24 tisoč gledalcev na stadionu
24 tisoč gledalcev na stadionu "očeta Deschampsa" je upalo na podvig AJA-ja proti velikemu Realu Madridu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

24-letni Šempetrčan je letos edini predstavnik slovenskega nogometa v skupinskem delu elitnega evropskega tekmovanja. A če si je Birsa v reprezentanci izboril vlogo prvega ustvarjalca igre, katerega mesto v prvi enajsterici ni vprašljivo, je v klubu samo del mozaika prekaljenega trenerja Jeana Fernandeza.

Za Birso usodni rotacija in defenziva
Potem ko je Birsa zadnje tri tekme (dve v Ligue 1 in eno v LP-ju proti Milanu) začel v prvi enajsterici, je bilo po igralski rotaciji pričakovati, da se bo Slovenec znašel na klopi za rezerve. Fernandez, ki v domačem prvenstvu še išče pot do zmage, se je proti slovitemu Realu Madridu odločil za bolj zaprto postavitev, v kateri tudi ob zaostanku ni našel prostora za Birso.

Premalo Realovega "ognjemeta" za sladokusce
Gostje pod poveljstvom Joseja Mourinha so bili boljši tekmec, a vseeno tudi tokrat niso upravičili vzdevka "galaktiki". Portugalec se je z vsem svojim znanjem lotil prenove obrambne igre ter s štirimi branilci in tremi bolj obrambno usmerjeni vezisti zgradil tako rekoč neprebojni zid, kar se mu obrestuje z minimalnimi zmagami. Tokrat je srečanje odločil rezervist Angel di Maria, ki je v 81. minuti le kronal napade "belega baleta", pri katerem so zvezdniški, a sila neučinkoviti napadalci kar naenkrat postali največja igralska težava.

Brez zmag in točk bo hitro vsega konec
Po koncu srečanja v mestu s 45.000 prebivalci, ki velja za eno najbolj uspešnih t. i. malih nogometnih mest na svetu, prevladuje zadovoljstvo nad spektaklom in veselijo se še preostalih dveh domačih tekem Lige prvakov v izjemno atraktivni skupini G (Ajax in Milan). Vseeno se privrženci AJA dobro zavedajo, da bo privlačna nogometna jesen 2010 hitro šla v pozabo, če se ne bo začelo zmagovati na domači fronti in se vsaj s 3. mestom v skupini poskušalo obdržati v Evropi do pomladi. Pri tem se bo vidna vloga na prihodnjih tekmah zagotovo ponudila tudi Valterju Birsi.