Tomaž Kavčič bo v petek popoldne spregovoril še na uradni novinarski konferenci pred tekmo na stadionu Ullevaal. Foto: www.alesfevzer.com
Tomaž Kavčič bo v petek popoldne spregovoril še na uradni novinarski konferenci pred tekmo na stadionu Ullevaal. Foto: www.alesfevzer.com
Kavčič: Celotna ekipa moramo delovati kot eden
Slovenci v Oslo motivirani, a neizkušeni
Štulac in Krajnc prihodnost slovenske izbrane vrste
Belec želi unovčiti priložnost ob odpovedi Oblaka
Delamea Mlinar: Ni druge, kot da zmagamo vse do konca
Meteorski vzpon 19-letnega Jake Bijola

Slovenija bo v soboto ob 18.00 v Oslu igrala tretjo tekmo v Ligi narodov. Izmed igralcev, ki te dni trenirajo na Brdu pri Kranju, imajo le Bojan Jokić, Rene Krhin in Josip Iličić več kot 25 nastopov za izbrano vrsto, šest na seznamu 25-erice pa jih v majici Slovenije še ni stopilo na igrišče.

Kavčičevi varovanci so v četrtek popoldne opravili zadnji trening v domovini, v petek zjutraj pa bodo odpotovali v Oslo.

"Koncentracija mora biti maksimalna"
"Kar smo imeli v načrtu, smo naredili. Igralci so intenzivno delali, zdaj bomo pa videli, kaj bo to prineslo,"
je na Gorenjskem povedal Kavčič in nadaljeval: "Norvežani igrajo svojo tipično igro, nanjo smo se poskušali pripraviti tudi s simulacijo njene igre. Vemo pa, da bo treba iti v tekmo z enako energijo kot oni, potem bo prava tekma, v nasprotnem primeru so lahko težave."

Pojasnil je, da so bili na preteklih tekmah ključni padci koncentracije, kar si želijo odpraviti. "Mi moramo delovati kot eden. Koncentracija mora biti maksimalna. Vse zadetke smo dobili prav ob padcih koncentracije," pravi Kavčič, ki je s fanti poskušal popraviti tudi napadalni del, v zadnjem obdobju si Slovenija prav veliko priložnosti ni priigrala.

"Zato moramo po odvzeti žogi izvesti čim hitrejši prehod v napad," dodaja Kavčič, ki ga je nekako dopolnil tudi Miha Mevlja: "Norvežani se malo počasi vračajo iz napada v obrambo, kar bi lahko izkoristili za protinapade." Branilec Zenita bo imel tokrat v osrčju obrambe ob sebi Luko Krajnca. Z njim bosta morala biti previdna tudi ob norveški igri na dolge oziroma visoke žoge.

Treba bo zapreti tudi bočne igralce
Obramba bo imela najbrž veliko dela z razpoloženim napadalcem Bournemoutha Joshuo Kingom, ki ga je tudi Krajnc poudaril kot enega ključnih pri igri Norvežanov. V Premier ligi je v letošnji sezoni zadel že štirikrat. "Prav na njega je vsekakor treba opozoriti. Sicer pa gredo vsi na polno, treba bo zapreti tudi njihove bočne igralce, ki radi pritiskajo na tekmečevo zadnjo linijo."

Tako kot igralci je tudi Kavčič poudaril, da je prihod Josipa Iličića na tokratni zbor, čeprav še ni okreval po bolezni, zelo pozitiven. "To je velik plus. Lahko bi ostal v Bergamu in se tam pripravljal, a si je želel biti z nami, kar kaže na njegov karakter. Uporabili pa ga bomo, kolikor ga bomo lahko," je povedal selektor.

Ta se je po nizu slabih rezultatov, Slovenija je izgubila tudi obe uvodni tekmi v Ligi narodov proti Bolgariji in Cipru, že večkrat znašel pred vprašanji o pritisku: "Seveda je pritisk. To je pač takšna služba. Posebej ko ni rezultatov, se ga čuti. Fantom pa ne nalagam nobenega pritiska, le da dajo vse od sebe." Kavčič o tem, s kakšnim izidom bi bil zadovoljen v Oslu, ni govoril: "Pomembno je le, da pokažemo to, kar smo v tem trenutku sposobni."

