Marcos Tavares je prepričan, da bi tudi njegov drugi gol moral veljati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marcos Tavares je prepričan, da bi tudi njegov drugi gol moral veljati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Josip Iličič in Darko Milanič
Darko Milanič je bil zelo kritičen do sodnikov na obeh tekmah. Foto: Sandi Fišer
Marcos Tavares
Tavares je v 13. minuti načel mrežo Sicilijancev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Čudež se v Mariboru le ni zgodil
Sodnik razveljavil gol za 2:0

Slovenski klubi v evropskih tekmovanjih proti Italijanom v preteklosti niso imeli možnosti. Vijoličasti so se enakovredno upirali Parmi pred šestimi leti (2:3 in 0:0), tokrat pa jim je celo uspelo premagati Palermo (3:2). 12.000 gledalcev je pripravilo sijajno ozračje, ki je Mariborčane kar poneslo po zelenici. Sicilijanci so bili v prvi uri igre popolnoma nadigrani in le odličnemu Abelu Hernandezu se lahko zahvalijo, da so iz štajerske prestolnice odnesli celo kožo.

Gostje so bili v resnih težavah
Trener Darko Milanič je bil ponosen na svoje varovance: "Odigrali smo odlično tekmo. Popolnoma zasluženo smo zmagali. Na naše dosežke v Evropi v letošnji sezoni smo lahko ponosni. Bili smo zelo blizu tretjega zadetka. Palermo je bil v zelo velikih težavah na povratni tekmi. Na žalost se je zgodil nesrečni trenutek, ko smo po prekinitvi dobili zadetek za 2:1. To je bil velik šok za navijače in za nas. Jasno je bilo, da ne bomo zmogli doseči pet golov. Na koncu nam je vendarle uspelo priti do zmage. Fantje si zaslužijo samo pohvale."

"Že po prvih minutah sem bil prepričan, da bo to za Palermo izjemno težka tekma. Drugi polčas smo začeli z malce manj energije, kot nam jo je uspelo prikazati v prvem delu. Pri vodstvu z 2:0 sem jasno upal, da nam bo uspelo zadeti še tretjič, a nam na žalost ni," je poudaril 42-letni strokovnjak, ki je bil v lanski sezoni že na izhodnih vratih po seriji slabih izidov v državnem prvenstvu. Športni direktor Zlatko Zahovič je verjel vanj in zdaj skupaj žanjeta sadove uspešnega dela.

Prvi polčas fantastičen
"V prvem polčasu smo imeli zelo veliko prostora. Ko smo hitro odigrali, je bilo za tekmeca zelo nevarno. Ko smo skušali s samostojnimi akcijami, je šlo vse slabše. Prvi polčas je bil fantastičen, videlo se je, koliko energije nam lahko dajo tribune. Seveda morajo biti na igrišču kvalitetni igralci, prisoten mora biti velik motiv in želja. Navijači so se res čutili. Ob odmoru sem naročil, da poskušamo igrati hitreje, čeprav je bil prvi polčas res nabit z energijo. Akcije so se vrstile ena za drugo," je razmišjal Milanič.

Na vprašanja v zvezi s prestopom Josipa Iličiča in Armina Bačinoviča v Palermo Milanič ni odgovarjal, je pa ocenil igro obeh: "Iličič je bil še posebej motiviran, v prvem polčasu je poskušal z lobom, hotel je narediti nekaj ekstra. Bačinovič igra že dlje časa izredno. Taktično je odigral dobro, za nas je zelo pomemben igralec."

Na obeh tekmah sodnika skrojila potek
Sodniki so vplivali na končni razplet. Na prvi tekmi je bil izključen vratar Marko Pridigar, na povratni tekmi pa je bil razveljavljen zadetek za 2:0 v prvem polčasu. "Na prvi tekmi smo se zelo dobro upirali z enajstimi igralci v polju, tokrat pa drugi gol ni bil dosežen z roko. Presodite sami, sodnika sta zelo vplivala na končni izid," je bil odločen Milanič.

Pričakuje boljši obisk na prvenstvenih tekmah
Zdaj vijoličastim preostane bolj za naslov državnega prvaka. Na lestvici Prve lige si vodijo po šestih krogih, čeprav so odigrali tekmo manj. "Cilj v državnem prvenstvu ostaja nespremenjen. Vsi si želimo, da bi imeli na naših prvenstvenih tekmah veliko podporo. Zelo bi pomagalo, če bi se zbralo 5.000 ali 6.000 gledalcev. To nam je dalo res veliko energije v šampionski sezoni. Vsi vemo, da je velika razlika igrati pred 1.000 ali pa pred 6.000 ljudmi, da ne omenjam, kako je igrati pred 12.000 gledalci," je zaključil mariborski trener.

Tavares: Igral sem z ramenom, ne z roko
Marcos Tavares je v 14. minuti načel mrežo Italijanov, njegov gol v 33. minuti pa je ruski sodnik Stanislav Suhina razveljavil. "Pri drugem zadetku nisem igral z roko, ampak z ramenom. Prepričan sem, da bi v primeru priznanega gola in našega vodstva z 2:0, tekma šla popolnoma v drugo smer. Ko je Iličič povišal na 2:0, sem si vseskozi ponavljal v glavi, da potrebujemo le še en gol. Nekaj časa je bil skupinski del Evropske lige zelo blizu. Palermo je odlična ekipa, to so dokazali z dvema goloma. Srečen sem, saj smo premagali peto ekipe Serie A, obenem pa mi je zelo žal, da smo izpadli iz Evrope," je dejal 26-letni napadalec.

Na vrsti je gostovanje pri prvakih
"Zdaj bo treba glave usmeriti k tekmovanju v slovenski ligi. Moramo osvojiti naslov prvaka, da bomo naslednje leto igrali v kvalifikacijah za Ligo prvakov. Tudi Koper, Domžale in Nafta imajo dobre ekipe in ne bo nam lahko. V slovenski ligi ni lahkih tekem. Zelo težko bo zadržati prvo mesto na lestvici. Že v nedeljo nas čaka težka tekma s Koprom. Imamo močno ekipo, ki se lahko meri z vsemi. V primeru odhodov bodo priložnost dobili drugi igralci," je še dodal Brazilec, ki je bil navdušen nad podporo s tribun: "Takega vzdušja še nisem doživel v Mariboru. Upam, da se bo to kmalu ponovilo. V Mariboru sem zelo zadovoljen, družina je vesela, vse misli imam usmerjene le k igranju v Mariboru. Imam pogodbo do konca sezone in mislim jo izpolniti."

Čudež se v Mariboru le ni zgodil
Sodnik razveljavil gol za 2:0