Kapetan Bojan Jokić vidi dobro igro, čisto povsem pa ni odpisal niti prvega mesta, ki je v teoriji res še dosegljivo.
Kapetan Bojan Jokić vidi dobro igro, čisto povsem pa ni odpisal niti prvega mesta, ki je v teoriji res še dosegljivo. "Izgubili smo šest točk septembra, danes tri. Težko bomo prvi. Popraviti moramo igro, se kaj naučiti, da bomo kvalifikacije začeli bolje. Igramo doma. To tekmo moramo dobiti. Močnejši smo od Cipra, to moramo dokazati, da osvojimo tri točke in dvignemo samozavest." Foto: EPA

Preveč strgana igra, premalo povezanosti. Več bi morali stopiti na žogo, obrniti nekajkrat stran igre, da bi se morebiti odprl prostor za kakšen predložek. Na koncu smo poskušali na silo z dolgimi žogami, a to bolj odgovarja skandinavskim ekipam, to je bolj njihov slog. Premalo, premalo ...

Odkritosrčna analiza porazne igre Slovenije s strani Andraža Šporarja
Poškodba branilca Luke Krajnca v Oslu
Po besedah selektorja Kavčiča na novinarski konferenci je branilec Luka Krajnc utrpel lažji pretres možganov in zašili so mu prebito arkado. 24-letni Štajerec jo je glede na posnetke in dolgotrajno zdravniško oskrbo, ki se je zaključila v bolnišnici, še kar dobro odnesel. Foto: EPA
Rene Krhin v Oslu
Slovenci so bili proti Norvežanom podrejeni v vseh pomembnih statističnih prvinah: strelih, posesti, podajah. Boljše številke so Kavčičevi varovanci imeli le pri obrambnih podatkih, kar pa je posledica podrejenosti ob norveškem pritisku in napadih. O slabi organizaciji tudi obrambe priča podatek o razčiščenih in izbitih žogah: 9 Norveške in kar 32 Slovenije. Foto: EPA
Slovenija še četrtič poražena na Norveškem
Analiza drugega polčasa tekme Norveška - Slovenija
Analiza prvega polčasa tekme Norveška - Slovenija
Kavčič: Nisem pomislil, da se tega ne grem več
Pogovor z Bojanom Jokićem po porazu v Oslu

"Težko je biti pameten, če sem čisto iskren," je bil odkritosrčen napadalec Andraž Šporar, ki je ostal brez poskusa strela in tudi brez res uporabnih podaj soigralcev za njim. "Verjemite, da je nam najtežje, ko izgubimo. Nam je težko, vemo, da je težko tudi navijačem, ker nimamo točk. A stojte nam ob strani, navijači in mediji," je k podpori javnosti pozval Šporar, ki je v klubski sezoni na 16 tekmah za Slovan Bratislavo dosegel kar 14 golov, medtem ko tudi po 10. nastopu v dresu Slovenije še čaka na strelski prvenec.

Strgana igra brez držanja žoge, na koncu na silo
"Smo v obdobju, ko je več kot očitno, da nam ne gre,"
priznava 24-letni Ljubljančan, ki se za razliko od vodje stroke in vodje moštva ni slepil, da je Slovenija proti Norveški v Oslu pokazala kakršen koli napredek oz. vsaj kakšno pozitivno stvar. "
Težko je nekaj pametnega povedati. Imamo nič točk. Trenirati naprej in bo bolje. Glede tekme z Norveško: imeli smo svoje priložnosti, oni so dosegli evrogol. Upam, da se bomo čim prej pobrali."

Pri tem je Šporar zmogel samokritiko in izpostavil ključno hibo slovenske igre, ki je v organizirani obliki ni bilo, za norveški gol pa so Slovenci postali nevarni šele ob koncu, sicer bolj iz ihte kot načrta: "Preveč strgana igra, premalo povezanosti. Več bi morali stopiti na žogo, obrniti nekajkrat stran igre, da bi se morebiti odprl prostor za kakšen predložek. Na koncu smo poskušali na silo z dolgimi žogami, a to bolj odgovarja skandinavskim ekipam, to je bolj njihov slog. Premalo, premalo ..."

