"Slovan je spoštoval Olimpijo, saj je igral s tremi osrednjimi branilci, da bi okrepil igro v obrambi. Zaščitili so zadnjo vrsto. Videli ste v zadnjih desetih minutah, da so celo večkrat izbili žogo na tribuno," je ocenil Joao Henriques. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Olimpija nemočna: nov poraz brez doseženega zadetka

Ljubljančani iz preteklih let bojev v Evropi niso ohranili v lepem spominu že Žiline (2013), Trenčina (2016) in Sparataka iz Trnave (2018), zdaj se je na ta seznam vpisal še četrti slovaški klub, proti kateremu so si slovenski prvaki pripravili le zelo redke zrele priložnosti. Razmerje v strelih v okvir vrat je bilo 2:4.

Edini zadetek za zmago z 0:1 so gostje dosegli v 55. minuti, ko je Matevža Vidovška z 11-metrovke premagal srbski napadalec Aleksandar Čavrić. "Kontakt je bil, ampak po strelu," se je "Vida" ob prvem ogledu videoposnetka ob robu igrišča odzval na vprašanje, ali ni grški sodnik vendarle prehitro pokazal na belo piko, ko je Korošec v kazenskem prostoru podrl Armenca Tigrana Barseghjana. V prvem polčasu je prvo od dveh 11-metrovk v navijaško dodobra razgretih Stožicah, kjer je bilo tudi približno 1200 slovaških navijačev, Vladimirju Weissu ubranil.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Bila je tesna tekma brez veliko priložnosti, ampak spet smo pokazali dobro predstavo. Lahko čestitam igralcem, zaslužijo si spoštovanje od vseh nas, saj rastejo iz tekme v tekmo. Zaslužili bi si malce več, znova smo bili poraženi zaradi malenkosti. Imeli smo več časa žogo, več nadzora nad tekmo, toda naše male napake, predvsem v komunikaciji, so nas stale kakšne osvojene točke. Moramo ostati z nogami na tleh in biti realni. Treba se je zavedati, da Olimpija še nikoli ni igrala na tej ravni. Smo zelo mlada ekipa, ki je brez Nukića povprečno stara 21, 22 let. Na drugi strani pa ima Slovan nogometaše s povprečno starostjo 31,6 leta in je zelo zrelo moštvo," je med drugim razmišljal trener Olimpije Henriques, ki se je odločil za igro s tremi branilci, med katerimi je bil tudi Srb Marko Mijailović. Ta je po prihodu v Ljubljano konec avgusta in nedeljskem debiju proti Rogaški odigral šele drugo srečanje za zmaje.

"Imajo več izkušenj s takšnimi tekmami, nam pa jih primanjkuje. Z več takšnimi tekmami bomo postajali zrelejši, tudi napak bo manj. Naši tekmeci so zelo izkušene ekipe s hitrejšimi in močnejšimi igralci, ki so navajeni na takšne tekme in takšen pritisk. Težko si predstavljate, kako težko je za igralce, če takšnega pritiska niso vajeni. Gre za dolg proces, ne more se vse zgoditi v štirih mesecih. Pep Guardiola je potreboval sedem let, da mu je uspelo z Manchester Cityjem osvojiti Ligo prvakov. Ne gre kar tako," je po že 21. uradni tekmi zeleno-belih v letošnji sezoni dodal Portugalec.

Ludogorec, Galatasaray, Qarabag, Lille in Slovan so v preteklih sezonah večkrat napredovali iz skupine, to je realnost. V nadaljevanju jeseni se bomo potrudili osvojiti kakšno točko, dobro odigrati in klubu prinesti nekaj denarja. Tega ne veste, toda trenerji in igralci preostalih ekip nam po tekmah pridejo čestitat ter nas spodbujajo, naj nadaljujemo delo. To je naredil tudi Galatasaray v Carigradu. V Lillu smo imeli v drugem polčasu nadzor nad tekmo, kar ni lahko. Za kakšno zmago moramo izboljšati podrobnosti.

Joao Henriques

"Slovan samo trikrat nevaren za vrata"

Henriques je omenil, da je Olimpija morda celo preveč časa želela igrati. "60 odstotkov časa smo imeli žogo mi, kar ni lahko. Po mojem mnenju sta Elšnik in Doffo v vezni vrsti odigrala izjemno tekmo. Vidovšek poleg dveh 11-metrovk ni imel veliko dela, Slovan je bil na celotni tekmi samo trikrat nevaren za vrata. Na nobeni evropski tekmi niste videli, da bi se naša ekipa branila pred kazenskim prostorom in prepustila nadzor tekmecu. Vselej smo bili enakovredni. Nismo pa na enaki ravni kot oni, to si moramo priznati. Ustvarili smo si dve, tri priložnosti, streljali, a nismo zadeli. Naslednjič želimo biti veliko boljši, trudili se bomo za to."

Poudaril je, da ne bodo smeli zanemariti ne ene ne druge "fronte". "Ni naš glavni cilj, da bi napredovali iz skupine, seveda pa si bomo prizadevali osvojiti čim več točk, najprej že čez tri tedne na Ferskih otokih. Vse se še lahko zgodi, to se je v preteklosti že pokazalo. Hkrati pa ne smemo pozabiti na domače prvenstvo, saj želimo biti znova prvak, da bomo prihodnjo jesen znova igrali v Evropi. Če bo Olimpija naslednjo sezono spet v skupinskem delu, bo veliko boljša kot letos."

Slaba obramba ostaja glavna težava pri nogometaših Olimpije
Pozdrav Timija Maxa Elšnika in Kenana Bajrića, ki je bil po Sofascoru statistično najbolje ocenjeni igralec tekme (7,9). Foto: www.alesfevzer.com
Pozdrav Timija Maxa Elšnika in Kenana Bajrića, ki je bil po Sofascoru statistično najbolje ocenjeni igralec tekme (7,9). Foto: www.alesfevzer.com

Prve minute dobil tudi Kasa

Trener je dodal, da ni smiselno kazati s prstom na igralce, če ti naredijo napako. "Moramo jih podpirati. Če bomo iskali samo napake, bo vse slabo. Rekel bi ravno nasprotno: skoraj vse je dobro. Seveda se dogajajo tudi napake. Videli smo včeraj v Ligi prvakov, da se to dogaja tudi ekipam na najvišji ravni, z veliko izkušenejšimi igralci. Tudi najbogatejši klubi na svetu doživljajo poraze."

Ob odmoru je Henriques v slačilnici pustil Pedra Lucasa, zamenjal ga je Admir Bristrić. Od 72. minute pa je prvič v majici Olimpije igral tudi Albanec Redi Kasa. "V drugem polčasu smo želeli z Bristrićem in njegovo hitrostjo dobiti globino, saj se je v prvem delu pokazalo, da se odpira prostor. To je bila tekma za njegove karakteristike. Pedro Lucas je drugačen tip napadalca, bolj podporni napadalec. Redija smo zadnjih nekaj tednov pripravljali za takšne tekme. Je malce 'divji' igralec, saj vnaša nemir v vrste tekmeca, zelo dober je v igri ena na ena in ima dober strel. Bil je naše presenečenje za Slovan, saj še nikoli ni igral. Zadovoljni smo z njegovimi minutami. Zdaj razume, kaj želimo od njega."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Olimpija s preslabo obrambo in premalo konkretnim napadom