Matjaž Kek je zdaj že nekdanji selektor Slovenije, s katero je tudi doživel največji uspeh v karieri - uvrstitev na SP v Južni Afriki, kjer so njegovi izbranci osvojili štiri točke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Kek je zdaj že nekdanji selektor Slovenije, s katero je tudi doživel največji uspeh v karieri - uvrstitev na SP v Južni Afriki, kjer so njegovi izbranci osvojili štiri točke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slaviša Stojanović
Slaviša Stojanović je bil nazadnje v Združenih arabskih emiratih pomočnik Srečka Katanca, kot trener pa se lahko pohvali z dvema naslovoma slovenskega prvaka in drugoligaškim naslovom, vse z Domžalami. Foto: Matija Brodnjak
Valter Birsa - slavje ob golu za 1:0 proti ZDA na mundialu v Južni Afriki.
Kekova Slovenija je bila na mundialu 2010 proti ZDA z eno nogo že v osmini finala, a "poljuba sreče" ni bilo. Zdaj bo novi selektor svojo zgodbo začel pisati ravno proti ZDA. Foto: Reuters
Rudi Zavrl je težko nalogo zaupal Matjažu Keku
Ko je Rudi Zavrl 5. januarja 2007 na vročo klopo posadil Matjaža Keka, so nekateri trdili, da Slovenije še 50 let ne bo na velikem tekmovanju. Po štirih letih in pol Kek odhaja z zmago in remijem na svetovnem prvenstu za pasom. Foto: RTV SLO/T. G.

V izjavi za javnost so pri NZS-ju zapisali, da je do razveze prišlo na obojestransko željo in dodali: "Nedvomno je Matjaž Kek delo selektorja opravljal kakovostno in z A-reprezentanco dosegel velike uspehe. Zaradi nespornih strokovnih odlik Matjaža Keka se NZS z njim dogovarja o nadaljevanju sodelovanja na strokovnem področju. NZS se zahvaljuje Matjažu Keku za uspešno opravljeno delo in se veseli prihodnjih skupnih uspehov."

V torek ob 10.30 bo gost MMC-jeve spletne klepetalnice predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin.


Popoldne ustoličenje Kekovega naslednika

Kek in predsednik NZS-ja Aleksander Čeferin sta se v sredo sešla in analizirala zadnji neuspešni kvalifikacijski ciklus za Euro 2012. Odločitev o selektorjevi usodi je bila sprejeta že tedaj, a sta se oba zavila v molk in javnosti obljubila, da bo vse znano v ponedeljek. Štirje dodatni dnevi so Čeferinu prišli prav, da se pogovori in dogovori, kdo bo Kekov naslednik.

Nogometna zveza Slovenije je za danes ob 17.30 na Brdu pri Kranju sklicala novinarsko konferenco, ki bo sledila redni 5. seji Izvršnega odbora NZS-ja, na kateri bo že imenovan novi selektor. Iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da naj bi bil to Slaviša Stojanović, nekdanji trener Domžal in CM Celja, ki je nazadnje opravljal vlogo pomočnika selektorja Srečka Katanca na klopi Združenih arabskih emiratov. Sporazumna ločitev NZS-ja in Keka, ki je imel sicer veljavno pogodbo do konca novembra, bo omogočila, da se bo novi prvi trener Slovenije predstavil že na prijateljski tekmi z ZDA, ki bo 15. novembra v Ljubljani na stoženskem stadionu.

Dvakratni slovenski prvak novi selektor
41-letni Stojanović je otrok Slovana, s katerim je po osamosvojitvi tudi igral v I. SNL-ju. V šestih prvoligaških sezonah je kot branilec odigral 119 tekem in dosegel 4 gole, ob Slovanu pa je po eno leto igral še za Ljubljano, Celje in SET Vevče. Trenersko kariero je Stojanović začel pri 29 letih na Slovanu, kjer je hitro osvojil naslova državnih prvakov do 16. in 18. leta. Leta 2001 je postal glavni trener drugoligaša Livarja iz Ivančne Gorice, poleti 2002 pa je prevzel Domžale, kjer je ostal kar šest let. Že v prvi sezoni je "ravbarje" popeljal do naslova prvakov II. SNL-ja, pozneje pa je z Domžalčani posegel v sam vrh slovenskega nogometa.

Po dveh 2. mestih, ko so zaostali le za Gorico, so Stojanovićeve Domžale dvakrat zapored osvojile naslov slovenskega prvaka (2006/07 in 2007/08). Nato je "Slave" odšel v CM Celje, kjer je bil z "grofi" dolgo v igri za naslov za prvaka, po koncu sezone pa je zaradi nemogočih razmer zapustil klub, s katerim se zdaj "pogovarja" prek sodišča. (Več o njegovi celjski epizodi si preberite TUKAJ). Po celjskem razočaranju je prišla Katančeva ponudba, da se mu pridruži kot pomočnik Združenih arabskih emiratov, kjer sta bila odslavljena septembra letos po porazu z Libanonom (1:3).
Z "učenci" po vozovnico za Brazilijo
V najplodovitejšem obdobju v Domžalah je pomembno vplival na kariere številnih zdajšnjih rednih in občasnih reprezentantov. Pod njim so se razvijali Samir Handanović, Branko Ilić, Andraž Kirm, Dalibor Stevanović in Zlatan Ljubijankić.

Stojanovićev cilj je jasen, a tudi zelo visok. Predsednik Čeferin je po tekmi s Srbijo izjavil: "Uvrstitev na SP v Braziliji je nujna." Slovenija igra v kvalifikacijski skupini E, skupaj z nosilko Norveško, Švico, Albanijo, Ciprom in Islandijo. Do začetka boja za mundial 2014 je še leto dni časa in v tem času mora novi selektor dokončno urediti in umiriti odnose znotraj reprezentance ter postaviti nove temelje za uspeh.

Za slovo rekordi in prekinjen urok
Stojanović bo šesti selektor slovenske nogometne reprezentance. Pred njim so izbrano vrsto vodili Zdenko Verdenik, Bojan Prašnikar (tv treh različnih obdobjih), Srečko Katanec, Brane Oblak in Kek.

Matjaž Kek je Slovenijo vodil na 49 tekmah in jo popeljal do dvajsetih zmag, kar sta tudi slovenska selektorska rekorda. Pred tem sta bila ta mejnika v rokah Srečka Katanca (47 tekem in 18 zmag). Kek je na zadnji tekmi premagal Srbijo z 1:0, kar je bil v 20. poskusu tudi prva zmaga Slovenije proti kakšni reprezentanci iz nekdanje Jugoslavije. Pod njegovim vodstvom se je Slovenija na Fifini lestvici tudi zavihtela do rekordnega in pred desetletjem nepredstavljivega 15. mesta.