Nejc Skubic je s prvim golom za reprezentanco izenačil na 1:1. Foto: Reuters
Nejc Skubic je s prvim golom za reprezentanco izenačil na 1:1. Foto: Reuters
Renato Margaca in Fotis Papulis
Renato Margaca in Fotis Papulis proslavljata vodilni gol Cipra. Foto: Reuters
Slovenija
Začetna postava Slovenije proti Cipru. Foto: Reuters
Analiza 1. polčasa tekme Slovenija – Ciper
Slovenija proti Cipru le izvlekla remi
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija – Ciper
Reprezentančni prvenec Skubica za 1:1
Papulis Ciper povedel v vodstvo

Skubic je na desni strani kazenskega prostora vtekel na podajo Mihe Zajca in žogo z volejem atraktivno poslal v malo mrežico pod prečko nemočnega ciprskega vratarja Konstantinosa Panagija.

Slovenci so tako kronali terensko premoč, ki so jo imeli vso tekmo (posest žoge 65:35, streli 16:4, v okvir vrat 5:2), a so dolgo jalovo napadali. Ciper je povedel v 37. minuti, ko je Fotis Papulis mojstrsko zaključil akcijo po podaji Renata Margaca.

Slovenija je z remijem še ohranila možnosti, da si na zadnjih dveh novembrskih tekmah še izbori obstanek v Ligi C, a jo čaka proti Norveški doma (16. novembra) in Bolgariji v gosteh (19.) težko delo.

Hiter karton za Iličića, nato pritisk Slovenije
Srečanje se za Slovenijo ni začelo najbolje, saj je Josip Iličić že v prvi minuti prejel rumeni karton zaradi prekrška nad Kostakisom Artimatasom. Iličić je malo kasneje po osvojeni žogi z dobrim strelom ogrel dlani vratarja Panagija. Sledil je pritisk Slovencev, ki so nizali obetavne akcije na polovici Cipra. V 14. minuti je Robert Berić po podaji Iličića streljal z glavo, a meril za kakšen meter mimo vrat. Malo kasneje je z desne strani kazenskega prostora močno sprožil še Domen Črnigoj, a je bil ciprski vratar na mestu. Slovenci so pritiskali za vodilni gol.

Iličić imel na nogi 1:0
V 18. minuti je v eni od redkih napadalnih akcij Ciper dosegel zadetek, a je bil strelec Pieros Sotiriu globoko v nedovoljenem položaju, tako da je bil gol upravičeno razveljavljen. Na drugi strani si je Iličić priigral veliko priložnost, vendar je s približno desetih metrov meril čez vrata. Slovenija je imela še naprej terensko premoč, manjkal je le zadetek.

Hladen tuš v 37. minuti: gol Papulisa
A zgodilo se je nasprotno. Po dolgi žogi ciprskega vratarja Panagija sta v 37. minuti Zajc in Rene Krhin poletela v prazno, Nemanja Mitrović je slabo izbil žogo, do nje je prišel Portugalec v ciprskem dresu Margaca, ki se je otresel Črnigoja in Krhina, nato s perfektno podajo med Miho Mevljo in Mitrovićem v ogenj poslal Papulisa, ki je žogo mojstrsko s kakšnih desetih metrov poslal v levi zgornji kot nemočnega Vida Belca. Hladen tuš v Stožicah. Slovenci so do odmora poskusili izenačiti, a neuspešno. Statistika prvega polčasa: posest žoge 62:38, streli 12:3, v okvir vrat 3:1 – vse za Slovenijo.

Namesto poškodovanega Jokića debitant Balkovec
Na začetku drugega dela je Amir Dervišević zamenjal Romana Bezjaka. Slovenci so imeli še naprej jalovo pobudo. V 53. minuti je Bojan Jokić prodrl po levi strani in močno sprožil, a zgrešil vrata za kakšen meter. Malo kasneje je moral Jokić zaradi poškodbe z zelenice. Zamenjal ga je Jure Balkovec. Kapetanski trak je prevzel Iličić.

V 66. minuti izključitev Kastanosa
In prav Balkovec je v 66. minuti dobro prodrl, tako da ga je moral Grigoris Kastanos zaustaviti z vlečenjem za dres. Glavni sodnik Kristoffersen mu je upravičeno pokazal še drugi rumeni karton in s tem rdečega. Slovenija je imela igralca več, Miha Zajc je v 69. minuti meril naravnost v Panagija.

