Clint Dempsey in Landon Donovan bosta verjetno glavna nevarnost za slovenska vrata. Foto: Reuters
Clint Dempsey in Landon Donovan bosta verjetno glavna nevarnost za slovenska vrata. Foto: Reuters
Bob Bradley
Selektor Bob Bradley ima v reprezentanci tudi svojega sina Michaela, ki igra za Borussio iz Mönchengladbacha. Foto: EPA
Tim Howard
Tim Howard je s svojimi 191 cm kralj kazenskega prostora. Foto: Reuters

Resda je v drugih 45 minutah Južnoameričanom uspel preobrat in so lovoriko spravili v svojo vitrino, toda o moči ZDA lahko povprašate še eno izjemno reprezentanco, ki je imela manj sreče kot petkratni svetovni prvaki. Španija je bila pred generalko v Južnoafriški republiki morebiti celo prvi favorit za končno zmago, a njena pot se je ustavila v polfinalu. ZDA so senzacionalno prekinile niz 15 zaporednih zmag Špancev in jih po 35 tekmah (!) prve spravile na kolena. 18. junija bodo v Johannesburgu drugi tekmec Slovenije na 19. svetovnem prvenstvu.

V Aziji blesteli, v Nemčiji hitro izpadli
Reprezentanca, ki se lahko pohvali že s šestim zaporednim nastopom na zboru najboljših, je največji uspeh dosegla na prvem SP-ju leta 1930, ko se je domov vrnila z bronasto kolajno. Bolj svež in relevanten podatek pa je uvrstitev v četrtfinale leta 2002, ko jo je ustavila šele Nemčija. Pred tremi leti so "jenkiji" obstali že v predtekmovalni skupini po porazih proti Češki (0:3) in Gani (1:2) ter remiju proti Italiji (1:1).

V kvalifikacijah poraženi v Mehiki in Kostariki
Selektor Bob Bradley, ki je dirigentsko palico po neuspešnem nastopu na "WM-u" v Nemčiji prevzel od Brucea Arene, je dobro uglasil orkester. V kvalifikacijah za SP 2010 so ZDA osvojile prvo mesto v zaključni skupini boja s preostalimi izbranimi vrstami Severne in Srednje Amerike ter karibskih držav. Ključna sta bila domača zmaga z 2:0 nad Mehiko in slavje na težkem gostovanju v Hondurasu s 3:2. Na poti v JAR so doživeli dva poraza. V Mehiki so priznali premoč gostiteljem z 1:2, izgubili pa so še v Kostariki (1:3).

Nosilci igrajo v Evropi
Glavni zvezdnik ekipe je 27-letni Landon Donovan, član Los Angeles Galaxyja, ki ima tudi nekaj izkušenj z igranjem v Evropi. Letos spomladi je nekaj mesecev preživel pri Bayernu. Pogosto namesto v napadu igra bolj na boku. Slovenski nogometaši bodo morali biti pozorni tudi na Clinta Dempseyja, nevarnega napadalca angleškega prvoligaša Fulhama, ki je bil izbran za tretjega najboljšega nogometaša Pokala konfederacij. Gol je zabil Egipčanom, Špancem in Brazilcem. V vratih stoji izkušeni Tim Howard (Everton) z dolgoletnimi izkušnjami iz Premier League. Najboljši strelec kvalifikacij je bil s šestimi zadetki 20-letni Jozy Altidore, ki trenutno kot posojen nogometaš Villarreala nosi dres Hull Cityja.

Branilec Oguchi Onyewu je po dobrih junijskih nastopih v JAR-u podpisal triletno pogodbo z Milanom, a se je oktobra poškodoval in je trenutno na prisilnem počitku. Napadalec Charlie Davies, ki je julija prestopil v Sochaux, bo nastop na SP-ju najverjetneje moral izpustiti, saj je bil pred kratkim udeleženec hude prometne nesreče, v kateri se je težje poškodoval.