Birsa in njegovi soigralci nikakor niso mogli premagati Abbiattija. Foto: EPA
Birsa in njegovi soigralci nikakor niso mogli premagati Abbiattija. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović
Ibrahimović je Auxerru na San Siru zabil dva zadetka, na Stade Abbe-Deschamps je dodal še enega. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Ronaldo je končni izid postavil z bele točke. Foto: Reuters
Francesco Totti, Marco Borriello in Mario Gomez
Gomez je dvakrat zadel, na koncu pa se je veselil Totti. Foto: Reuters
Florent Malouda
Ancelotti je proti koncu tekme proti Žilini v igro poslal nekatere redne igralce. Zmago je zagotovil Malouda. Foto: Reuters
Mathieu Valbuena
Valbuena je načel mrežo Moskovčanov. Foto: Reuters

Na stadionu Abbe Deschamps je pravico delila slovenska sodniška četverica na čelu z Damirjem Skomino, ki ni imel veliko dela (pokazal je tri rumene kartone igralcem Milana).
Clarence Seedorf je s strelom z roba kazenskega prostora Milan skoraj popeljal v vodstvo, a je njegov strel za nekaj centimetrov zletel nad prečko. Veliko dela je imel tudi Christian Abbiati, ki je uspešno krotil strele Dariusza Dudka, Benoita Pedrettija in Roya Contouta. Izkazal se je tudi ob poskusu Birse v prvem polčasu, v katerem so sedemkratni evropski prvaki čakali na morebitno napako obrambe in na protinapade. Lepo priložnost je imel šest minut pred polčasom Gennaro Gattuso, ki je prestregel slabo podajo Adama Coulibalyja, a je ni uspešno zaključil.

Milan je dvakrat streljal na vrata in dvakrat zadel. Gostje so povedli v 65. minuti, ko je Zlatan Ibrahimović z okoli 20 metrov mojstrsko streljal prek vratarja Oliverja Sorina in zadel pod prečko. Zmago Milana je potrdil Ronaldinho, ki je v 86. minuti vstopil namesto Šveda, štiri minute kasneje pa po podaji Robinha z zavito žogo lepo zadel. Z zmago se je Milan iz skupine G pridružil Realu v osmini finala.

Prva zmaga Reala proti Ajaxu na gostovanju
Ajax, ki je bil še v igri za napredovanje, je doma izgubil z madridskim Realom kar z 0:4. Španci, ki niso igrali v najmočnejši postavi, so bili veliko boljši in so dosegli prvo zmago v Amsterdamu. Real si je ustvaril veliko priložnosti, premoč pa je v prvem polčasu kronal z dvema zadetkoma. Hitri Mesut Özil je v 35. minuti s peto lepo podall Karimu Benzemaju, ki je zadel v levi zgornji kot. Nekaj minut kasneje se je ob strelu Alvara Arbeloe Mounir El Hamdaoui malce dotaknil žoge, ki je nekoliko spremenila smer in presenetila Maartena Stekelenburga.

Ples belega baleta na prelepi Areni v Amsterdamu se je nadaljeval tudi v drugem polčasu. Poskus Ronalda je Stekelenburg ravno dovolj odbil, da je ostalo 0:2. Do priložnosti je v nadaljevanju prišel tudi Ajax. Pri strelu Jana Vertonghena se je moral Iker Casillas pošteno potruditi, da je preprečil zadetek. Kazen za zamujeno priložnost je prišla skoraj takoj. Cristiano Ronaldo je po veliki napaki obrambe in podaji Angela Di Marie s težkega kota ugnal Stekelenburga. Po prekršku Urbyja Emanuelsona nad Özilom devet minut pred koncem je bil Ronaldo natančen še z bele točke. V zaključku tekme sta morala z igrišča zaradi drugega rumenega kartona najprej Xabi Alonso, nato pa še Sergio Ramos.
Romi uspel izjemen preobrat v drugem delu
Velik preobrat so na olimpijskem stadionu v Rimu spisali nogometaši Rome proti Bayernu (3:2). Bavarci, ki so si že zagotovili prvo mesto v skupini E, so povedli z dvema zadetkoma Maria Gomeza v razmiku šestih minut. 25-letni napadalec je v sijajni formi, v Ligi prvakov je zadel že šestkrat.
Totti z bele točke zadel za zmago
Claudio Ranieri je ob odmoru našel prave besede v garderobi, Roma je v nadaljevanju zaigrala kot prerojena. Marco Borriello je v 49. minuti na akrobatski način znižal po lepi podaji Jeremyja Meneza z desne strani. Izenačenje je nekajkrat preprečil Thomas Kraft, ki je v vratih Bayerna nadomestil Hansa Jörga Butta. V 81. minuti je bil nemočen, John Arne Riise je ušel po levi strani, v sredini pa je izenačil Daniele de Rossi. Kraft je tri minute zatem v kazenskem prostoru podrl Borriella, enajstmetrovko je izkoristil rezervist Francesco Totti. Načrte Rome o napredovanju še lahko prekriža Basel, ki je z 1:0 premagal Cluj.

