Mesut Özil, Lukas Podolski in Per Mertesacker so izjemno motivirani pred tekmo proti evropskim prvakom. Foto: EPA
Mesut Özil, Lukas Podolski in Per Mertesacker so izjemno motivirani pred tekmo proti evropskim prvakom. Foto: EPA
Mario Mandžukić
Evropski prvak Bayern bo tako kot lani v osmini finala igral proti Arsenalu, ki pa letos igra veliko bolje kot lani. Toda tudi statistika bavarskega velikana je zastrašujoča. Edini poraz v tej sezoni je doživel v skupinskem delu Lige prvakov proti Manchester Cityju, ko si je že zagotovil preboj v osmino finala. Foto: EPA
Bastian Schweinsteiger
Bastian Schweinsteiger bo zelo verjetno začel na klopi. Foto: EPA
Clarence Seedorf in Mario Balotelli
Clarence Seedorf, 37-letni Nizozemec, je kot igralec Ligo prvakov osvojil z Ajaxom, Realom in Milanom, ki ga zdaj poskuša rešiti v vlogi trenerja. Foto: EPA
Diego Simeone
Atletico Madrid je bil na zadnjih štirih gostujočih tekmah v Evropi neporažen. Foto: EPA

Arsenal v osmini finala Lige prvakov branilce naslova pričakuje v mnogo boljši formi kot lani na isti stopnji tekmovanja, ko so Topničarji evropsko zgodbo že tretje leto zapored končali v osmini finala, in to kljub zmagi na Allianz Areni z 2:0 (v Londonu je bilo namreč 1:3 za Bayern). "To je bil samo še dokaz več, kako pomembno je, da doma ne prejmeš zadetka. Tokrat smo v precej boljšem psihofizičnem stanju in zares odločeni, da dobimo prvo tekmo."

Arsene Wenger pričakuje precej drugačen Bayern kot lani, a ne le zaradi novega trenerja Pepa Guardiole: "Nogomet ni šah. Nogomet predstavljajo igralci, in ko se tekma začne, je vse odvisno od njih. Trenerji pripravimo ekipo in prevzamemo odgovornost, če ne gre po načrtu, toda ne pozabite: glavni junaki so na igrišču, ne na rezervni klopi."

Arteta zaradi kazni ne bo igral
Arsenal je v nedeljo v angleškem FA-pokalu z 2:1 premagal Liverpool. Wenger bo precej premešal začetno enajsterico, tako da bodo priložnost od prve minute dobili Santi Cazorla, Kieran Gibbs, Olivier Giroud, Bacary Sagna in Wojciech Szczcesny. Ker je Mikel Arteta kaznovan, bo na sredini igrišča ob Flaminiju najbrž zaigral Tomaš Rosicky, v vezni liniji, ki bo morala preprečiti, da bi Toni Kroos in Javi Martinez v napad pošiljali nevarne žoge, pa naj bi bil tudi Jack Wilshere, ki pravi: "Izid 0:0 na prvi tekmi bi bil ugoden."

Pri Arsenalu so trije nemški igralci, tudi branilec Per Mertesacker, ki priznava, da bosta za napredovanje v četrtfinale potrebni dve popolni tekmi in da ne smejo preveč spoštovati tekmeca. "Lani smo jih na prvi tekmi preveč spoštovali in jim olajšali delo. Morda smo se kaj naučili in bomo tokrat odigrali bolje."

Brez treninga na stadionu Emirates
Bayern je v soboto za 13. zaporedno zmago v Bundesligi s 4:0 odpravil Freiburg. Xherdan Shaqiri, ki je zadel dvakrat, se je poškodoval in bo manjkal, tako kot Franck Ribery. Kapetan Philipp Lahm poudarja, da se ne sme ponoviti lanska zgodba, ko je Bayern prehitro mislil, da je delo opravljeno in je na povratni tekmi na domačem igrišču trepetal za četrtfinale.

