Slovenska nogometna izbrana vrsta bo Katar 2022 spremljala prek medijev. V tretjih zaporednih kvalifikacijah je zasedla 4. mesto. Tretjo mesto v kvalifikacijah za Euro 2016 je prineslo dodatni dvoboj z Ukrajino, ko je pred šestimi leti tudi nazadnje dišalo po velikem tekmovanju. Foto: Reuters
Slovenska nogometna izbrana vrsta bo Katar 2022 spremljala prek medijev. V tretjih zaporednih kvalifikacijah je zasedla 4. mesto. Tretjo mesto v kvalifikacijah za Euro 2016 je prineslo dodatni dvoboj z Ukrajino, ko je pred šestimi leti tudi nazadnje dišalo po velikem tekmovanju. Foto: Reuters

Garažni prostori v katakombah Stožic že dolgo niso bili tako polni. Iz vseh koncev Slovenije je nogometna zveza zvabila otroke, ki trenirajo nogomet, da bi vlili nekaj pozitivnosti za zaključek neuspešnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022.

Sorodna novica Kek: Gotovo smo bili sposobni osvojiti štiri ali pet točk več

Slovenski kvalifikacijski izkupiček ostaja pri treh uvrstitvah na velika tekmovanja: Euro 2000 in SP 2002 v prvi eri Srečka Katanca in SP 2010 v prvem selektorskem obdobju Matjaža Keka. Post brez svetovnega ali evropskega prvenstva se bo podaljšal na vsaj 14 let ... Velika večina nogometne mladeži, zbrane v Ljubljani, tako ni bila priča oziroma nima živega spomina na Južno Afriko, kaj šele na Južno Korejo in Nizozemsko/Belgijo.

Otrokom za zgled, oni pa za dodatni zagon

"Zelo lepo je videti toliko otrok na stadionu. Kot sem rekel že v slačilnici pred tekmo: "Treba se je tega zavedati. Pokazati vse najboljše, kar znamo." Otroci se zgledujejo po nas in hkrati nam dajejo dodaten zagon. S tem jih spodbujamo, navdihujemo, da trenirajo naprej. Vsake sanje se lahko uresničijo. To sam verjamem od malih nog. Na žalost se sanje o svetovnem prvenstvu v teh kvalifikacijah niso uresničile. A verjamem, da se bodo v prihodnje," je kapetan Jan Oblak na novinarski konferenci razkril, da je ravno prisotnost mladih nogometašic in nogometašev uporabil kot motiv za nagovor soigralcev pred zadnjim, 10., krogom Uefinih kvalifikacij v skupini H.

Sorodna novica Slovenija kvalifikacije končala z zmago; Hrvati po avtogolu Rusov na SP-ju

Prva zmaga brez nedotaknjene mreže

"Zadnjo tekmo smo po mojem mnenju ves čas nadzorovali. Dosegli smo dva gola, lahko bi jih še več. Na žalost smo ob koncu prejeli zadetke in bili v zadnjih minutah malce nemirni. Odigrali smo dobro tekmo in zasluženo zmagali," je na kratko zmago z 2:1 nad Ciprom povzel Oblak, ki je zaradi evrogola Andonikosa Kakoullija v 89. minuti ostal brez nedotaknjene mreže.

Zajc in Gnezda Čerin zadela za zmago nad Ciprom

S četrto zmago je Slovenija osvojila četrto mesto, za končnih 14 točk so dodali še dva remija (oba s Slovaško). Slovansko-sredozemska otoška skupina H se je v skladu z napovedmi ob žrebu razdelila v tri kakovostne razrede. Na dnu sta s po 5 točkami obe otoški reprezentanci Malta in Ciper, ki je edino zmago slavil ravno nad Slovenijo. Vmes Slovenija in Slovaška, daleč spredaj pa Rusija in Hrvaška, ki sta na koncu med seboj obračunala za neposredno uvrstitev v Katar.

Največ dela na prelomni tekmi ob polomu v Splitu

Jan Oblak je proti Cipru 44. branil za Slovenijo, pri čemer je bil kapetan v vratih na vseh desetih kvalifikacijskih tekmah, enako kot tudi v kvalifikacijah za Euro 2020. Foto: Reuters
Jan Oblak je proti Cipru 44. branil za Slovenijo, pri čemer je bil kapetan v vratih na vseh desetih kvalifikacijskih tekmah, enako kot tudi v kvalifikacijah za Euro 2020. Foto: Reuters

13 doseženih golov in 12 prejetih zadetkov. Na vseh 10 tekmah je Jan Oblak kot prvi vratar branil od prve do zadnje minute. Trikrat je ohranil mrežo nedotaknjeno: ob uvodni senzacionalni zmagi nad Hrvaško (1:0) in na obeh tekmah z Malto (doma 1:0 v in gosteh 4:0). Oblak je zbral 28 obramb, od tega največ 7 v Splitu ob septembrskem polomu s Hrvaško (3:0).

