V Elcheju potolčeni Hrvati  so lahko le zmajevali z glavo. Pred dvema mesecema so se odločno borili za naslov svetovnega prvaka, na prvi tekmi po svetovnem prvenstvu pa doživeli zgodovinski polom. Foto: Reuters
V Elcheju potolčeni Hrvati so lahko le zmajevali z glavo. Pred dvema mesecema so se odločno borili za naslov svetovnega prvaka, na prvi tekmi po svetovnem prvenstvu pa doživeli zgodovinski polom. Foto: Reuters
Hrvaški selektor Zlatko Dalić
Zlatko Dalić priznava soodgovornost, a poudarja, da vseeno ne gre za tragedijo. "Vendar pa tudi ni trenutek za objokovanje, ampak se moramo iz tega kar največ naučiti." Foto: Reuters
Šime Vrsaljko
Razpad hrvaškega sistema se je začel s poškodbo Šimeta Vrsaljka, ki je bil ob uvodnem pritisku Hrvatov vpleten v priložnosti Santinija in Perišića. A nato je v 20. minuti desni bočni branilec moral zapustiti igrišče, zato se je zdelo, da so ostali le še Španci na ekshibicijski tekmi v čast domačinu Saulu Ninguezu. Foto: Reuters

Za Španijo so zadeli Saul Niguez (24.), Marco Asensio (33.), Lovre Kalinić (35./avtogol), Rodrigo (49.), Sergio Ramos (57.) in Isco (70). Velika zmaga za novega španskega selektorja Luisa Enriqueja, ki mora popeljati Furio Rojo spet med najboljše po aferi in zgodnjem izpadu v osmini finala SP-ja. A zgodba večera je bil popolni razpad hrvaške nogometne reprezentance.

Modrić: Žalostno, a na koncu se je še dobro končalo
"Razpadli smo, to je nedopustno za Hrvaško,"
je bil samokritičen najboljši igralec svetovnega prvenstva in pretekle nogometne sezone v Evropi Luka Modrić. "Tega nismo pričakovali, to je zares hud poraz. V tekmo smo šli zelo dobro, prvih 20 minut je bilo v redu, skupaj smo pritiskali nanje in imeli dve, tri čiste priložnosti za gol, a nismo zabili. Vendar ko smo prejeli prvi gol in še posebej drugi, smo razpadli," je zgodovinski polom opisal kapetan Hrvaške.

"Začeli smo igrati vsak zase, nismo pomagali drug drugemu, predaleč smo stali od igralcev, proti takšnim nasprotnikom pa je to samomor. Žalostno, a na koncu se je še dobro končalo," je Modrić dal vedeti, da bi lahko Hrvati v Elcheju izgubiti še višje.

Najtežja noč, a ne gre za tragedijo
Selektor Zlatko Dalić je po porazu iskal napake in opozarjal na velike pomanjkljivosti, zato ne preseneča, da je špansko gostovanje označil za "najtežjo noč", poraz z največjo razliko pa označil kot posledico razpada vnaprej postavljenega sistema igre po dobljenem prvem zadetku.

"To je najtežja noč v karieri, ampak takšno pač je življenje, moramo se sprijazniti tudi s tem. Ne gre za tragedijo, saj v to tekmo nismo šli z nekim posebnim navdihom. Seveda nam ni lahko, vendar pa tudi ni trenutek za objokovanje, ampak se moramo iz tega kar največ naučiti," je skušal poraz zmanjšati hrvaški selektor, ki je v igri svojega razglašenega ansambla našel tudi pozitivne stvari.

"Igralci se tega zavedajo. Dokler smo dihali kot moštvo, ko smo se skupaj branili in skupaj napadali, je vse delovalo. Vse je bilo dobro, dokler smo bili enotni, dokler smo bili kot eno. Takoj ko tega več ni bilo, je bilo konec," je pripomnil strateg največjega hrvaškega nogometnega uspeha.

Po drugem golu je bilo tekme konec
"Po prvem prejetem golu nam je popustila koncentracija, začeli smo igrati brezglavo, nismo se držali sistema. Skušali smo narediti nekaj na silo, kar pa proti Španiji, proti moštvu, ki je tehnično zelo dobro podkovano, ni mogl biti rešitev. Odpirali smo jim svoje boke, ko so nam zabili drugi gol, pa se je tekma dejansko že končala,"
je še opisal razloge za najhujši poraz Hrvaške.

Samo dva meseca po finalu v Moskvi, kjer je bila na obdobja Hrvaška boljša od Francije, a na koncu izgubila z 2:4, je rdeče-belo-kockasta evforija ugasnila čez noč in hrvaške medije že preplavljajo analize, kot je osrednja v Sportskih novostih: "Dobro jutro, Hrvaška! Boleča budnica po največjem uspehu v zgodovini."