Milivoje Novakovič je od Kölnovih 17 golov zabil kar 10, s katerimi si deli četrto mesto na listi strelcev. Foto: Reuters
Milivoje Novakovič je od Kölnovih 17 golov zabil kar 10, s katerimi si deli četrto mesto na listi strelcev. Foto: Reuters
Milenko Ačimovič
Podobno učinkovit v Bundesligi, a avstrijski, je tudi Milenko Ačimovič, ki je z devetimi goli prvi strelec dunajske Austrie in skupno šesti v ligi. Foto: Reuters
Nastja Čeh
Nastja Čeh je dejansko prost igralec, saj bo moral Saturn z najboljšimi igralci Himkija skleniti nove pogodbe. Foto: RTV SLO

Med strelce so se vpisali Milivoje Novakovič (Köln/10. gol sezone!), Zlatko Dedič (Frosinone/5.), Matej Mavrič (Koblenz/5.) in Milenko Ačimovič (Austria Dunaj/9.). Tonči Žlogar je z Omonio v gosteh razbil AEK Larnako (5:2), kar ob porazu Anorthiosisa pomeni, da se je klub Izolana znova zavihtel na vrh ciprskega prvenstva. Klemen Lavrič je s podajo za zmagoviti gol Kobajašija končal sezono na Japonskem, njegova Omiya Ardija pa je tudi po zaslugi petih golov slovenskega napadalca zasedla končno 12. mesto v 18-članski J1 ligi.

Desno si oglejte:
- Novakovičev 10. gol v Bundesligi
- Vieri ukanil Handanoviča
- Dedičev prosti strel (v videu ob 1:00)

"Nova" zabil malce prepozno
Köln je v nedeljo v Bundesligi gostil Hamburger SV, ki je že po pol ure igre po zaslugi Hrvata Petrića povedel z 2:0. "Kozlički" številnih priložnosti niso znali spremeniti v zadetek vse do 83. minute, ko je kapetan Novakovič v svojem četrtem poskusu na tekmi zabil že deseti prvenstveni gol. Do konca so Daumovi varovanci poskušali priiti do izenačenja, a je za osvojitev točke zmanjkalo časa. Mišo Brečko (igral vso tekm) in "Nova" sta skupaj s Kölnom krog pred koncem jesenskega dela zdrsnila na 12. mesto. Cottbus Bojana Prašnikarja je znova na mestih, ki vodijo v drugo ligo - 16. mesto. Energie je na domači zelenici klonila pred Stuttgartom z 0:3.

V 2. Bundesligi je Matej Mavrič že četrtič letos zanesljivo izvedel 11-metrovko za TuS Koblenz, s katero je v 71. minuti povedel svoje moštvo proti St. Pauliju v vodstvo z 2:1, a razvpiti hamburški klub se je pobral in na koncu slavil s 3:2.

Zlatko in Milenko s prostega strela
Z odličnimi igrami v avstrijskem prvenstvu še naprej navdušuje Milenko Ačimovič, ki je bil osrednje ime dunajskega derbija med Austrio in Rapidom. V 26. minuti je Ljubljančan izvedel kot, po rahlem dotiku enega izmed gostujočih branilcev, pa je prečka Miletu preprečila že drugi neposredni zadetek iz kota letos. Nekaj pozneje je na sredini igrišča začel akcijo za vodilni zadetek vijoličastih, v 39. minuti pa je s prostega strela postavil piko na i. V nadaljevanju se je Rapid prebudil in iztržil remi 2:2.

Enoinpolmesečni strelski post je v Serii B prekinil Zlatko Dedič, ki je s 30 m silovito in natančno udaril s prostega strela in izenačil obračun med Frosinonejem in Sassuolom na 1:1. Srečanje v pokrajino Lazio se je končalo z 2:2. V drugi italijanski ligi se je izkazal tudi Jasmin Handanovič, ki je za svojo Mantovo v Trevisu ohranil mrežo nedotaknjeno in bil razglašen za igralca tekme.

Udinese tone vse globlje
Slabše se v Serii A godi mlajšemu bratrancu Samirju Handanoviču. Udinese je med tednom v pokalu Uefa sicer premagal zagrebški Dinamo (2:1), a v domačem prvenstvu doživel novo ponižanje. V Bergamu je Atalanta odpravila belo-črne s 3:0. "Sarma" je po 1:0 zabeležil nekaj dobrih obramb, kar pa njegovi soigralci v napadu niso znali izkoristiti. Ob koncu si je napako pri strelu Donija dovolil tudi Handanovič, ki ga je nato pred koncem matiral še osamljeni Cristiano Vieri.

West Bormwich Albion Roberta Korena ostaja na zadnjem mestu angleške Premier lige. WBA je tokrat tudi po zaslugi Korošca doma iztržil točko proti Portsmouthu (1:1), a za obstanek bo treba zmagovati. Kapetan slovenske reprezentance, ki je vseskozi povezoval niti igre "baggiesov, je bil na uradni klubski strani vnovič razglašen za najboljšega igralca WBA-ja.

Birsi preostane le odhod?
Sochaux si je v gosteh pri Monacu pridobil 11. prvenstveno točko, s čimer zaseda predzadnje mesto v Ligue 1. Bojan Jokič je standardno odigral na levi strani, nekajkrat je tudi nevarno prodrl na nasprotnikovo polovico. V težjem položaju je Valter Birsa, ki je po okrevanju po manjši poškodbi gležnja zaigral za rezervno moštvo. Potem ko je trener Francis Gillot podaljšal pogodbo z "levčki", je Birsi ne preveč naklonjeni strateg v klub pripeljal češkega reprezentančnega napadalca Vaclava Sverkoša. Govorice o tem, da bo 22-letni Šempetrčan v januarskem prestopnem roku zamenjal klub, tako postajajo le še glasnejše.

Poleg Birse so tokrat od reprezetančnih kandidatov brez prave tekme ostali še Marko Šuler (na klopi), Zlatan Ljubijaknič (oba Kaa gent), Tim Matavž (Emmen), Boštjan Cesar (Marseille), Branko Ilič (Betis), Mitja Mörec (CSKA Sofija) in Mirnes Šišič (Olympiacos).

Čeh prosti igralec ali k Saturnu?
Svetovna kriza zahteva žrtve tudi v nogometu. V Rusiji je v dneh po koncu prvenstva udarila novica o združitvi dveh klubov v Moskovski oblasti (pokrajini). Himki Nastje Čeha je tako po ukazu obmoskovskega guvernerja Borisa Gromova razpustil člansko ekipo, katere najboljši posamezniki naj bi se pridružili Saturnu. Navijači Himkija glasno protestirajo, a na vidiku ni novega sponzorja, združitvi pa je naklonjena tudi ruska nogometna zveza. Kakšna bo usoda Nastje Čeha še ni znano, saj naj bi se Saturn z igralci Himkija začel pogajati šele po sklenjenem dogovoru z zvezo in rusko premier ligo.

Toni Gruden