Da bo Slovenija oslabljena, Štulca ne skrbi preveč
"To bo zelo fizična, trda tekma z veliko 'dueli', zato bo treba pristopiti čvrsto,"
je napovedal Leo Štulac, ki letos dobro igra pri Parmi, na Cipru pa je prejšnji mesec prvič dobil tudi priložnost v reprezentanci, ko je v 76. minuti zamenjal Jasmina Kurtića.

Dejstvo, da bo Slovenija tokrat znova oslabljena, nekdanjega nogometaša Kopra ne skrbi preveč: "Tisti, ki smo tukaj, lahko podobno odigramo, tako da ne vidim večjih težav glede tega."

Pod vodstvom Lagerbäcka doma še brez poraza
Slovenija je do zdaj sedemkrat igrala proti Norveški. Petkrat je izgubila in po enkrat remizirala (na Euru 2000 z 0:0) in zmagala. To je bilo na zadnji medsebojni tekmi pred natančno petimi leti v Mariboru, ko je v kvalifikacijah za SP 2014 v Mariboru slavila s 3:0, vse tri zadetke je dosegel Milivoje Novaković.

Norveška pod vodstvom selektorja Larsa Lagerbäcka, ki jo je prevzel februarja 2017, še ni izgubila pred domačimi gledalci. V Oslu so do torka dopoldne prodali 10.000 vstopnic (stadion Ullevaal sprejme 28.000 gledalcev), s čimer so zadovoljni. Na tekmi proti Cipru se jih je zbralo 6.572. Tedaj so Norvežani z dvema zadetkoma kapetana, Fulhamovega vezista Stefana Johansena v prvem polčasu zmagali z 2:0. Tri dni pozneje so v Sofiji klonili z 1:0.

"Na Ullevaalu bomo zmagali in ga naredili za trdnjavo. Zelo obetajoče je, da so navijači že do zdaj kupili veliko več vstopnic kot za prvo tekmo. Pomembno je, da držimo vsi skupaj, tudi navijači. Na zadnjih tekmah tega ni bilo. Zdaj pa vse skupaj res obeta," je dejal Lagerbäck, ki je dolga leta vodil Švedsko in Islandijo. Na domačih tekmah pod njegovim vodstvom se je največ ljudi zbralo junija lani, ko je dvoboj proti Češki spremljalo 12.179 gledalcev.

Slovenija je na lestvici Mednarodne nogometne zveze sicer na 61. mestu, Norveška pa na 52.

LIGA NARODOV

LIGA C, skupina 3
Sobota ob 18.00:
NORVEŠKA – SLOVENIJA
Ob 20.45:
BOLGARIJA – CIPER
Torek ob 20.45:
NORVEŠKA – BOLGARIJA
SLOVENIJA – CIPER
Petek, 16. novembra, ob 20.45:
CIPER – BOLGARIJA
SLOVENIJA – NORVEŠKA
Ponedeljek, 19. novembra, ob 20.45:
CIPER – NORVEŠKA
BOLGARIJA – SLOVENIJA
Prenosi vseh tekem Slovenije na TV SLO 2 in MMC-ju.

Lestvica:
BOLGARIJA          2  2 0 0  3:1  6
NORVEŠKA           2  1 0 1  2:1  3
CIPER              2  1 0 1  1:2  3
SLOVENIJA          2  0 0 2  2:4  0

Kavčič: Celotna ekipa moramo delovati kot eden
Slovenci v Oslo motivirani, a neizkušeni
Štulac in Krajnc prihodnost slovenske izbrane vrste
Belec želi unovčiti priložnost ob odpovedi Oblaka
Delamea Mlinar: Ni druge, kot da zmagamo vse do konca
Meteorski vzpon 19-letnega Jake Bijola