Vrhunec je Matjaž Kek dosegel z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo leta 2010. Slovenija se je iz JAR-a vrnila s štirimi točkami in bila do zadnjih trenutkov predtekmovanja v boju za osmino finala. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Vrhunec je Matjaž Kek dosegel z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo leta 2010. Slovenija se je iz JAR-a vrnila s štirimi točkami in bila do zadnjih trenutkov predtekmovanja v boju za osmino finala. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matjaž Kek
Matjaž Kek je vodil slovensko reprezentanco od 5. januarja leta 2007. Foto: Reuters
Robert Koren in Matjaž Kek
Matjaž Kek je bil z 20 zmagami na 49 tekmah najuspešnejši slovenski selektor. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

Nogometna zveza Slovenija je danes v izjavi za javnost spročila, da Kek ni več prvi mož stroke. Za 17.30 je sklicala tiskovno konferenco, na kateri naj bi bil predstavljen novi, šesti selektor slovenske izbrane vrste. Favorit je Slaviša Stojanović. Ob slovesu s selektorskega stolčka se je Kekom pogovarjal Aleš Smrekar z Vala 202.

Niste več selektor slovenske reprezentance. Zakaj ste se odločili tako, glede na to, da v izjavi NZS-ja piše o obojestranski želji?
Končalo se je petletno obdobje vodenja reprezentance, katerega vrhunec je bila uvrstitev, za mnoge nepričakovana, a po moje povsem zaslužena, na svetovno prvenstvo. Ta čas je zaznamovala vnovična nogometna mrzlica, gledljive tekme, bili smo celo 15. na svetovni nogometni lestvici. Skratka, lepi dosežki, pa naj to kdor koli pogleda, s katerega koli konca hoče. Bilo je tudi dosti težkih trenutkov, napak z moje strani, bolečih porazov, ampak tistih pozitivnih trenutkov se ne da kar tako izbrisati. Mislim, da je čas za nove izzive, nove ljudi. Vsekakor so postavljeni dobri temelji za uresničitev kar visokih ciljev in želj vseh navijačev. Lahko rečem samo hvala vsem, ki ste nam pomagali, ki so pomagali meni, predvsem strokovnemu štabu in pa navijačem za fantastično pozitivno energij.

V torek ob 10.30 bo gost MMC-jeve spletne klepetalnice predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin.

Prejšnji teden sta se sestala s predsednikom Čeferinom. Je bil že na začetku vajinega sestanka vaš odgovor ne ali ste pustili še kaj možnosti?
Mislim, da sva kar hitro našla skupne točke, skupno izhodišče. Relativno dosti treba energije se je nabralo okoli reprezentance. Bil je obojestranski zaključek, da je potrebno priti do nekaterih sprememb.

Lahko preberemo, da se z Nogometno zvezo Slovenije dogovarjate oziroma se ona z vami za sodelovanje na strokovnem področju. Kaj to pomeni? Imate morda že kakšno ponudbo?
Ja, ponudba od NZS-ja za določeno delo oziroma funkcijo je prišla, ampak mislim, da je najprej treba določene stvari doreči. Predvsem je treba zdaj dati mir in čas novim ljudem, kmalu je tu nova tekma (15. novembra proti ZDA). Bomo videli, kaj se bo iz vsega tega zgodilo. Takšen je tudi dogovor s predsednikom Čeferinom. Mislim, da je tale odnos korekten, da pa bi v določenem trenutku moral biti mogoče bolj intenziven ... Zdaj je, kar je. Še enkrat. Zelo ponosen sem na čas, ko sem vodil reprezentanco. Čas pa bo pokazal, kaj se bo zgodilo v prihodnje.

Danes po seji izvršnega odbora NZS-ja naj bi dobili ime novega selektorja. Pojavljajo se takšna in drugačna ugibanja, informacije iz dobro obveščenih virov, največkrat pa je omenjeno ime Slaviše Stojanovića. Ali kaj veste oziroma slutite? Če bi res prišlo do njegovega imenovanja, bi bil Slaviša vaš dostojni naslednik?
S tem problemom se res nisem ukvarjal. Ves čas je bilo jasno, da je predsednik vzel to obvezo in odgovornost nase. Svojemu nasledniku želim lahko le veliko sreče in uspehov, katerih bomo veseli vsi mi. Funkcija je res odgovorna, potrebno je veliko, veliko garanja. V Sloveniji imamo ljudi, ki lahko to funkcijo opravljajo, in menim, da ne potrebujemo tujca. Velika odgovornost zdaj leži na predsedniku Čeferinu. Prepričan, sem da so izbrali pravega.