"Tekma v Splitu je bila po mojem prelomnica. O tem sem prepričan. Že na oktobrskem zboru in tekmah smo to pokazali na igrišču, a žal izgubili z Rusijo. Tudi zdaj novembra smo pokazali, da zmoremo. Sami sebi smo dokazali: če nismo maksimalni, če nismo z glavo pri stvari, še nismo dvestotisočodstotni, bomo težko igrali. Verjamem, da se takšna tekma, kot je bila v Splitu, ne bo več ponovila. Pogovarjali smo se, dogovorili določene stvari. Sestavila se je ekipa, ki ima možnosti v naslednjih kvalifikacijah doseči boljši izid in se uvrstiti na evropsko prvenstvo. Najpomembneje je, da vsi verjamemo v to, česar smo zmožni, in da to pokažemo na igrišču. Ko smo maksimalni, je vse mogoče," je kapetan Oblak prepričan, da se po porazu na Hrvaškem piše drugačna reprezentančna zgodba, ki bo dala sadove v prihodnje.

Liga narodov v letu 2022, kvalifikacije za EP v letu 2023

V naslednjem letu Slovence čaka nova Liga narodov v okviru B-lige, kjer bo osnovni cilj obstanek v drugem razredu tretjega reprezentančnega tekmovanja, nato pa v letu 2023 naskok na Euro 2024 v Nemčiji, kjer bo kot zdaj že običajno igralo 24 reprezentanc oziroma slaba polovica članice Uefe.

V kvalifikacijah nismo bili na ravni, na kateri bi morali biti. Na določenih tekmah bi lahko naredili več. Normalno, da nisem zadovoljen. Najlažje je reči, da ne gre, ampak mislim, da ekipa je kakovostna, da se razumemo med sabo. Mogoče bi morali biti fizično bolje pripravljeni za močnejše tekme, verjetno je to to, kar nam manjka.

Jan Oblak

28-letni Škofjeločan je proti Cipru odigral 44. tekmo za Slovenijo, katere kapetan je zadnji dve leti, kar prinaša tudi odgovornost za ohranjanje stikov in ustvarjanje vzdušja, česar se dobro zaveda. "Zdaj se nekaj časa res ne bomo zbrali, a zagotovo bomo ostali v stiku. Normalno je, da si z enimi soigralci več v stiku, z drugimi nekaj manj. A upam, da konec decembra, ko bomo večinoma vsi v Sloveniji, mogoče gremo na kakšno kosilo ali večerjo. Vsi igralci se zavedajo, da je najpomembnejša "klapa", seveda ob kakovosti. To moramo prenesti tudi, ko smo v klubu in se na koga spomniti, ga poklicati, napisati sporočilo, mu čestitati. Na tak način se bo ustvarilo vzdušje, ki je pogoj za velik uspeh."

Podobne težave, a na drugi ravni, tudi pri Atleticu

Zdaj se Oblak vrača v klub, kjer mu po lanskem slavju v španskem prvenstvu trenutno prav tako ne gre najbolje. Vsaj za visoke standarde Atletica Madrida ne. "Sezona se ni začela, kot smo si želeli. A nič še ni izgubljenega. Čas je, da se zbudimo. Kakor v reprezentanci tako v klubu: ni vedno samo lepo, pridejo težki trenutki, težki dnevi. A če si z glavo pri stvari, če to sprejmeš, lahko popraviš."

Atletico je sicer na 12 prvenstvenih tekmah klonil zgolj enkrat, a nabral tudi pet remijev, s čimer je s 23 točkami na 4. mestu La Lige, pet manj od vodilnega Reala Sociedada. Še večji pritisk je zaradi Lige prvakov, kjer so rdeče-beli v skupini B na 3. mestu, do konca skupinskega dela pa gostijo Milan in igrajo pri Portu, za katerim trenutno zaostajajo za točko.

Do junija z glavo le pri španskih prvakih

Oblak v golu in Kek na klopi je naveza, ki bo vodila Slovenijo tudi v reprezentančnem letu 2022, kjer bo glavni izziv Liga narodov in obstanek v drugem evropskem razredu. Foto: Reuters
Oblak v golu in Kek na klopi je naveza, ki bo vodila Slovenijo tudi v reprezentančnem letu 2022, kjer bo glavni izziv Liga narodov in obstanek v drugem evropskem razredu. Foto: Reuters

"V klubu imamo velike cilje. Ob trenutni formi smo tudi z nekaj nesreče prejeli preveč golov. To je največja težava, ki jo moramo popraviti ‒ kako se postaviti na igrišču, da bo čim manj golov v naših mrežah. V napadu pa imamo zelo kakovostne igralce," je Oblak priznal, da tradicionalna granitna obramba Atletica pušča, pri čemer se tudi sam znajde v težavah.

"Mirno, samozavestno in odločno na tekme, ki nas čakajo. Pred nami je zelo naporen ritem in zelo pomembne tekme, kjer moramo pokazati svojo najboljšo različico, če želimo biti v vrhu La Lige in se uvrstiti v osmino finala Lige prvakov. Verjamem v ekipo, da smo zmožni obrniti položaj zadnjih tednov," se je Oblak zazrl v naslednje klubske izzive, s katerimi se bo spopadal do konca sezone 2021/22. Naslednji reprezentančni izziv pride namreč šele po koncu sezone ‒ štiri tekme Lige narodov v juniju.