Severna Irska je doma nazadnje izgubila septembra leta 2006. Foto: EPA
Severna Irska je doma nazadnje izgubila septembra leta 2006. Foto: EPA
Mišo Brečko
Matjaž Kek ni želel razkriti začetne postave. Edina sprememba glede na sobotno tekme proti Češki naj bi bila zamenjava poškodovanega Mirnesa Šišiča z Mišem Brečkom. Na klopi naj bi ostal tudi do zdaj standardni Branko Ilič, ki je prav tako odslužil kazen zaradi rumenih kartonov. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci preizkusili zelenico Windsorja
Slovenski šah-mat v eni minuti

Vročerkvni Irci namreč še vedno ne morejo pozabiti oktobrskega poraza proti Sloveniji (2:0), ko sta jim tik pred koncem tekme usodna udarca zadala Milivoje Novakovič in Zlatan Ljubijankič. “Morali bi osvojiti vse tri točke,” vrtijo “film” mariborske tekme in še vedno podoživljajo 64. minuto, ko je Samir Handanovič v dvoboju na “štiri oči” ubranil strel Kyla Laffertyja.

Dan pred obračunom ozračje mirno
Čeprav dan pred tekmo na ulicah Belfasta pretirane evforije ni bilo zaznati, se že v popoldanskih urah obeta povsem drugačna podoba. Evforijo je še podžgala sobotna zmago proti Poljski (3:2), s katero so Severni Irci celo prevzeli vodstvo v skupini.

Štiri tribune, lesena zaprta
Windsor Park je seveda razprodan in 14.000 gledalcev, med katerimi bo tudi 250 slovenskih navijačev, je napoved vročega nogometnega večera. Pri obisku nacionalnega stadiona, ki je tudi domovanje tamkajšnjega najbolj priljubljenega kluba Linfield, smo se prepričali, da ne zaostaja prav veliko za “podrtijo” za Bežigradoim. Sestavljen je iz štirih tribun, od katerih je ena lesena in zaradi varnosti zaprta.

V Belfastu celo posijalo sonce
V sredo je v Belfastu izza oblakov celo pokukalo sonce, kar je bilo za domačine znak, da odvržejo obleke in se kljub nizkim temperaturam (10 st. Celzija) na ulice podajo kar v kratkih rokavih. Podobno vreme je v glavnem mestu Severne Irske tudi danes. Dež je napovedan šele za jutri, tako da naj bi bilo igrišče za večerno tekmo v idealnem stanju.

Skrivnostni selektor Kek
Slovenci so se z zelenico spoznali v torek zvečer. Za javnost je bil trening, razen prvih 10 minut, zaprt. Razpoloženje je odlično, začetna postava pa bo znana tik pred tekmo. Od povratnikov, ki niso smeli nastopiti na srečanju proti Češki, bo v prvi enajsterici zagotovo zaigral Mišo Brečko. Medtem ko smo novinarji ugibali, kdo bo dobil priložnost od prve minute, se je selektor Matjaž Kek le skrivnostno muzal.

Viski za jubilanta
Tudi postava Severne Irske je še neznanka. Selektor Nigel Worthington ne bo mogel računati na poškodovana napadalca Kyla Laffertyja in Martina Patersona ter soigralca Roberta Korena pri West Bromwichu Chrisa Brunta, ki je v soboto prejel drugi rumeni karton. Zaradi poškodbe mečne mišice je dokončno odpadel tudi eden izmed ključnih členov v obrambi Stephen Craigan. Mož o katerem se zadnje dni največ piše, je vezist Birminghama Damien Johnson, ki je v soboto odigral jubilejno 50. tekmo za reprezentanco in v irski maniri dobil v darilo steklenico viskija.

Tekma se bo začela ob 20.45 z neposrednim prenosom na drugem programu Televizije Slovenija. Komentator bo Igor E. Bergant.

Danes ob 20.45:
SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA

---------- verjetni postavi: ----------
Taylor               J. Handanovič     
McCartney            Mavrič            
Evans                Cesar             
Hughes               Filekovič         
McAuley              Jokič             
Johnson              Brečko            
Clingan              Komac             
Davis                Koren             
McCann               Kirm              
Healy                Dedič             
Feeney               Novakovič         
---------------------------------------
Sodnik: Alon Jefet (Izrael)            



Ob 20.30:
POLJSKA - SAN MARINO
ČEŠKA - SLOVAŠKA


Lestvica:                          
SEVERNA IRSKA      6  3 1 2 11:6 10
SLOVAŠKA           4  3 0 1  8:5  9
ČEŠKA              5  2 2 1  5:2  8
SLOVENIJA          5  2 2 1  5:3  8
POLJSKA            5  2 1 2  8:7  7
SAN MARINO         5  0 0 5  1:15 0



R. K./S. J.

Slovenci preizkusili zelenico Windsorja
Slovenski šah-mat v eni minuti