Festival golov v Stožicah

Zmaga s 4:2 je navdušila večino izmed 12.587 gledalcev v Stožicah, kjer je bilo tudi 850 severnoirskih navijačev. "Tekma je bila za občinstvo spektakularna, za nas trenerje malo manj. Saj veste, da imam rad red in odločnost. To je gotovo tekma za analizo! Vesel pa sem, da so igralci sprejeli idejo, da poskušamo igrati z nekaj več tveganja, kot bi morda kdo pričakoval. Uspelo nam je. Zaradi samo dveh treningov nisem želel veliko menjati in rotirati. Na igrišče sem poslal isto postavo kot proti Danski, saj je tedaj odigrala relativno solidno," je po vpisanih treh točkah na novinarski konferenci povedal Matjaž Kek.

Zadovoljen je bil lahko s predstavo v napadu, malce manj pa z obrambo. "Postavitev in ideja je bila, da obremenimo njihovo zadnjo linijo, tudi na račun večjega tveganja za kakšno napako ali manko igralca v sredini. Razigranost spredaj je zasenčila kakšno zamujanje na sredini ali zadaj, a to je bilo popolnoma zavestno. Mislim, da je obramba njihova težava, ne glede na to, da so na prejšnjih tekmah trikrat izgubili le s po 1:0. S tem sem zelo zadovoljen, seveda pa se nogomet igra v dve smeri. Nekajkrat nam je manjkal kakšen igralec v vezni vrsti, nekatere reakcije zadaj pa bi morale biti boljše. A imamo super kakovost v napadu, in ta potencial je treba izkoristiti oziroma se mu prilagoditi. Kar pa mora biti podprto s taktično disciplino, pravočasnostjo in kakovostnejšo igro v obrambi. Tam vidim še ogromno prostora za napredek."

V prvem polčasu je obilo preglavic Eriku Janži povzročal Conor McMenamin: "Na levem boku so se ponavljale napake, a včasih moraš s kakšnim fantom tudi potrpeti. V nadaljevanju tekme se je tudi Janža dvignil."

Sorodna novica Šššštirje goli: Šporar in Šeško napolnila mrežo Severne Irske

Šporar: Zelo zadovoljni smo z učinkovitostjo

Med junaki je bil Andraž Šporar, ki je dosegel dva zadetka, svojega devetega in desetega v reprezentanci. Na večni lestvici je na 9. mestu ujel Boštjana Cesarja. Na isti tekmi se je med strelce dvakrat vpisal le še na prijateljskem obračunu proti Gibraltarju v Kopru pred dobrima dvema letoma (6:0).

"Severna Irska ni slaba reprezentanca, imajo nogometaše, ki igrajo v angleški drugi ligi, na Škotskem in tako naprej. Moramo biti ponosni na strelski izkupiček, saj že dolgo nismo dosegli štirih zadetkov. Priigrali smo si tudi veliko priložnosti, kar v preteklosti ni bil običaj. V napadu smo vsi dobro delovali, ne samo jaz z dvema goloma in Šeško z zadetkom in dvema podajama. Tudi do naju je treba spraviti žogo, vsi smo bili na vrhunski ravni. Zelo zadovoljni smo z učinkovitostjo, lahko pa bi dosegli še kakšen gol, tudi jaz še enega ali dva. Irci so prav tako poskušali igrati, v obrambi pa smo bili soočeni tudi z veliko predložki in ni bilo lahko."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V zadnjih minutah se je znova pokazalo, kako pomemben je za izbrano vrsto Jan Oblak, ki je lahkotno ustavljal žoge ob zaključnem jurišu gostov. "Napadalci so danes odigrali odlično, že ves teden so na treningih in tudi na ogrevanju pred tekmo zadevali vse. Zato sem v garderobi rekel, da bomo gotovo dosegli nekaj golov. Izkoristili smo priložnosti, ki smo jih imeli, in celotno tekmo odigrali s prednostjo. To nam je pomagalo, da je bila samozavest na višji ravni. Čeprav igrišče ni bilo najboljše, smo si upali odigrati, in ne samo nabijati žoge," je srečanje opisal Škofjeločan.

Jan Mlakar ga je dopolnil: "Dobro smo se jim fizično zoperstavili. Vedeli smo, da moramo čvrsto v dvoboje, mislim, da nam je to dobro uspelo. Tudi po prejetih zadetkih nismo zganjali panike in smo se držali načrta. Zdi se mi, da rastemo iz tekme v tekmo in kažemo zrelost. Za napad nam ni treba biti v skrbeh, danes se nam je vse super sestavilo. Zelenica ni v najboljšem stanju, tako slaba še ni bila, a mislim, da igra zaradi tega ni preveč trpela. Dosegli smo štiri zadetke, očitno je bilo v redu (nasmešek). Gneča na vrhu skupine je velika, moramo biti zbrani naprej."