Zakleti Oslo in precej boljši vikingi
Osrednji napadalec enajsterice, ki je skušala osvojiti vsaj prvo točko na četrtem gostovanju Slovenije v Oslu, je v tolažbo omenil nasprotnikovo zasedbo: "Norveška po imenih ni ravno San Marino. Če pogledamo, v kakšnih klubih igrajo, bomo videli, da vsi igrajo v Bundesligi in Premier ligi. Ni lahko proti njim, zlasti na Norveškem. Morali bi več igrati ..."

Norveška je na domačih tleh nanizala šesto zaporedno zmago in je skupno v Oslu neporažena na devetih zaporednih tekmah in tudi v slovenskih zlatih časih so bili vikingi zakleti tekmec. Na četrtem gostovanju v norveški prestolnici je Slovenija še četrtič izgubila, skupna razlika v golih pri tem znaša 10:1. Premoč Norvežanov zlasti v drugem polčasu ni bila vprašljiva, pri čemer se norveška javnost sprašuje, zakaj niso znali z drugim golom dokončno odločiti tekme, saj bi na koncu bili skoraj kaznovani.

Ko kapetan vidi igro, ki jo je treba igrati naprej
Slovenija je v skupino 3 lige C stopila kot nosilec in je glede na takratno uvrstitev na Uefini (ne Fifini!) reprezentančni lestvici po mestih nasprotnikov dobila najugodnejši žreb. Po polovici Lige narodov je položaj zdaj tak, da se Slovenija brez točk lahko bori samo še za obstanek v tretjem razredu evropskega nogometa, pri čemer bo torkov obračun s Ciprom že dejanski neposredni dvoboj za obstanek.

Kljub trem porazom in novi bledi predstavi selektor Tomaž Kavčič ne razmišlja o odhodu s trenerskega mesta, za dodatno jezo javnosti pa je poskrbel kapetan Bojan Jokić, ki je v prvi vroči izjavi takoj po tekmi dejal: "Res je, da smo izgubili. Po porazu ostane grenek priokus. Danes je bilo bolje kot na prejšnjih tekmah. Če izvzamemo gol, je to igra, ki jo moramo igrati v prihodnosti."

"Na žalost od začetka, od poškodbe Krajnca nas je malo presekalo... Potem ta gol, v zadnji minuti. Pobrali smo se, pokazali smo všečno igro, mogoče smo imeli več priložnosti za gol kot nasprotnik, a nismo zadeli. Od prve minute se je videlo, da so si fantje želeli. Iličić se je vrnil, poživil igro. Zadeti moramo," je bil optimist s 93. reprezentančnimi nastopi in z 32 leti daleč najbolj izkušen član slovenske izbrane vrste, kjer je zacementiran na levem boku obrambe.

Ali je Črnigoj podal ali streljal? Opta: Brez strela.
Igra za prihodnost? Pogled na semafor in vrtenje posnetkov vrhuncev sobotne tekme Norveška – Slovenija razkriva popolnoma drugo podobo. Uefina statistika je celo naštela en strel Slovencev v okvir norveških vrat in skupno 7 poskusov strelov. A uveljavljena statistika Opte je opredelila podajo Domna Črnigoja v 22. minuti kot podajo in ne za strel-podajo, kar je mnenje Uefinega novinarja iz poročila v živo.

Roko na srce je Slovenija zagrozila Norveški šele ob samem koncu, ko je voda že preplavljala grlo. Dva predložka z desne strani in dva poskusa z glavo, najprej je Roman Bezjak v boju za skok pred golom naredil prekršek v napadu, ob tem pa še do zaključka ni prišel. V predzadnji minuti je kritizirani Rene Krhin prišel do najbolj zrelega položaja, ko je sredi kazenskega prostora prišel neovirano do skoka, a je z glavo žogo poslal previsoko in še mimo vrat. Skratka: nič pravih strelov in groženj Slovenije.

