Nogometaši Vuhana so na poti obiskali tudi sedež La Lige. Foto: EPA
Nogometaši Vuhana so na poti obiskali tudi sedež La Lige. Foto: EPA

Kitajska prvoligaška nogometna ekipa Vuhan Zall se je po več kot treh mesecih vrnila v domače mesto, ki velja za epicenter pandemije novega koronavirusa. Ekipa je bila na 104-dnevni poti, na kateri je med drugim obtičala v Španiji, saj so Vuhan januarja zaprli, ko se je virus že močno razširil in tudi zahteval smrtne žrtve.

Mesto zdaj rahlja ukrepe proti širjenju, več sto navijačev je tako v soboto pozno zvečer na železniški postaji sprejelo vrnitev igralcev Zalla v mesto.

Sprejeli so jih s petjem
Igralci, ki so nosili zaščitne maske, so v rokah nosili šopke cvetlic, navijači, odeti v oranžne klubske barve, pa so mahali z zastavami in peli. Ekipa, ki jo vodi Španec Jose Gonzalez, bo imela nekaj dni premora, v sredo pa nadaljevala treninge. "Domači igralci se bodo srečali z družinami, saj jih niso videli več kot tri mesece," so zapisali pri Zallu, ki je v prejšnji sezoni osvojil šesto mesto v elitni kitajski ligi.

Za ekipo je sicer precej turbulentno obdobje. Za novo sezono so začeli vaditi na začetku januarja v Guangdžovu, nato so se konec januarja preselili v Malago v Španijo, takrat pa so za 11-milijonski Vuhan že veljali strogi ukrepi zoper širjenje pandemije. Marca pa so podobni ukrepi doleteli tudi Španijo, tako da so se igralci Zalla 16. marca vrnili na Kitajsko, a v Šenzen. Čakali so jih trije tedni karantene, nato selitev na trening v Fošan, v soboto zvečer pa so se z vlakom le vrnili v Vuhan.

Ni še znan datum
Kdaj se bo sezona začela, še ni znano. Morala bi se 22. februarja, zdaj pa je najverjetnejši termin konec junija.