Astrit Selmani je v drugem polčasu s hat-trickom potisnil vijoličaste v zelo neugoden položaj. Foto: EPA
Astrit Selmani je v drugem polčasu s hat-trickom potisnil vijoličaste v zelo neugoden položaj. Foto: EPA

Hammarby letos devetič igra v evropskih pokalih, do zdaj je brez odmevnejših izidov. Lani je v 2. krogu kvalifikacij za Evropsko ligo na domačem stadionu izpadel proti Lechu iz Poznanja s 3:0.

7800 gledalcev na Tele2 Areni v Stockholmu je pripravilo odlično vzdušje. Stadion, ki si ga Hammarby deli z mestnim tekmecem Djurgardnom, je specifičen, saj ima umetno travo.

Mariborčani zdržali silovit pritisk gostiteljev
Hammarby je bil na začetku tekme precej nevarnejši. V 6. minuti je podajo Aleksa Pihlerja proti vratarju Ažbetu Jugu prestregel Selmani, prišel do strela, žogo pa je poslal mimo mimo vrat.

V 10. minuti je po predložku kapetana Darijana Bojanića do udarca z glavo prišel 19-letni Akinkunmi Amoo, Jug pa je bil na pravem mestu. Po kotu je bil nato najvišji v skoku branilec Aziz Ouattara, a je žoga zletela mimo leve vratnice.

V 19. minuti so zapretili tudi Mariborčani. Nino Žugelj je prišel do prvega zaključka v okvir vrat z leve strani kazenskega prostora, uspešno je posredoval vratar Oliver Dovin.

Nino Žugelj je izenačil z glavo po uri igre. Foto: EPA
Nino Žugelj je izenačil z glavo po uri igre. Foto: EPA

Zadetek Ouattare razveljavljen
Po pol ure se je mreža zatresla, vendar je bil zadetek razveljavljen. Po predložku Bojanića je bil z glavo natančen Ouattara, a je stranski sodnik takoj dvignil zastavico in Nicholas Walsh je razveljavil gol zaradi prepovedanega položaja.

Martinović zapretil z glavo
V 36. minuti je podal Blaž Vrhovec, z glavo pa je žogo pred vrati preusmeril Ilija Martinović, žoga pa je tik ob levi vratnici švignila mimo.

Selmani učinkovito zaključil protinapad
Hammarby je povedel v 55. minuti. Hiter protinapad je Selmani zaključil s spretnim preigravanjem in natančnim strelom. Simon Rožman se je takoj zatem odločil za prvo menjavo. Rok Kronaveter je vstopil namesto Andreja Kotnika.

Selmani je trikrat matiral Ažbeta Juga in zagotovil lepo prednost Hammarbyju. Foto: EPA
Selmani je trikrat matiral Ažbeta Juga in zagotovil lepo prednost Hammarbyju. Foto: EPA

Žugelj izenačil z glavo
Po uri so vijoličasti izenačili. Marko Alvir je z levo nogo poslal predložek pred vrata, Nino Žugelj pa z glavo preusmeril žogo v mrežo. 21-letnik je v sijajni formi na začetku nove sezone. Odločil je srečanju proti armenskemu Urartuju, zadel pa je tudi v uvodnem krogu Prve lige v Celju.

Švedi do novega vodstva le tri minute zatem
Zadovoljstvo v taboru 15-kratnih slovenskih prvakov je bilo kratko. V 63. minuti je spretni Amoo na desni strani kazenskega prostora lepo zaposlil Gustava Ludwigsona, ki je s podajo čez petmetrski prostor na daljši vratnici našel Selmanija. 24-letni napadalec s Kosova je z drsečim štartom zabil žogo pod prečko.

Gustav Ludvigson je povzročal velike težave branilcem Maribora. Foto: EPA
Gustav Ludvigson je povzročal velike težave branilcem Maribora. Foto: EPA

Selmani do hat-tricka z bele točke
Minimalen zaostanek je še odpiral možnosti za povratno tekmo v Ljudskem vrtu naslednji četrtek, a je v 86. minuti Martin Milec na robu kazenskega prostora podrl Williota Swedberga. Škotski sodnik Walsh je takoj pokazal na belo točko. Selmani je zadel z enajstih metrov, čeprav je bil Jug blizu. Zadel je smer, toda žoga se je ob njegovem posredovanju odbila v mrežo.

Zmagovalec obračuna se bo v 3. krogu kvalifikacij srečal s srbskim Čukaričkim ali z azerbajdžanskim Sumgaitom.

Rožman: Naredili smo preveč napak, ni pa nobene predaje

2. predkrog, prva tekma:
HAMMARBY – MARIBOR 3:1 (0:0)
7.800; Selmani 55., 64., 87./11-m; Žugelj 60.

Hammarby: Dovin, Poulsen, Ouattara (82./Sher), Fjoluson, Jeahze, Fenger, Bojanić (69./Swedberg), Rodić (92./Mendes), Amoo (82./Loue), Ludwigson, Selmani (92./Erabi).

Maribor: Jug, Milec, Martinović, Voloder, Koderman (68./Sikošek), Vrhovec, Pihler, Repas, Žugelj (68./Šturm), Kotnik (56./Kronaveter), Alvir (89./Maher).

Sodnik: Nicholas Walsh (Škotska)

Povratna tekma bo 29. julija v Ljudskem vrtu.