaj še iz mladih slovenskih reprezentanc. Tudi vrnitev Jana Oblaka v izbrano vrsto je zelo pomembna, imel je eno od bolj ključnih vlog za zmago nad Severno Irsko. Slovenija odhaja samozavestna v zaključni del kvalifikacij," je razmišljal Miha Dajčman.

Pepevnik je dodal: "Dvojec Gnezda Čerin in Elšnik še ni popolnima prepričal, vsaj v prvem polčasu tekme s Severno Irsko ne. Morda tekma s San Marinom ni tisti pravi lakmusov papir, na katerem bi se to dalo preverjati. Slovenija je v teh dveh tekmah dokazala, da zmore upravičiti vsa pričakovanja. Potrdila je sama sebi, da ko si zada cilj, ga lahko tudi izpolni."

Boštjan Janežič se spomni Kekovih prvih kvalifikacij, ko je zelo dolgo iskal tako imenovanega zadnjega veznega igralca: "Morda je ravno to odkritje prinesel septembrski cikel, zdaj namreč ni mačji kašelj dvakrat zapored doseči po štiri gole. Poleg tega imajo igralci vse več skupnih tekem, sploh pa jim Kek ves čas vceplja v glavo, da je treba misliti o sebi, ne o drugih in mislim, da je to kar zlezlo pod kožo njegovim varovancem."

Marko Cirman je pogled usmeril v prihodnost: "Slovenska vezista nista popolnoma prepričala, sta pa oddelala, kar sta morala. Težko je verjeti, da sta to udarni dvojec na sredini igrišča. Ko bo treba koga malo bolj umazano udariti ali se prerekati na igrišču, ko bo zavrelo, takrat bosta šele na pravi preizkušnji. To je počel zelo dobro Jasmin Kurtić. Slovenija je v tem ciklu opravila zrelostni izpit, dobila neko stanovitnost in vidi se, da se stvari v reprezentanci ne dogajajo naključno, da so dobro postavljene. Je pa to lahko dvorezen meč, saj Slovenija nima takšnega bazena igralcev kot večje reprezentance. Ko so praktično vsi na voljo, sploh zdaj, ko so zadeve tako uigrane, je lahko Slovenija še kako konkurenčna. Če se poškoduje Šeško, je Slovenija slabša za 30 odstotkov, videli smo, kako je, kadar manjka Oblak. To so deležniki, ki lahko tudi zelo vplivajo na slovensko izbrano vrsto."

V nadaljevanju debate so se ustvarjalci dotaknili tudi Hansija, ki so ga "Flick-nili" iz nemške reprezentance. Prisluhnite tudi zanimivi rubriki sodnikov dodatek, v kateri izveste več o prihajajočem večnem derbiju, in kvizu, kjer je Luka Petrič kolege izzval s precej zahtevno uganko.

Kek ima sladke skrbi pred oktobrskim rokenrolom