Mlakar je na zadnjih dveh tekmah v kvalifikacijah igral na levem boku. "Na treningih se na vsakem položaju uigrava več igralcev. Vesel sem, da mi selektor zaupa, in poskušam mu vračati na igrišču. Maksimalno se trudim na vsakem treningu in vsaki tekmi. Fizično je na tem položaju malce zahtevneje igrati, a sem se že navadil. Tudi pri Hajduku sem v zadnjem času večinoma igral tako. Lahko rečem, da sem zadovoljen, da lahko igram na dveh položajih. Pri Pisi sem dvakrat igral kot napadalec, kjer bom najbrž največ uporabljen, a se v novem klubu prav tako zavedajo, da lahko pokrijem tudi oba bočna položaja."

Jan Mlakar, Adam Gnezda Čerin in Andraž Šporar. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Mlakar, Adam Gnezda Čerin in Andraž Šporar. Foto: www.alesfevzer.com

Oblak: Prepoceni prejeta zadetka

Šporar je poudaril, da bo Slovenija v nadaljevanju kvalifikacij svojo usodo krojila sama. "Pred tekmo smo vedeli, da je Finska zmagala v Kazahstanu, a se s položajem na lestvici ne obremenjujemo. Gledati moramo le nase. Do konca je v igri še 15 točk in jasno je, da bo na vsaki tekmi pritisk, ampak to je normalno, saj si želimo na Euro."

Oblak je o tej temi pripomnil: "V kvalifikacijah si lahko kaznovan za vsak spodrsljaj, saj tekem ni veliko. Ni tako kot v klubskih prvenstvih, ko imaš možnost popravnega izpita. V obrambi moramo nekaj stvari izboljšati. Zadetka, ki smo ju prejeli, sta bila zelo prepoceni. Proti težjim tekmecem si kaj takega ne bomo smeli dovoliti. Tri točke moramo osvojiti še v San Marinu in potem z mirnimi glavami pričakati oktober in november. Do zdaj smo delo oddelali dobro, skupina je zahtevna, štiri reprezentance se borimo za nastop na evropskem prvenstvu in vse štiri smo še v igri. Odkar sem v reprezentanci, se nam na žalost še ni uspelo uvrstiti na veliko tekmovanje, kar so moje sanje. Smo na dobri poti, in verjamem, da nam tokrat lahko uspe."

Kek po zmagi nad Severno Irsko zaskrbljen zaradi slabe obrambe

Poškodba vratu je bila kar zapletena, za mano so težki meseci in težki trenutki. Gotovo je bilo najtežje na začetku, ker kar nekaj tednov ni bilo nobenega napredka in je vse skupaj stalo na istem mestu. Nato se je počasi začel kazati napredek iz dneva v dan in je bilo veliko lažje. Nisem točno vedel, kdaj bo v redu, vseskozi pa sem verjel, da bom z delom stvari uredil. Moral sem verjeti, da mi ne bo treba na operacijo, delati in čakati na dan, ko bom znova na igrišču. Imel sem cilj, da se vrnem v vrata proti koncu klubskih priprav in na srečo se je to res zgodilo. Trenutno se počutim odlično in sem zelo zadovoljen, da lahko znova pomagam na igrišču. Nisem navajen, da bi bil ob zelenici. Zelo mučno in težko je gledati, ko ne moreš biti na igrišču in pomagati. Upam, da v prihodnosti teh težav ne bom več imel.

Jan Oblak o svoji poškodbi, zaradi katere je izpustil junijski tekmi proti Finski in Danski.

Kek: Dobro vzdušje pomaga bolj, kot si mislite

Šporar je bil tako kot soigralci zelo zadovoljen s podporo s tribun v njemu ljubih Stožicah: "Potrebujemo organizirane navijače, to je super. Preostali gledalci potrebujejo čisto malo, da jih nekdo dvigne. Upam, da jih bo vedno več. Prepričan sem, da bo stadion poln, če bomo zmagovali."

"Vsi gledalci si zaslužijo čestitke, verjamem, da bodo na naslednji tekmi še glasnejši. Upam, da bo vzdušje vedno boljše, saj nam bo potem na igrišču veliko lažje. Samo pozitivna energija in pozitivno razmišljanje, ne samo igralcev, tudi gledalcev in vas medijev, nas lahko popeljeta tja, kamor želimo iti. Tudi če prejmemo poceni zadetek, ne sme biti negativne energije, ampak moramo dvigniti glavo in napadati naprej. Danes smo igrali tako. Hitro smo zadeli in tudi po izenačenju hitro spet povedli," je dodal Oblak.

"Prepričan sem, da bo tekma proti Finski razprodana in mora biti razprodana! Brez glasnega navijanja je malo drugače. Vesel sem, da je na tribunah tudi veliko mladih. Navijači so duša dogajanja na stadionu. Čutila se je pozitivna energija tudi v trenutkih, ko smo storili kakšno napako. Pred letom in pol, dvema bi nam verjetno žvižgali. Zelo vesel sem, da je vzdušje iz tekme v tekmo boljše. Včasih pomaga bolj, kot si mislite," je sklenil Kek.

Slovenci bodo oktobra igrali proti Finski doma in Severni Irski v gosteh, novembra pa še na Danskem in za konec doma proti Kazahstanu.

Posnetek celotne novinarske konference Matjaža Keka