Mario Gomez je na dobri poti, da že drugo sezono zapored postane najboljši strelec Bundeslige, tudi v Ligi prvakov je bil natančen dvakrat (zadel je tudi v zadnjem krogu kvalifikacij v Zürichu). Foto: EPA
Mario Gomez je na dobri poti, da že drugo sezono zapored postane najboljši strelec Bundeslige, tudi v Ligi prvakov je bil natančen dvakrat (zadel je tudi v zadnjem krogu kvalifikacij v Zürichu). Foto: EPA
Manuel Neuer
Manuel Neuer je naredil napako v prvem krogu nemškega prvenstva proti Borussii iz Möchengladbacha doma (0:1). Od takrat je Bayern nanizal deset zmag zapored, Neuer pa ni prejel nobenega zadetka. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Franck Ribery
Ko je žogo prejel Franck Ribery, je na Allianz Areni završalo. Gledalci so večkrat vstali s svojih sedežev, vedno znova so pričakovali kakšno vragolijo Francoza. Foto: EPA
Daniel van Buyten
Daniel van Buyten je odlično nadomestil Holgerja Badstuberja, ki je počival zaradi gripe. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Franck Ribery in Arjen Robben
Arjen Robben je v soboto proti Bayerju iz Leverkusna odigral zadnjih 12 minut in dosegel tretji zadetek. Proti Manchester Cityju si je zaželel večje minutaže, a na zelenici ni bil niti tri minute. Foto: EPA
Bayern - Manchester City
Organizacija tekme na Allianz Areni je vedno vrhunska. Nemci ničesar ne prepuščajo naključju, vsako stvar izpilijo do potankosti. Tudi za novinarje je poskrbljeno na najvišjem možnem nivoju. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik

zmagi kar žareli od ponosa.

66.000 gledalcev je s stoječimi ovacijami pozdravilo svoje ljubljence, Franck Ribery in strelec obeh golov Mario Gomez sta dobila poseben aplavz v sodnikovem podaljšku. Bayern je nanizal deset zmag zapored na uradnih tekmah. Manuel Neuer ni prejel zadetka že neverjetnih 928 minut, tudi na topli torkov večer na Allianz Areni ni imel veliko dela.

Junak večera Gomez je na koncu prvega polčasa dvakrat stal na pravem mestu. "City nam je na začetku tekme s hitrimi in natančnimi podajami delal ogromno težav. Začeli smo nervozno, kar je nerazumljivo, saj nam gre trenutno vse po načrtih. Od 30. minute naprej se nam je odprlo. Sploh nisem igral posebno dobro, a pomembna sta dva zadetka. Obakrat sem stal na pravem mestu," je povedal najboljši strelec Bundeslige v lanski sezoni (28 golov), ki tudi letos že vodi na lestvici strelcev.


Še vedno so lačni novih zmag

25-letni Neuer, ki je poleti prišel iz Schalkeja, je moral posredovati le petkrat, a noben strel na vrata ni bil zares nevaren. "Zelo se pozna, da smo nanizali toliko zmag zapored. Samozavest je prisotna na vsakem koraku. Vedno si želim mrežo ohraniti nedotaknjeno. Najpomembneje je, da tudi napadalci mislijo na obrambne naloge, potem je vsem lažje. Za tako igro je potrebna zelo dobra telesna pripravljenost," je razlagal prvi vratar nemške izbrane vrste, ki se zaveda, da slabši časi lahko pridejo zelo hitro: "Na vsaki tekmi se lahko hitro zgodi napaka in žoga je v mreži. Tudi tokrat sem imel nekaj dela. Najpomembneje je, da zadržim koncentracijo, tudi če ni veliko dela. Vsekakor nam na naslednjih tekmah ne bo nič podarjeno, Hoffenheim nam lahko hitro zabije kakšen gol in vse se nato obrne v drugo smer. Ostali bomo lačni novih zmag. Ko sem prišel v München, si nisem mislil, da bom imel tako malo dela. Zdaj nam gre čisto vse po željah, seveda pa se časi lahko hitro obrnejo."
Za konec je sijajni vratar obrnil pogled k naslednjih dvema tekmama Lige prvakov: "Čakata nas dve tekmi proti Napoliju, ki bosta zelo težki. Italijani so premagali Villarreal z 2:0 in imajo odlično ekipo. Želimo si čim prej zagotoviti napredovanje."

