Real med torkovim treningom. Jose Mourinho je leta 2004 kot trener Porta v osmini finala izločil Manchester, leta 2009 pa mu je moral kot trener Interja priznati premoč. Foto: Reuters
Real med torkovim treningom. Jose Mourinho je leta 2004 kot trener Porta v osmini finala izločil Manchester, leta 2009 pa mu je moral kot trener Interja priznati premoč. Foto: Reuters
Alex Ferguson
Tudi Alex Ferguson je na torkovem treningu budno spremljal delo svojih varovancev. Foto: Reuters
Wayne Rooney
Wayne Rooney se je dobro zabaval. Manchester United je v generalki za Real z 2:0 porazil Everton (Ryan Giggs, Robin van Persie). Foto: EPA
Jürgen Klopp
Jürgen Klopp med novinarsko konferenco v Donjecku. Borussia Dortmund je v Ligi prvakov zmagala leta 1997. Ta dosežek bo težko ponoviti. Foto: EPA

Madridčani so namreč že izgubili realne možnosti za naslov španskega prvaka, saj za vodilno Barcelono zaostajajo že 16 točk. Lovorika v Ligi prvakov, ki jo neuspešno naskakujejo od leta 2002, je zato edina možnost, da sezono ocenijo kot uspešno. Na drugi strani je Manchester United vodilni klub angleškega prvenstva, pred najbližjim zasledovalcem, mestnim tekmecem Cityjem, pa ima kar 12 točk prednosti, tako da se jim bo nov naslov težko izmuznil iz rok.

Prijatelja Ronaldo in Ferdinand pred tekmo ne komunicirata
Najmočnejši adut Reala bo Portugalec Cristiano Ronaldo, ki je v Madrid prišel prav iz Manchester Uniteda, kjer je preživel šest uspešnih sezon in na 292 tekmah dosegel 118 golov. Ronaldo je v odlični formi, kar je dokazal tudi na zadnji prvenstveni tekmi, ko je ob zmagi nad Sevillo s 4:1 dosegel tri gole. Ob menjavi so mu navijači namenili ovacije. "Liga prvakov je vrhunec sezone. Vsi v Madridu si želimo osvojiti 10. evropsko krono. In sam želim pri tem pustiti svoj pečat," je dejal Ronaldo. Portugalec se bo srečal s svojimi nekdanjimi soigralci pri Unitedu, tudi z Riom Ferdinandom. Branilec Uniteda pravi, da v zadnjem času ni bil v stiku z Ronaldom: "Ko se približuje obračun s prijateljem, enostavno nočeš govoriti, dokler tekme ni konec."

Mourinho: Ferguson je dober človek
Nasproti si bosta stala tudi dva karizmatična trenerja, Jose Mourinho in Alex Ferguson. Med njima se je spletlo (netipično) prijateljstvo. Znano je, da skupaj rada spijeta kozarec vina. "Počaščen sem, da sem lahko njegov prijatelj. Alex je eden najpomembnejših ljudi v svetovnem nogometu in, kar je še pomembnejše, je dober človek. Real Madrid - Manchester United je tekma, ki si jo vsi želijo videti. Svet ne bo gledal nobene druge tekme kot to, zato upam, da bomo gledalcem po vsem svetu dali tisto, kar pričakujejo od nas," je razmišljal Mourinho.

Tri zmage Reala, ena Manchestra
Statistika je na strani Reala, ki je dobil tri od štirih izločilnih dvobojev z Manchester Unitedom. Zmagal je v polfinalu v sezoni 1956-57 in dveh četrtfinalih (1999-00 in 2002-03). United je izločil Real le v polfinalu sezone 1967-68. Real je zmagal na osmih od svojih devetih domačih tekem v Ligi prvakov. Manchester je od 20 gostovanj v Španiji slavil le na dveh.

Klopp obljublja boljšo Borussio
V senci spektakla v Madridu se bosta v Donjecku udarila Šahtar in Borussia Dortmund. Nemški prvak se v Ukrajino odpravlja s slabo popotnico, saj je v zadnjem krogu Bundeslige na domačem igrišču kar s 4:1 izgubil s Hamburgerjem. "V soboto smo imeli slab dan. V sredo bo zgodba drugačna, boljša za nas," se hrabri trener Jürgen Klopp, ki ne bo mogel računati na Kevina Grosskreutza, zato pa bo Dortmundčanom pomagal Nuri Sahin, ki se je v klub vrnil prejšnji mesec po neuspelih epizodah pri madridskem Realu in Liverpoolu.

"Rudarji" tri mesece "počivali"
Prednost za Nemce utegne predstavljati dejstvo, da Šahtar zaradi trimesečnega premora v ukrajinskem prvenstvu ni odigral resne tekme. Poleg tega so Ukrajinci v zimskem prestopnem roku ostali brez pomembnega igralca Brazilca Williana, ki je za 35 milijonov evrov prestopil v Anži Mahačkalo. Zamenjal ga je njegov rojak Taison, za katerega je Šahtar Metalistu iz Harkova plačal 20 milijonov.

LIGA PRVAKOV, osmina finala, prve tekme

Sreda ob 20.45:
REAL MADRID - MANCHESTER UNITED

Verjetni postavi

Real Madrid: Lopez, Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao, Alonso, Khedira, Di Maria, Özil, Ronaldo, Benzema.

Manchester United: De Gea, Rafael, Evra, Ferdinand, Vidić, Carrick, Cleverly, Anderson, Valencia, Rooney, van Persie.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)

ŠAHTAR - BORUSSIA DORTMUND

Verjetni postavi

Šahtar: Pjatov, Srna, Rakitcki, Kucher, Rat, Fernandinho, Hübschman, Teixeira, Taison, Mhitarjan, Adriano.

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek, Hummels, Santana, Schmelzer, Kehl, Sahin, Blaszczykowski, Goetze, Reus, Lewandowski.

Sodnik: Howard Webb (Anglija)

Povratni tekmi bosta 5. marca.

Torek ob 20.45:
CELTIC - JUVENTUS

VALENCIA - PARIS SG

Povratni tekmi bosta 6. marca.

Torek, 19. februarja, ob 20.45:
ARSENAL - BAYERN

PORTO - MALAGA

Povratni tekmi bosta 13. marca.

Sreda, 20. februarja, ob 20.45:
GALATASARAY - SCHALKE

MILAN - BARCELONA

Povratni tekmi bosta 12. marca.