Andrej Miljković o Slaviši Stojanoviću: 'Selektor se je ustrašil nekaterih zadev in jih ni znal imeti pod nadzorom. Dovolil je, da stvari niso imeli ne repa ne glave.' Foto: MMC RTV SLO
Andrej Miljković o Slaviši Stojanoviću: 'Selektor se je ustrašil nekaterih zadev in jih ni znal imeti pod nadzorom. Dovolil je, da stvari niso imeli ne repa ne glave.' Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Janežič
Boštjan Janežič o Samirju Handanoviću: 'Velikokrat je omenjal, da je treba ustvariti dober kolektiv, ampak to je bilo bolj v besedah, ne pa v dejanju na in ob igrišču, da bi sodeloval s soigralci. Samir je odličen vratar, a govoril je bolj v teoriji.' Foto: MMC RTV SLO

Športni izziv je tokrat v družbi športnih novinarjev pod lupo vzel slovensko nogometno reprezentanco, ki je pred dnevi ostala brez selektorja Slaviše Stojanovića. Glavni favorit, da se po desetih letih vrne na njeno klop, je Srečko Katanec. Novinar Ekipe je poiskal primere: "Za ta recept so se pred kratkim odločili Brazilci, Italijani so se z vrnitvijo Lippija opekli. Sam načeloma nisem proti. Za to odločitev je poklican predsednik NZS-ja, ki se je sam odločil že za Stojanovića."

MMC-jevi bralci ste v naši anketi glasovali takole:
- Srečko Katanec 43 %
- Edy Reja 26 %
- Matjaž Kek 12 %

Po desetih letih je še vedno junak slovenskih množic
Katanec je imel s predsednikom NZS-ja Aleksandrom Čeferinom že nekaj pogovorov, a še okleva. Miljković razlog vidi v tem, da "ima trenutno mitski status, z vrnitvijo ga lahko samo ogrozi." Na drugi strani pa novinar Vala 202 Boštjan Janežič razmišlja: "Deset let je minilo, odkar se je Katanec poslovil od mesta selektorja, pa je še vedno junak slovenskih množic. Če bi se vrnil, bi bile tribune takoj polne."

Reja navajen vseh mogočih pritiskov
Miljković in Roberto Siljan pa bi na klopi najraje videla Edyja Rejo. "Je strokovnjak, ki je v Italiji veliko dosegel. Veliko slovenskih nogometašev igra v Italiji, zato pri komunikaciji ne bi bilo težav, pa še motiviran je," meni novinar TV Koper. Miljković pa ga je dopolnil: "Reja ima avtoriteto, navajen je vseh mogočih pritiskov. Najmanj ga ne zanima odnos Maribor - Ljubljana, zato ne vidim nobenega argumenta proti."

Selektor dovolil preveč prijateljevanja
Gostje Saše Jerkovića so med drugim analizirali tudi delo Stojanovića. "S selektorskega stolčka ga je odneslo, ko se je oglasila strokovna javnost. To se je zgodilo na začetku kvalifikacij, to pa so že tiste tekme, ko ni treba več iskati in spreminjati. Med selektorjem in igralci je bilo preveč prijateljevanja. Veliko je bilo igralcev, ki jih je Stojanović treniral že prej v mlajših kategorijah na Slovanu in pri Domžalah. Ko ni bilo uspehov, so začeli to drug proti drugemu zlorabljati," je prepričan Janežič.

Delal številne korake, pa ni naredil ničesar
Miljković je navedel dve možnosti, zakaj Stojanoviću ni uspelo: "Ni imel ideje, lahko pa jo je imel, pa si jo iz katerega koli razloga ni upal izraziti, sam se nagibam k tej drugi možnosti. Ni imel potrebne samozavesti, neke moškosti, ki je v tem športu potrebna. Čutil je pritiske, morda je iz nekaterih delal iz muhe slona ter jim posvetil preveč pozornosti. Bil je podvržen pritiskom, delal je številne korake, enega naprej, dva nazaj. Porabil je celo leto, da ni naredil praktično ničesar."

Beseda tekla tudi o Handanoviću
"Ni bilo izidov, poskušal je številne sisteme, ni se ustvarila prava kemija, kar se je odražalo pri rezultatih. Ko se ekipa ne naredi, potem je vse narobe," pa je vzroke za neuspeh opisal Siljan. Vabljeni k ogledu celotne oddaje, v kateri so gostje med drugim debatirali tudi o Samirju Handanoviću in vlogi strokovne komisije pri NZS-ju.

Športni izziv o reprezentančnem nogometu
Športni izziv o reprezentančnem nogometu