Zajc in Skubic zrežirala izenačenje
V 75. minuti je pri Sloveniji vstopil še en debitant – Luka Zahović, ki je zamenjal Krhina. Slovenski napadi so naposled obrodili sadove v 83. minuti, ko je Zajc s prefinjeno podajo na desni strani kazenskega prostora našel vtekajočega Skubica, ki je žogo – s prve, atraktivno poslal v levi zgornji kot nemočnega Panagija. Zaslužen zadetek Slovencev.

Iličić prejel rdeči karton
Kavčičeva zasedba je poskušala priti do zmagovitega gola. Napadi so bili nekoliko presekani v 90. minuti, ko je Josip Iličić prejel še drugi rumeni karton, kar je pomenilo odhod v slačilnico. A to še ni bil zadnji rdeči karton na tekmi. V 96. minuti ga je zaradi grobega prekrška nad Črnigojem prejel še Jason Demetriu.


LIGA C, skupina 3:
SLOVENIJA - CIPER 1:1 (0:1)
5.318; Skubic 83.; Papulis 37.
: Iličić 90.; Kastanos 66., Demetriou 96.

Slovenija: Belec, Jokić (58./Balkovec), Mevlja , Mitrović, Skubic, Krhin (75./Zahović), Črnigoj, Zajc, Iličić , Bezjak (46./Dervišević), Berić.

Ciper: Panagi , Sielis, Merkis, Demetriu , Vasiliou (95./Ioannou), Kastanos , Artimatas, Kousoulos, Margaca (87./Christofi), Papulis (71./Avram), Sotiriu.

Sodnik: M. K. Kristoffersen (Danska)



NORVEŠKA - BOLGARIJA 1:0 (1:0)
Elyounoussi 31.

Lestvica:                          
NORVEŠKA           4  3 0 1  4:1  9
BOLGARIJA          4  3 0 1  5:3  9
CIPER              4  1 1 2  3:5  4
SLOVENIJA          4  0 1 3  3:6  1

Šesti letošnji poraz Nemčije

V derbiju Lige A je Francija z 2:1 premagala Nemčijo, ki tone vse globlje. Nemci (selektor Joachim Löw je v primerjavi s tekmo proti Nizozemski naredil kar pet menjav) so sicer v 14. minuti povedli, potem ko je enajstmetrovko (dosojeno zaradi igranja z roko) uspešno izvedel Toni Kroos. Svetovni prvaki so v drugem polčasu odgovorili z dvema zadetkoma Antoina Griezmanna. Najprej je po podaji Hernandeza zadel z glavo, nato pa (v 80. minuti) unovčil zelo sporno dosojeno enajstmetrovko, ki jo je srbski sodnik Milorad Mazić dosodil po domnevnem prekršku Matsa Hummelsa nad Blaisejem Matuidijem.

LIGA A

SKUPINA 1:
FRANCIJA - NEMČIJA 2:1 (0:1)
Griezmann 62., 80./11-m; Kroos 14./11-m.
Francija: Lloris, Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez, Pogba, Kante (94./N'Zonzi), Mbappe (86./Dembele), Griezmann (91./Ndombele), Matuidi, Giroud.
Nemčija: Neuer, Ginter (83./Brandt), Süle, Hummels, Kehrer, Schulz, Kimmich, Kroos, Sane (75./Draxler), Gnabry (88./Müller), Werner.
Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

Francija 7, Nizozemska 3, Nemčija 1.


LIGA B

SKUPINA 1

UKRAJINA - ČEŠKA 1:0 (1:0)
Malinovski 43.

Ukrajina 9, Češka 3, Slovaška 0 točk.

SKUPINA 4

IRSKA - WALES 0:1 (0:0)
Wilson 58.

Wales 6, Danska 4, Irska 1 točka.


LIGA D

SKUPINA 1
KAZAHSTAN - ANDORA 4:0 (2:0)
Seidakhmet 21., Turysbek 39., Gomes 61./ag, Murtazajev 74.
RK: Alaez 64./Andora
LATVIJA - GRUZIJA 0:3 (0:2)
Kankava 8., Gvilia 29., Čakvetadze 61.
Gruzija 12, Kazahstan 5, Latvija in Andora po 2.

SKUPINA 4

ARMENIJA - MAKEDONIJA 4:0 (1:0)
Pizzelli 12., Movsisjan 67., Gazarjan 67., Mhitarjan 90.
RK: Elmas 90./Makedonija
GIBRALTAR - LIECHTENSTEIN 2:1 (0:1)
Cabrera 61., Chipolina 66.; Salanović 15.

Makedonija 9, Armenija in Gibraltar 6, Liechtenstein 3.

Analiza 1. polčasa tekme Slovenija – Ciper
Slovenija proti Cipru le izvlekla remi
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija – Ciper
Reprezentančni prvenec Skubica za 1:1
Papulis Ciper povedel v vodstvo