Milivoje Novakovič se je iz slačilnice brez besed odpravil proti avtomobilu Zorana Tošića. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Milivoje Novakovič se je iz slačilnice brez besed odpravil proti avtomobilu Zorana Tošića. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matjaž Kek
Matjaž Kek si je po tekmi vzel tudi čas za srečanje z navijači. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Novinarska konferenca Matjaža Keka
Slovenija odnesla točko iz Beograda

Po tekmi med Slovenijo in Srbijo, ki se je končala z 1:1, se je brez besed sprehodil mimo poročevalcev in se z Mišom Brečkom ter trenerjem vratarjev Nihadom Pejkovičem usedel v avto nekdanjega soigralca v Kölnu Zorana Tošića, s katerim so skupaj oddrveli v beograjsko noč. Celo tako hitro, da so sprva speljali z odprtim prtljažnikom. Nezgovoren je bil tudi kapetan Robert Koren, ki si je našel sedež na reprezentančnem avtobusu in se za novinarje prav tako ni zmenil.


Fantom je vedno zaupal
Novakoviča in Korena so komentarji o slabi petkovi igri očitno prizadeli do te mere, da sta se odločila za "silenzio stampa". Tudi selektor Matjaž Kek je že na ponedeljkovi novinarski konferenci dajal jasen vtis, da mu namigovanja, da sta bila "Nova" in "Roko" najslabša na igrišču, in razglabljanja o (ne)pravilnosti nekaterih njegovih odločitev, nikakor niso všeč. Po veliki točki na vročem gostovanju v Srbiji si je zato "olajšal dušo".
"Najtežje v zadnjih dneh mi je bilo to, da po dveh letih in pol oziroma treh letih nekdo čez noč ni verjel več vame in v ekipo. To me strahovito boli. Mislim, da smo prepošteno garali in ena tekma ne more porušiti tega, kar smo gradili. Če ti človek ne zaupa samo zato, ker ne gre žoga v mrežo in naredi vse drugo pošteno, jaz tega ne razumem. To so čutili tudi fanti, s katerimi sem se ogromno pogovarjal. Zaupal sem jim vedno in tako bo tudi naprej, dokler bodo imeli takšen odnos. Zato mi je bilo vseskozi jasno, kdo bo danes začel tekmo in z izjemo ene spremembe v napadu nisem nič spreminjal," je dejal Kek.

"Še vedno me peče petek"
Slovenski selektor je poudaril, da so kljub velikemu pritisku po petkovem porazu fantje reagirali tako, kot jih je navajen. Čestital jim je za borbo, hrabrost in ogromno samozavesti: "Pričakoval sem, da bomo imeli septembra težave. Svetovno prvenstvo nam je ogromno prineslo, a tudi vzelo, nekaterim igralcem predvsem čas za prave priprave. Toda srce in glava sta bila danes na pravem mestu, škoda le, ker smo naredili tisto napako vsega štiri minute pred koncem. Ostaja grenak priokus. Točko smo si prigarali in si jo zaslužili, ob tem pa bili bližje zmagi kot Srbi. Že smo jih imeli, skorajda so se že ulegli. Pomembno je, da smo si povrnili zaupanje, fantje so pokazali, da lahko. Še vedno pa me peče petek. Tam bi morali dejansko zmagati."
V skladu z napovedmi, da se Slovenija v Beogradu ne bo le branila, je Kek proti Srbiji pripravil dobro taktiko. Ta je še posebej delovala v drugem polčasu. "Igrali smo malo višje in morda s tem celo malo presenetili domačine, ki so mogoče pričakovali kakšno zaprto varianto. A jaz drugače kot odprto ne znam igrati," je ocenil štajerski strokovnjak in dodal, da se na tako polni Marakani ni lahko pomeriti s Srbijo.
Napadalce pripeljali v priložnosti z igro
V prvem polčasu je imel dve lepi priložnosti Zlatko Dedič, ki pa jih ni pretvoril v zadetek. Kljub temu ga je selektor pohvalil, tako kot vso ekipo: "Dedič je odigral dobro tekmo. Napadalci včasih zastreljajo priložnosti, a to je normalno. Pokazali smo neko kvaliteto, v katero so tudi v Sloveniji nekateri že začeli dvomiti. Napadalce smo pripeljali v priložnosti z igro."
Kvalifikacije se bodo nadaljevale 8. oktobra, ko bo Slovenija v Stožicah gostila Ferske otoke, štiri dni pozneje pa bo gostovala v Estoniji.
Iz Beograda,
Novinarska konferenca Matjaža Keka
Slovenija odnesla točko iz Beograda