Memphis Depay in Quincy Promes sta blestela v podaljšku. Foto: Reuters
Memphis Depay in Quincy Promes sta blestela v podaljšku. Foto: Reuters

Selektor Anglije Gareth Southgate se je odločil, da bo spočil sedem igralcev, ki so v soboto igrali v finalu Lige prvakov. Tudi najboljši strelec lanskega svetovnega prvenstva Harry Kane je začel na klopi, vstopil je na začetku drugega polčasa. Kapetanski trak je na svoji 50. reprezentančni tekmi nosil Raheem Sterling. Pri Nizozemski sta zaigrala od začetka oba zmagovalca Lige prvakov Virgil van Dijk in Georginio Wijnaldum.

Matthijs de Ligt je sredi drugega polčasa popravil napako iz 32. minute., Foto: Reuters
Matthijs de Ligt je sredi drugega polčasa popravil napako iz 32. minute., Foto: Reuters

Rashford priigral najstrožjo kazen in jo unovčil
Nizozemci so bili boljši v uvodne pol ure, a so se v 32. minuti znašli v zaostanku. Eden najbolj iskanih branilcev na svetu Matthijs de Ligt je slabo zaustavil žogo pred svojimi vrati, Marcus Rashford mu jo je odvzel in mladi zvezdnik Ajaxa ga je spotaknil. Prejel je rumeni karton, Rashford pa je z bele točke poslal Jasperja Cillessena v napačno smer.

De Ligt z glavo popravil napako
V drugem polčasu so Nizozemci zaigrali še bolj napadalno. Ronald Koeman je v 68. minuti v igro poslal Quincyja Promesa in Donnyja van de Beeka, ki sta zelo poživila igro. De Ligt se je odkupil za napako iz prvega polčasa v 73. minuti, ko je z glavo s petih metrov zadel za 1:1 po podaji Memphisa Depaya iz kota. Angleži so se v 83. minuti znova veselili vodstva. Jesse Lingard je zatresel mrežo po podaji Rossa Barkleyja, a oglasil se je videosodnik in razveljavil zadetek zaradi prepovedanega položaja.

Marcus Rashford je zanesljivo izvedel najstrožjo kazen. Foto: Reuters
Marcus Rashford je zanesljivo izvedel najstrožjo kazen. Foto: Reuters

Avtogol Walkerja po veliki neumnosti Stonesa
Na vrsti je bil podaljšek in v 97. minuti so Nizozemci povedli. John Stones je pred svojim kazenskim prostorom začetniško izgubil žogo. Depay mu jo je odvzel in takoj streljal. Jordan Pickford se je izkazal, a je do odbite žoge prišel Quincy Promes, ki je zelo slabo streljal, Kyle Walker pa je žogo nesrečno preusmeril v lastno mrežo. Takoj zatem je imel Depay novo izjemno priložnost, ko je neoviran streljal z glavo iz bližine, Pickford pa je odlično posredoval.

Promes izkoristil darilo Barkleyja
V 114. minuti so Nizozemci zapečatili usodo Angležev, ki bodo v nedeljo igrali za tretje mesto s Švico. Barkley je nespretno podal naravnost na nogo Depaya, ki je žogo poslal pred vrata, kjer je Promesu zatresel prazno mrežo za končnih 3:1.

Nizozemci so zbrali precej več strelov (29:13; v okvir 14:3) in kotov (7:4). Imeli so tudi malce večjo posest žoge (53:47 %).

Koeman: Ko smo se znašli v zaostanku, nismo izgubili glave
"To je bila zelo dobra tekma. Vseskozi smo nadzorovali potek tekme. Nisem bil zadovoljen le s tem, da smo preveč skušali s predložki ogroziti vrata, čeprav je bilo jasno, da smo veliko bolj nevarni po sredini. Ko smo se znašli v zaostanku, nismo izgubili glave. Prepričan sem bil, da bomo izenačili in na koncu smo zasluženo zmagali," je bil zadovoljen selektor Nizozemske Ronald Koeman, ki je odločil finale Lige prvakov leta 1992 med Barcelono in Sampdorio na Wembleyju.

Ronald Koeman je preporodil reprezentanco Nizozemske, ki se ni uvrstila na evropsko prvenstvo 2016 in na lansko svetovno prvenstvo. Foto: Reuters
Ronald Koeman je preporodil reprezentanco Nizozemske, ki se ni uvrstila na evropsko prvenstvo 2016 in na lansko svetovno prvenstvo. Foto: Reuters

Southgate: Veliko se lahko naučimo iz tega poraza
"To je bil neverjeten večer. Preobrati so se vrstili. Veliko se lahko naučimo iz tega poraza proti zelo močni ekipi, ki je bila precej večji izziv od reprezentanc, s katerimi smo se srečali na prejšnjih tekmah. Pet minut pred koncem smo zadeli in mislil sem, da smo v lepi prednosti in blizu finala. Po razveljavljenem golu je šlo vse navzdol. V podaljšku smo prejeli dva zadetka popolnoma po nepotrebnem," je pojasnil selektor Southgate.

Angleški navijači razgrajali po Portu
Dva navijača angleške reprezentance sta v sredo zvečer končala za zapahi, potem ko so se angleški navijači v središču Porta udarili s policijo po ogledu polfinala Lige narodov proti Švici.

"Izbruhnilo je prerivanje med angleškimi in portugalskimi navijači, po zraku so letele steklenice, zato je policija morala posredovati," je dejal predstavnik portugalske policije Alexandre Coimbra.

"Angleški navijači so se nato spravili še na policiste, ki so dva od njih aretirali, enega pa popisali," je še dodal. Videoposnetki na družbenih omrežjih kažejo policiste v popolni opravi s ščiti, kako skušajo ločiti med seboj sprte navijače v navijaški coni v Portu, lokalno prebivalstvo pa jim ob tem glasno ploska.

Polfinale, Guimaraes:
NIZOZEMSKA - Anglija * 3:1 (1:1, 0:1)
25.711; de Ligt 73., Walker 97./ag, Promes 114.; Rashford 32./11-m
* - po podaljšku

Nizozemska vs Anglija( id: 16694780 datum: 7.5.2019)

Porto:
PORTUGALSKA - Švica 3:1 (1:0)
42.415; Ronaldo 25., 88., 90.; Rodriguez 57./11-m


Finale, nedelja ob 20.45 (Porto):
PORTUGALSKA - NIZOZEMSKA

Za 3. mesto, ned. ob 15.00 (Guimaraes):
ŠVICA - ANGLIJA