Mariborčani so na lovu za milijoni evrov. Foto: BoBo
Mariborčani so na lovu za milijoni evrov. Foto: BoBo
Real Madrid
Najbogatejši klub bo postal tisti, ki bo maja na olimpijskem stadionu v Berlinu dvignil pokal. Zmagovalec bo lahko namreč prejel največ 37,4 milijona evrov, kar pa je skoraj šest milijonov več, kot je, recimo, dobil Chelsea po zmagi nad Bayernom na Allianz Areni. Foto: Reuters
Celtic napoveduje boljšo igro kot proti Legii

Jasno je, da bi bilo napredovanje Maribora v skupinski del Lige prvakov izjemen rezultatski uspeh, ki bi slovenske državne prvake še bolj uveljavil na evropskem nogometnem področju. Po treh zaporednih nastopih v skupinskem delu Lige Evropa in lanski uvrstitvi v šestnajstino finala, bi Liga prvakov pomenila še dodatno nadgradnjo evropske avanture, ki ji v Mariboru vsako sezono dodajo vsaj en rezultatski mejnik.

Toda mariborski uspeh klubu ne bi prinesel le morebitnih zgodovinskih dvobojev s takšnimi velikani evropskega nogometa, kot so Barcelona, Bayern München, Manchester City, Juventus, temveč bi si Štajerci z uvrstitvijo v skupinski del najelitnejšega evropskega tekmovanja konkretneje napolnili tudi klubsko blagajno.

Maribor bo lahko težji za 10,7 milijona evrov
Že z dvobojem v "playoffu"proti Celticu bo Maribor tako prejel 2,1 milijona evrov, a še veliko večja pogača se mu obeta, če se bodo nogometaši na čelu s trenerjem Antejem Šimundžo iz Glasgowa vrnili veselih obrazov. V tem primeru bo slovenski superpokalni prvak od Uefe dobil še 8,6 milijona evrov, s čimer bo skoraj za še enkrat več presegel tudi lansko sezono, ki je trajala najdlje do zdaj. A če se Maribor uvrsti v skupinski del Lige prvakov, bo hkrati dobil priložnost, da v katerem izmed šestih dvobojev to vsoto še občutno poveča. Če bi namreč remiziral, bi dobil 500 tisoč evrov, v primeru zmage pa bi se v mariborsko blagajno stekel okrogel milijon evrov.

Poleg že določenih zneskov, ki jih je predlani za obdobje štirih let določila Uefa, pa si bodo v Mariboru lahko nekaj denarja obetali tudi od prodaje medijskih pravic in sponzorskih pogodb evropske krovne organizacije. Iz tega naslova bo namreč med klube porazdeljeno 75 odstotkov prihodkov (skupno največ do 530 milijonov evrov), tako kot v primeru spletnih prenosov pa bo ta denar med klube razdeljen predvsem glede na velikost televizijskega trga, ki pokriva klub nastopajoč v Ligi prvakov. Poleg tega bo Maribor prejel tudi še določen del od 82 odstotkov od vseh preostalih Uefinih prihodkov.

Liga Evropa donosna, a precej manj
Seveda se zdi kateri koli znesek, ki ga bo prejela ekipa v skupinskem delu Lige prvakov, sanjski, a bo Maribor tudi v primeru neuspeha proti škotskemu prvaku vseeno prišel do vsaj še dodatnih 1,3 milijona evrov. To bi dobil za uvrstitev v skupinski del Lige Evropa, kjer je vsaka zmaga vredna 200 tisoč evrov, medtem ko obe ekipi za neodločen izid prejmeta polovico manj.

Celtic napoveduje boljšo igro kot proti Legii