Modri po zaostanku potrdili napredovanje
Chelsea je z rezervno ekipo na Stamford Bridgeu ugnal Žilino (2:1), ki je presenetljivo povedla. Robert Jez in Babatounde Bella sta si izmenjala podaji, nato pa je slednji poslal žogo mimo vratarja Rossa Turnbulla. Čeprav so Londončani nadzorovali potek igre, so morali na izenačenja čakati do 51. minute, ko je Daniel Sturridge, ki ga je ob daljši vratnici lepo našel Salomon Kalou, zadel med nogami Martina Dubrovke. Varovanci Carla Ancelottija so še bolj pritisnili. Nicolas Anelka je podal do Didierja Drogbaja, ta pa je z glavo podaljšal do Florenta Maloudaja, ki je zadel za zmago in ohranil popoln izkupiček modrih v evropskem tekmovanju.

Marseille v Moskvi nadigral Spartak
Tekma v Moskvi med Spartakom in Marseillom je odločala o 2. mestu v skupini F. Francozi, ki so od 64. minute igrali z igralcem več, ko je Welliton dobil rdeči karton zaradi porivanja Souleymana Diawara, so se z zmago 0:3 prebili naprej.

Topničarji zapletli položaj
Še najbolj odprta je skupina H v kateri je bila Braga z dvema zadetkoma Matheusa boljša od Arsenala (2:0), Partizan pa je doma klonil proti Šahtarju (0:3). Srbi so edini, ki nimajo več možnosti za osmino finala. V zadnjem krogu gostujejo v Londonu.

Skupina E
ROMA
- BAYERN 3:2 (0:2)
Borriello 49., Di Rossi 81., Totti 84./11-m; Gomez 34., 39.

BASEL - CLUJ 1:0 (1:0)
Almerares 15.
RK: Piccolo 88./Cluj

Lestvica:
BAYERN * 5 4 0 1 13:6 12
ROMA 5 3 0 2 9:10 9
BASEL 5 2 0 3 8:8 6
CLUJ 5 1 0 4 5:11 3
* - v osmini finala


Skupina F
SPARTAK MOSKVA - MARSEILLE 0:3 (0:1)
Valbuena 18., Remy 54., Brandao 68.
RK: Welliton 64./Sparta

CHELSEA - ŽILINA 2:1 (0:1)
Sturridge 51., Malouda 86.; Bello 19.

Lestvica:
CHELSEA * 5 5 0 0 14:3 15
MARSEILLE * 5 3 0 2 11:3 9
SPARTAK MOSKVA 5 2 0 3 5:9 6
ŽILINA 5 0 0 5 2:17 0
* - v osmini finala


Skupina G
AJAX - REAL MADRID 0:4 (0:2)
Benzema 35., Arbeloa 44., Ronaldo 70., 81./11-m
RK: Alonso 86., Ramos 90./oba Real

AUXERRE - MILAN 0:2 (0:0)
Ibrahimović 64., Ronaldinho 90.

Auxerre: Sorin; Hengbart (/59. Chafni), Coulibaly, Grichting, Dudka; Oliech, Pedretti, Ndinga, Birsa; Sammaritano ( 66./Quercia), Contout (/82. Traore).

Milan: Abbiati; Abate, Nesta, Silva, Zambrotta; Gattuso ( 92./Strasser), Ambrosini, Flamini, Seedorf ( 76./Boateng); Robinho, Ibrahimović /64. ( 86./Ronaldinho /90.).

Lestvica:
REAL MADRID * 5 4 1 0 11:2 13
MILAN * 5 2 2 1 7:5 8
AJAX 5 1 1 3 4:10 4
AUXERRE 5 1 0 4 3:8 3
* - v osmini finala


Skupina H
BRAGA
- ARSENAL 2:0 (0:0)
Matheus 83., 90.

PARTIZAN - ŠAHTAR 0:3 (0:0)
Stepanenko 52., Jadson 59., Eduardo 68.

Lestvica:
ŠAHTAR 5 4 0 1 10:6 12
ARSENAL 5 3 0 2 15:6 9
BRAGA 5 3 0 2 5:9 9
PARTIZAN 5 0 0 5 1:10 0