Po prejetem golu razpad igre, ki že tako ni bila drzna
"Pogledati moramo, kje smo delali napake, to popraviti, več si upati v igri, da bo boljši izid,"
je pod stadionom Ulevaal razmišljal Miha Zajc, desetica v sobotni postavi Slovenije, ki je z golom in podajo tudi poskrbel za dosedanja edina slovenska gola v Ligi narodov. Napadalni vezist Empolija je izpostavil: "Na treningih smo dobro delali, imeli smo več časa za pripravo. Prvi polčas z naše strani ni bil tako slab, bili smo organizirani. V drugem delu ni bilo več tako organizirano, preveč individualno."

Zajc priznava, da manjka drznosti v igri: "Včasih si posameznik želi narediti kar sam čim več za ekipo. Več bi si morali upati že v prvem polčasu. Potreben je čas, mogoče samo ena tekma, da se vse zloži in pridobi samozavest. Bolj bi morali napadati, tvegati, kar se pa ni zgodilo. Norvežani so bili dobro organizirani in postavljeni, imeli so igro pod nadzorom.

Nadomestni branilec Mitrović: "Težko obdobje za nas"
Slovenija je zgodaj zašla v težave, ko je drugi vezist Leo Štulac, ki bi moral biti po prikazanem v dresu Parme v Serii A eden izmed novih adutov, že v 3. minuti podaril žogo Tariku Elyounoussiju. Vratar Vid Belec se je izkazal z obrambo, a po odbiti žogi se je v trku med skokom poškodoval branilec Luka Krajnc. Kavčič je bil ekspresno prisiljen v menjavo, vstopil je Nemanja Mitrović.

"Niti se nisem mogel dobro pripraviti za tekmo, bil sem neogret, a tako se zgodi v nogometu. Mislim, da sem priložnost kar dobro izkoristil. Norvežani si niso priigrali veliko priložnosti, a tudi mi si jih nismo," je podal svoj vidik branilec Jagiellonia Białystok, ki je drugič zaigral za Slovenijo. 25-letni Ljubljančan se je pridružil Šporarjevemu razmišljanju: "Težko obdobje za nas, vse se nekaj obrača proti naši ekipi. Vsi moramo stopiti skupaj, tako igralci kot navijači in tudi mediji. Težko je za nove reprezentante takoj prevzeti vlogo nosilcev igre."

V torek s Ciprom za obstanek
Na letališču v Oslu je predsednik Nogometne zveze Slovenije Rade Mijatović v izjavi za TV Slovenijo potrdil (ne)pričakovano novico, da bo kljub nič točkam in trem porazom Tomaž Kavčič vodil reprezentanco tudi proti Cipru. Kot rečeno: v torek se bo v Ljubljani od 20.45 na stadionu Stožice Slovenija proti Cipru borila za obstanek v tretjem evropskem razredu. Kruta resničnost izbrane vrste, ki je pred izpadom v družbo Latvije, Andore, San Marina, Ferskih otokov, Malte, Liechtensteina in Gibraltarja.

Preveč strgana igra, premalo povezanosti. Več bi morali stopiti na žogo, obrniti nekajkrat stran igre, da bi se morebiti odprl prostor za kakšen predložek. Na koncu smo poskušali na silo z dolgimi žogami, a to bolj odgovarja skandinavskim ekipam, to je bolj njihov slog. Premalo, premalo ...

Odkritosrčna analiza porazne igre Slovenije s strani Andraža Šporarja
Slovenija še četrtič poražena na Norveškem
Analiza drugega polčasa tekme Norveška - Slovenija
Analiza prvega polčasa tekme Norveška - Slovenija
Kavčič: Nisem pomislil, da se tega ne grem več
Pogovor z Bojanom Jokićem po porazu v Oslu