Igor Benedejčič je pred največjim izzivom v svoji trenerski karieri. Foto: www.alesfevzer.com
Igor Benedejčič je pred največjim izzivom v svoji trenerski karieri. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik NZS-ja Radenko Mijatović je dejal, da si bodo pri izbiri novega selektorja vzeli čas. Foto: BoBo
Benedejčič "gasilec" na slovenski nogometni klopi

49-letni Primorec, ki je tako postal osmi slovenski selektor, je bil v štabu Tomaža Kavčiča v vlogi pomočnika. Predsednik NZS-ja Radenko Mijatović je ob prekinitvi sodelovanja s Kavčičem napovedal, da je cilj čim prej imenovati novega selektorja, a dodal, da si bodo vzeli čas in tako ni izključil možnosti, da bo reprezentanco vodil začasni selektor, ki bi bil del obstoječega kadra. Benedejčič je pred dnevi kadetsko izbrano vrsto v konkurenci Avstrije, Bolgarije in Malte popeljal v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo za nogometaše do 17 let naslednje leto.

Benedejčič strelec prvega slovenskega gola
Pri delu mu bo pomagal Robert Englaro, ki je bil prav tako Kavčičev pomočnik. Benedejčič je v igralski karieri zbral osem nastopov za slovensko reprezentanco. V zgodovino se je vpisal kot prvi strelec izbrane vrste, ko je 3. junija leta 1992 v Talinu proti Estoniji izenačil na 1:1. Najdlje je igral za Koper in Olimpijo, oblekel pa je tudi dresa Rijeke in Korotana. V vlogi trenerja se je preizkusil pri Interblocku.

Slovenija je na štirih tekmah novoustanovljene Lige narodov osvojila le točko in je pred izpadom v najnižji razred evropskega nogometa. Novembra jo čakata še dve tekmi, v petek, 16. novembra, bo gostila Norveško, tri dni kasneje pa bo gostovala v Bolgariji. Na teh dveh srečanjih se bo poskušala izogniti izpadu, a so možnosti zelo majhne. Marca so na sporedu že kvalifikacije za Euro 2020, na žrebu zanje pa bo Slovenija v četrtem kakovostnem bobnu.

Kek favorit za vrnitev na slovensko klop
NZS je s Kavčičem prekinil sodelovanje 17. oktobra po nizu slabih izidov in iger slovenske vrste. Ta je pod njegovim vodstvom začela s porazoma na prijateljskih tekmah proti Avstriji v gosteh (0:3) in Belorusiji doma (0:2). Zatem je dobila prijateljsko tekmo v Črni gori (2:0), sledili pa so neuspehi v Ligi narodov.

Kdaj bo Slovenija dobila osmega stalnega selektorja, še ni znano, skoraj zagotovo pa enkrat po žrebu kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo 2020, ki bo 2. decembra v Dublinu. Eden glavnih favoritov za prevzem članske vrste je Matjaž Kek, ki je reprezentanco vodil že med letoma 2007 in 2011 ter se z njo prebil na svetovno prvenstvo 2010. Ob Keku so sicer Slovenijo vodili še Bojan Prašnikar trikrat, Srečko Katanec dvakrat ter Zdenko Verdenik, Branko Oblak, Slaviša Stojanović in Kavčič.

Benedejčič "gasilec" na slovenski nogometni klopi