25-letni Hakeem Al Araibi je bil 76 dni v priporu na Tajskem, kjer so ga nameravali izročiti Bahrajnu, ki ga je v montiranem procesu obsodil na 10 let zapora. Foto: Reuters
25-letni Hakeem Al Araibi je bil 76 dni v priporu na Tajskem, kjer so ga nameravali izročiti Bahrajnu, ki ga je v montiranem procesu obsodil na 10 let zapora. Foto: Reuters

V ponedeljek zvečer bo Hakeem Al Araibi po skoraj trimesečnem priporu zapustil Tajsko in se vrnil v Avstralijo, kjer ima uradno priznan status begunca. Črni scenarij, po katerem bi ga uradni Bangkok izročil Bahrajnu, kjer ga čaka 10-letna zaporna kazen, se tako ne bo uresničil, ker so Avstralci zganili in združili nogometni svet.

Bahrajn je umaknil zahtevo po izročitvi dan po obisku tajskega zunanjega ministra pri bahrajnskem prestolonasledniku Salmanu bin Hamadu Al Kalifi v Manami. Foto: Reuters
Bahrajn je umaknil zahtevo po izročitvi dan po obisku tajskega zunanjega ministra pri bahrajnskem prestolonasledniku Salmanu bin Hamadu Al Kalifi v Manami. Foto: Reuters

Obsojen napada, čeprav je sočasno igral tekmo
Uradno je Bahrajn umaknil zahtevo po izročitvi v domovino, kjer so ga v montiranem sodnem procesu v odsotnosti obsodili na dolgoletno zaporno kazen, ker naj bi sodeloval pri vandalskem, skorajda terorističnem, napadu na policijsko postajo. Pri tem so na politično motiviranem sojenju gladko zavrnili argument in dokaz, da je Hakeem Al Araibi v času domnevnega napada 2. novembra 2012 zvečer na policijsko postajo v resnici igral nogometno tekmo, ki je bila neposredno predvajana v živo na televiziji in je potekala 20 km stran.

Zmaga ljudske volje in moči. Zmaga za srce športa.

Criag Foster, nekdanji kapetan Avstralije, ki je bil obraz akcije #SaveHakeem

Bahrajn je zdaj popustil pod formalnim pritiskom Fife in azijske zveze, ki jo vodi celo bahrajnski princ Šejk Salman, predvsem pa široko zastavljene akcije, ki je pod ključnikom #SaveHakeem prevzela nogometni svet, od lokalnih avstralskih nižjeligašev od zvezdnikov najbolj globalnega športa.

Pred odhodom na Tajsko preveril, ali lahko potuje
Tajsko tožilstvo je umaknilo zahtevo za izročitev Bahrajnu, sodišče pa je odredilo osvoboditev Hakeema Al Araibija, ki je bil v Bangkoku zaprt vse od 27. novembra lani, ko je pristal v prestolnici, kjer bi moral z ženo začeti počitnice. 25-letni polprofesionalni nogometaš v avstralski četrti ligi, ki je dobro vedel za obsodbo v domovini, je sicer pred dopustom pri avstralskih oblasteh preveril, ali je zanj zaradi Interpolove tiralice varno potovati na Tajsko.

Sorodna novica Primer bahrajnskega nogometaša begunca razburja azijsko prvenstvo in Zaliv

Nekdanji kapetan zagnal uspešno akcijo
Hakeem Al Araibi je bil obetaven branilec, ki je igral za vse mlajše reprezentančne selekcije Bahrajna in bil tudi del članske reprezentance na neuradnih tekmah. Ob izbruhu arabske pomladi in protestih, ki so zajeli tudi Bahrajn, je Al Araibi spregovoril v bran mučenih kolegov nogometašev. Novembra 2012 je bil sam aretiran in mučen, po izpustitvi mu je uspelo pobegniti iz države. Leta 2014 je Al Araibi prišel v Avstralijo, kjer mu je bil leta 2017 tudi odobren status begunca. V Avstraliji je igranje nogometa nadaljeval samo še polprofesionalno v nižjih ligah, sam pa si je ustvaril družino.

Po aretaciji se je v Avstralijo vrnila Al Araibijeva žena, ki je v novi domovini sprožila akcijo. Primer družbenega pritiska je prevzel nekdanji kapetan Avstralije Craig Foster, ki je znal najprej mobilizirati avstralski nogomet in oblasti na čelu z vlado, ob pred kratkim končanem azijskem prvenstvu pa še azijski in svetovni nogomet.

S pomočjo sosed zatrta šiitska vstaja
Bahrajn ‒ z nafto in plinom bogati otok sredi Perzijskega (Arabskega) zaliva ‒ je dežela z večinskim šiitskim prebivalstvom, ki pa mu že od leta 1766 vlada sunitska kraljeva družina Al Kalifa. Na vrhuncu arabske pomladi leta 2012 se je podrejena šiitska večina uprla. Sledila je represija, proteste in upor je država zatrla šele z dejansko vojaško-policijsko intervencijo sosednjih držav, na čelu katerih so bili Savdska Arabija in Združeni arabski emirati. Sledilo je preganjanje, tudi sodno, kakršno je doletelo Al Araibija, ki je bil blizu vrnitve v neizprosen sunitski režim, če se ne bi zganil nogometni svet.