Hoeness: Vrhunsko se lahko igra tudi brez podpore šejkov
Pred nepregledno množico novinarjev je nato stopil predsednik Uli Hoeness. 59-letni nekdanji najhitrejši napadalec v Bundesligi (100 metrov je v najboljših letih pretekel v enajstih sekundah) je vedno brez dlake na jeziku. Po številnih sporih z Jürgenom Klinsmannom in Louisom van Gaalom v preteklih treh sezonah se je odločil, da bo na klop Bayerna sedel njegov dolgoletni prijatelj Jupp Heynckes. Še posebej je ponosen na varčno poslovanje kluba, ki ne zapravlja vrtoglavih vsot za zvezdnike. Hoeness je zastavil tak koncept, saj je 1. maja 1979 pri 27 letih postal najmlajši menedžer v nemškem prvenstvu vseh časov. V treh desetletjih je imel velik delež pri neverjetnem razvoju kluba, ki v vseh pogledih spada med evropske velikane, kar se vidi na vsakem koraku sprehoda po veličastnem objektu v Fröttmaningu.
"Gledalci so zares prišli na svoj račun, saj sta obe ekipi igrali odprto. City ima vrhunsko ekipo, ki se ni le branila kot npr. Bayer iz Leverkusna v soboto. Dokazali smo, da se lahko igra vrhunski nogomet tudi brez podpore bogatih šejkov. Prav nič ne zavidam Cityju, mi smo se odločili za drugačno poslovanje in smo zelo uspešni. Zelo sem zadovoljen, da smo v drugem polčasu tako zanesljivo zadržali prednost in varčevali z močmi pred sobotno tekmo v Hoffenheimu," je bil dobre volje Hoeness, ki je 17. februarja 1982 čudežno preživel nesrečo manjšega letala v bližini Hannovra, preostali trije potniki so umrli.
Predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge se je strinjal s Hoenessom: "To je bila odlična tekma. Manchester City je v prve pol ure igral zelo dobro, dokazal je, da ima sijajno ekipo. V drugem polčasu smo prikazali suvereno igro, nismo jim pustili, da se vrnejo v igro. Predvsem Franck Ribery in Bastian Schweinsteiger sta bila razigrana. Uspelo nam je priti do odličnega položaja v boju za napredovanje v osmino finala."
Heynckes navdušen nad zunajserijskimi posamezniki
Jupp Heynckes je tretjič v bogati trenerski karieri na klopi Bayerna. Leta 1998 je z madridskim Realom okusil slast zmage v Ligi prvakov in seveda je veliki cilj v letošnji sezoni finale tega tekmovanja, ki bo 19. maja 2012 na Allianz Areni. "V ključnih trenutkih smo dosegli oba zadetka. Na začetku srečanja smo bili preveč nervozni, nismo imeli dovolj samozavesti. Ko sem povlekel nekaj taktičnih sprememb, smo prišli do prave igre. Ribery in Schweinsteiger sta odigrala vrhunsko. V naši ekipi vlada odlično vzdušje, kemija je prava, pika na i pa so zunajserijski posamezniki, ki naredijo razliko," je pojasnil 66-letni strateg, ki zelo umirjeno vodi tekme in se ne sili v ospredje po nepotrebnem.

Robben ekspresno zapustil stadion
Najdlje časa se je pri predstavnikih sedme sile zadržal Christian Nerlinger, ki je pred dvema letoma stopil v velike čevlje. Naslediti Hoenessa je zelo težko, a od starega mačka se je že veliko naučil. "Zelo odmevna zmaga proti ekipi, ki nam je v prve pol ure povzročala številne težave. City ima veliko rutiniranih igralcev, ki zelo hitro menjajo položaje na igrišču, zato nam ni bilo lahko. V nadaljevanju sem bil kar presenečen, kako nam je vse skupaj steklo prioti vrhunski evropski ekipi. Odlikuje nas igra vseh igralcev v obrambi, kjer sodeluje tudi Ribery, ki je prikazal gala predstavo. Schweinsteiger je pravi vodja moštva, vleče vse niti v kreaciji igre. Že v minulih sezonah smo imeli dovolj kakovostno ekipo, Heynckes pa je povezal vse v homogeno celoto, kar prinaša končni uspeh. Zavedamo se, da imamo še veliko rezerve, ker Robben še ni povsem okreval. Le vprašanje časa je, kdaj bo spet lahko začel tekmo," je poudaril nekdanji vezist Bayerna, dortmundske Borussie in Glasgow Rangersov.
Vsi igralci Bayerna so bili nasmejani do ušes, izjema je bil le Arjen Robben. Nizozemec je zamejal Riberyja v zadnji minuti tekme. Na zelenici je bil le dve minuti in 46 sekund. Takoj po tekmi je jezno zapustil stadion, predstavnikom sedme sile ni namenil niti pogleda.

Lovorike se ne delijo septembra
Pred sezono so na Bavarskem le sanjali, da bi lahko zaigrali v finalu Lige prvakov na domačem stadionu. Če jim bo uspelo tako formo prenesti na spomladanski del izločilnih bojev, imajo vsekakor lepe možnosti. Pred dvema letoma je Bayern izgubil v finalu proti Interju, vendar ni igral tako dobro. Nemški novinarji so se predvsem bali, da bi ekipa padla v ključnem delu sezone, kar se je zgodilo že lani. Lovorike se delijo maja, vrhunska igra v septembru pa ni nobeno zagotovilo za polno vitrino. Na najbolj prestižni pokal v Münchnu čakajo že vse od maja 2001, ko ga je na San Siru dvignil Stefan Effenberg.

Iz Münchna,