Pep Guardiola se je odpovedal torkovemu večernemu treningu na stadionu Emirates, saj noče, da bi igralci izgubljali energijo v prometnih zastojih na poti do stadiona. Nekateri imajo še dobro v spominu novembrsko tekmo "elfa" proti Angliji, ko je bilo treba na londonsko podzemno železnico, da bi pravočasno ujeli trening. Lahm se je strinjal z ukrepi trenerja in dodaja, da stadion tako in tako vsi dobro poznajo

Rummenigge: Ne razmišljajte še o Lizboni
Predsednik upravnega odbora Bayerna Karl-Heinz Rummenigge pred začetkom izločilnih bojev svari, da nihče še ne sme razmišljati o velikem finalu v Lizboni. Korak za korakom, opozarja Rummenigge in poudarja, da je Arsenal zelo velik korak. "Moramo si biti na jasnem, da nas čaka najboljši Arsenal zadnjih let. Smo pred izjemno težko nalogo."

Simeone proti Seedorfu
AC Milan poskuša ponesrečeno sezono v Serie A reševati v Ligi prvakov, kjer je edini italijanski klub, ki se je prebil iz skupinskega dela. V osmini finala bo tekmec Atletico Madrid s trenerjem Diegom Simeonejem, ki dobro pozna italijanski nogomet, saj je nekoč igral za Inter in Lazio. Odkar je ob koncu leta 2011 prevzel Atletico, ekipa igra z značilnim slogom in meša štrene najboljšim tako v domačem prvenstvu kot v Evropi. V letošnji sezoni Lige prvakov je Atletico le ena izmed treh ekip, ki še ne poznajo poraza.

Na trenerski klopi Milana bo v evropskih tekmovanjih debitiral Clarence Seedorf, edini nogometaš, ki je s tremi različnimi klubi dvignil lovoriko v Ligi prvakov. Sedemkratni evropski prvaki so le deveti v domačem prvenstvu, zaostanek za Juventusom znaša kar 31 točk. Seedorfa vidijo kot rešitelja in sredina tekma na San Siru bo zelo resen preizkus. "To bo velika priložnost za velik korak naprej. Upam, da bo stadion poln kot v starih časih," pravi Seedorf, ki v ekipo zaradi poškodbe ne bo mogel uvrstiti Valterja Birse.

Osmina finala, prve tekme, sreda ob 20.45:
MILAN - ATLETICO MADRID

Verjetni postavi:
Milan: Abbiati, Abate, Bonera, Rami, de Sciglio, Essien, de Jong, Emanuelson, Kaka, Taarabt, Balotelli.

Atletico Madrid: Courtois, Juanfran, Miranda, Godin, Insua, Koke, Gabi, Raul Garcia, Diego, Arda Turan, Diego Costa.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)



ARSENAL - BAYERN

Verjetni postavi:
Arsenal: Szczesny, Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs, Wilshere, Flamini, Santi Cazorla, Özil, Podolski, Giroud.

Bayern: Neuer, Rafinha, Boateng, Dante, Alaba, Lahm, Thiago, Robben, Kroos, Götze, Müller.

Sodnik: Niccola Rizzoli (Italija)

Odigrano v torek:
MANCHESTER CITY - BARCELONA 0:2 (0:0)
Messi 54./11-m, Dani Alves 90.
RK: Demichelis 53./Man. City

BAYER LEVERKUSEN - PARIS SG 0:4 (0:3)
Matuidi 3., Ibrahimović 39./11-m, 42., Cabaye 88.
RK: Spahić 59./Bayer




Torek, 25. februarja, ob 18.00:

ZENIT - BORUSSIA (D)
Ob 20.45:
OLYMPIACOS - MANCHESTER UNITED

Sreda, 26. februarja, ob 20.45:
GALATASARAY - CHELSEA
SCHALKE - REAL MADRID

Povratne tekme bodo 11., 12., 18. in 19. marca.