Triglav bo v uvodnem krogu 2. SNL gostoval v Beltincih. Foto: www.alesfevzer.com
Triglav bo v uvodnem krogu 2. SNL gostoval v Beltincih. Foto: www.alesfevzer.com

Ko so Kranjčani leta 2014 nazadnje izpadli v drugo ligo, so potrebovali tri leta, da so se vrnili v prvoligaško druščino. Šestemu mestu v sezoni 2014/15 je sledilo četrto in nato prvo.

Bilo je preveč izgubljenih dvobojev in puščanja igralcev, Goričani so prelahko dosegali zadetke. Prevečkrat se nam je to v tej sezoni že zgodilo in proti Gorici ni bilo čisto nič drugače. Gotovo nam je lahko žal vseh točk, ki smo jih izgubljali v Prvi ligi, s čimer bi se izognili kvalifikacijam.

Napadalec Triglava Luka Majcen, ki je zadnjič zadel 26. oktobra. V lanski sezoni je v spomladanskem delu dosegel kar 12 golov in bil s skupno 17 drugi najboljši strelec lige.

Po četrtkovem visokem porazu proti Gorici v kvalifikacijah za popolnitev prve lige (0:5) so pri Triglavu odločeni, da bodo v drugi ligi tokrat plesali le eno sezono. "Če dobiš "petardo" na odločilni tekmi, je to neki odraz značaja. Kot kaže, nismo dozoreli, da igramo pod pritiskom. Treba se bo pobrati in pokazati pravi značaj. Gorenjci so trmasti. Upajmo, da se že prihodnje leto vrnemo v prvo ligo," je takoj po tekmi povedal športni direktor Siniša Brkić, ki naj bi ostal na položaju. Zelo kmalu bo znan tudi novi trener, ki bo nadomestil Vlada Šmita.

Jeseni je Triglav v gosteh dvakrat premagal Maribor in februarja še Olimpijo, ob koncu sezone pa zapadel v globoko krizo, saj je junija in julija na zadnjih 11 tekmah osvojil le pet točk.

"Preveč polen pod nogami"
Brkić ni iskal izgovorov in prevzel odgovornost za izpad: "Ve se, kdo je odgovoren: jaz sem sestavil ekipo. Do premora zaradi novega koronavirusa je bilo super, potem je šlo vse narobe. Ni preprosto, žalostni smo, da se nam je pripetila ta tragedija. Boli pa me edino to, da nikoli nismo imeli prave podpore, ampak več polen pod nogami. Pred dvema letoma, ko smo v kvalifikacijah premagali Dravo, so se vsi veselili in odpirali šampanjce. Tokrat ... naj jim tekne ta šampanjec."

Brkić: Nismo dozoreli, saj smo prejeli "petardo" na odločilni tekmi

Mladinci in kadeti četrti v državi
Športnega direktorja opogumlja to, da ima klub uspešno mladinsko šolo. Mladinci so bili v pretekli sezoni v državnem prvenstvu sedmi, kadeti pa peti. Na skupni lestvici 1. SML in 1. SKL so Kranjčani zasedli četrto mesto za Olimpijo, Domžalami in Mariborom. Izboljšuje se tudi infrastruktura. Na stadionu so pred kratkim postavili žaromete, obnavlja se atletska steza.

Triglav je v prvi ligi najprej igral v sezonah 1998/99 in 2001/02, stalni član elite pa je postal šele v tem desetletju, ko je sedem sezon preživel v prvi ligi, tri pa v drugi.

Pavlović: Če bo Rudar tako nadaljeval, bo padel še nižje

Rudar v drugi ligi štiri sezone
Velenjski Rudar je v samostojni Sloveniji v drugi ligi preživel štiri sezone. Prvič je v njej nastopal v sezoni 2003/04 in osvojil prvo mesto, a se je odpovedal napredovanju. Uspeh je ponovil naslednje leto in se vrnil med elito, v kateri pa je nato zdržal le eno leto.

V sezoni 2006/07 je v 2. SNL zasedel skromno osmo mesto in se le za točko izognil izpadu v tretjo ligo. Sezono pozneje pa je znova suvereno zmagal v tem tekmovanju in napredoval v prvo ligo, v kateri je neprekinjeno igral vse do letos. Najvišje je bil na tretjem mestu v sezonah 2008/09 in 2013/14.

Almir Sulejmanović se je vrnil na klop Rudarja. Foto: www.alesfevzer.com
Almir Sulejmanović se je vrnil na klop Rudarja. Foto: www.alesfevzer.com

Trener Velenjčanov bo v novi sezoni Almir Sulejmanović, ki je moral pred enim letom v čudnih okoliščinah zapustiti Rudar, zdaj pa se je vrnil. V preteklem letu je deloval pri Taboru Sežani, najprej kot glavni trener, po prihodu Maura Camoranesija pa je bil do konca sezone njegov pomočnik.

2. SNL, 1. krog

Torek, 11. avgusta, ob 18.30:
NAFTA 1903 – KRŠKO

Sreda, 12. avgusta, ob 17.30:
PRIMORJE eMUNDIA – DRAVA PTUJ
FUŽINAR VZAJEMCI – BRDA
BELTINCI KLIMA TRATNJEK – TRIGLAV
KRKA – RUDAR VELENJE
VITANEST BILJE – KALCER RADOMLJE
ŠMARTNO OB PAKI – JADRAN DEKANI

Ob 19.30:
BREŽICE TERME ČATEŽ – ROLTEK DOB