Milivoje Novakovič si z osmimi goli deli četrto mesto strelcev v Bundesligi, na kateri s 14 zadetki vodi Bosanec Vedad Ibišević. Foto: EPA
Milivoje Novakovič si z osmimi goli deli četrto mesto strelcev v Bundesligi, na kateri s 14 zadetki vodi Bosanec Vedad Ibišević. Foto: EPA
Mišo Brečko (desno) se ni najbolje izkazal pri pokrivanju svoje vratnice, kar je Naldo kaznoval z golom. Foto: Reuters
Jasmin Handanovič
Jasmin Handanovič je na 14 tekmah letošnje sezone v Serie B prejel le 12 zadetkov. Foto: EPA
Nastja Čeh
Nastja Čeh je na nemirnem Kavkazu v Nalčiku dosegel četrti prvenstveni gol, hkrati pa prejel tudi četrti rumeni karton letos. Foto: RTV SLO

V sredo bo pozornost slovenske javnosti ponovno namenjena slovenski reprezentanci, ki se bo v Mariboru na prijateljski tekmi pomerila z Bosno in Hercegovino. Sodeč po prikazani formi njegovih izbrancev v zadnjem mesecu, čakajo Matjaža Keka že znane skrbi - pomanjkanje izbire branilcev, ki redno igrajo, in vloga Mirnesa Šišiča, ki je v nemilosti trenerja Olympiacosa. Glavna aduta Slovenije še naprej brez dvoma ostajata vratar Samir Handanovič in napadalec Milivoje Novakovič, ki pa sta tako kot velika večina reprezentantov v tem krogu doživela poraz.

Desno si oglejte:
- zadetek Milivoja Novakoviča proti Werderju,
- izjemen gol Klemena Lavriča izpred tedna dni.

Novakovičeva bravura

"Nova" je v nedeljo Werderju zabil osmi prvenstveni gol, a to Kölnu ni pomagalo proti razigranim Bremenčanom, ki so doma slavili s 3:1. Postavni Ljubljančan je na začetku drugega polčasa lepo vtekel na podajo Vučičeviča, izigral Mertesackerja, nato pa s strelom v daljši kot rutinirano ugnal Wieseja. Mišo Brečko je odigral vso tekmo, tik pred odmorom pa je "zamočil" ob kotu, saj mu je po strelu Nalda ob njegovi vratnici žoga ušla v mrežo. Oba slovenska "kozlička" sta v 13. krogu Bundeslige tudi porumenela.

Mavrič zatresel lastno mrežo
Več razlogov za veselje in predvsem olajšanje je imel Bojan Prašnikar, ki je Energie Cottbus pripeljal do druge letošnje zmage. Branko Jelić je s "škarjicami" v 80. minuti potopil Karlsruhe. Zadnji "vzhodnjaki" v soboto gostujejo na Alianz Areni, kjer je lani Bayern s petardo odstrelil Prašnikarjevega predhodnika Patricka Sanderja. V drugi ligi je Matej Mavrič s Koblenzom klonil pred Mainzom (0:3). Goste je v vodstvo v 33. minuti popeljal ravno slovenski branilec, potem ko je nespretno posredoval v lastnem kazenskem prostoru.

Zmagal le povratnik Jasmin
Udinese proti zadnji Reggini ni prestal zrelostnega izpita, podrejeni gostitelji so bili poraženi z 0:1. Samir Handanovič je ubranil tri strele in nekajkrat dobro prestregel podaje, ob natančnem strelu Brienze v njegov daljši kot pa je bil le za las prekratek. Junak italijanskega pokala Jan Koprivec ni bil v kadru. Frosinone Zlatka Dediča je drugič zapored izgubil, tokrat z 0:2 na gostovanju pri skromni Modeni. Koprski napadalec je brez vidnega učinka igral do 65. minute. Povratnik v reprezentanco Jasmin Handanovič ostaja prvi vratar Mantove, ki je 2:1 ugnala Piso. V Serii B je Mantova osma, Frosinone pa 16.

WBA in Sochaux ostaja pri dnu
Kapetan Slovenije Robert Koren je občutil moč še enega velikana evropskega nogometa - Chelsea je s 3:0 odpravil West Bromwich. Korošec ni izstopal, WBA pa po dobrem začetku sezone ostaja na zadnjem mestu Premier lige. Sochaux je po prvi zmagi v prejšnjem krogu najprej doživel poraz v pokalu nato pa še v prvenstvu. Z 1:0 je bojevite goste ugnal Auxerre, za "levčke" je Bojan Jokič dobro odigral vso tekmo, medtem ko je Valter Birsa v igro vstopil v 70. minuti. Kljub dejstvu, da slovenski napadalec vedno znova poživi igro Sochauxa, si prave naklonjenosti trenerja Francisa Gillota Šemopetrčan ne priigra.

Drugi rdeči karton Šulerja
Marko Šuler
je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen v 44. minuti srečanja med Gentom in Westerlojem, ki je zmagoviti gol za 3:2 zabil tri minute pred koncem. Zlatan Ljubijankič še ni bil v kadru, s pravimi treningi naj bi začel v tem tednu. Tonči Žlogar je z Omonio drugič letos izgubil, z 2:1 je bil boljši Ethnikos. Omonia, za katero je Izolan igral vso tekmo, je tako prvo mesto prepustila Anorthosisu

Poškodbe krojijo reprezentančni seznam
Na stranskem tiru še naprej ostjajo Branko Ilič (Betis), Mitja Mörec (Cska Sofija), Boštjan Cesar (Marseille) in Mirnes Šišič (Olympiacos). Tim Matavž zaradi poškodbe mečne mišice ni sodeloval pri porazu Emmna v 2. nizozemski ligi z Venlojem (2:4). Matavž je tudi že odpovedal sodelovanje na tekmi z BiH. Zaradi počene kosti je z jesensko sezono že zaključil Sašo Fornezzi, ki v Avstriji brani za drugoligaško Magno.

Čeh drugič zapored med strelci
Aleksander Radosavljevič
je pri porazu Tom Tomska pri Permu (0:1) odigral zadnjih šest minut. Zato pa je vnovič zablestel Nastja Čeh, katerega je selektor Kek odpisal ob koncu kvalifikacij za Euro 2008. 30-letni Ptujčan je v 60. minuti z močnim strelom postavil končni izid tekme med Spartakom iz Nalčika in Himkijem. Desetica Himkija je zadela še drugič zapored in potrdila obstanek kluba v močni ruski premier ligi.

Toni Gruden

T. G.