0:5 je izid, s katerim je Gorica pred 16 leti v kvalifikacijah za Ligo prvakov šokirala danskega prvaka Köbenhavna. V četrtek je tako zmago ponovila v Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
0:5 je izid, s katerim je Gorica pred 16 leti v kvalifikacijah za Ligo prvakov šokirala danskega prvaka Köbenhavna. V četrtek je tako zmago ponovila v Kranju. Foto: www.alesfevzer.com

"Ko sem se v preteklosti preveč veselil, smo jih dobili po glavi. Zdaj raje ohranjam mirnost. Malce vraževernosti je pri tem, čeprav prej nikoli nisem dal veliko na to. V nogometu pa je precej tega," je razložil, zakaj ob izvrstni predstavi belo-modrih, ki jo je spremljal v družbi tehničnega koordinatorja kluba in nekdanjega reprezentanta Mateja Mavriča Rožiča, ni kazal čustev.

Sorodna novica Gorica igraje prek Triglava do Prve lige

2. junija lani je bila slika v Športnem parku popolnoma drugačna kot sinoči v Kranju. Novogoričani so po skupnem porazu z 2:1 proti Taboru iz Sežane v 28. sezoni igranja med prvoligaško druščino prvič izpadli v drugo ligo. Arčon je ocenil, da so jih lanske kvalifikacije ujele nepripravljene na najhujši scenarij.

"Vzdušje je bilo čisto drugačno kot letos, o načrtu B takrat sploh nismo razmišljali. Letos smo imeli načrt A in načrt B. Ko imaš neko stvar začrtano, veš, da se lahko zgodi eno ali drugo. Stabilnost in suverenost, s katerima smo osredotočeno šli v kvalifikacije, nas lahko opogumljata tudi za naprej. Naš cilj je bil v prvi vrsti ta, da se iz napak, ki smo jih naredili v preteklosti, nekaj naučimo. Biti v drugi ligi je za takšne klube, kot smo mi, trpljenje. Tudi Triglavu ne bo lahko."

Brkić: Nismo dozoreli, saj smo prejeli "petardo" na odločilni tekmi

"Verjemite, da bomo konkurenčni"
Novo sezono bo Gorica čez dva tedna začela z gostovanjema pri Olimpiji in Bravu, nato pa jo v 3. krogu čaka domači obračun s Koprom. "Načrt za prvo ligo imamo narejen že eno leto. Verjemite, da bomo sestavili dobro ekipo in bomo konkurenčni. Fantje se bodo gotovo razvijali naprej in v prvi ligi pokazali še marsikaj, poleg tega pa verjetno tudi napolnili klubski proračun. V ekipi želimo prave mentorje in mlade igralce, ki bodo ob mentorjih rastli. Morali bomo biti razvojni klub, ki bo razvijal igralce in se boril po svojih najboljših močeh. Da je marsikaj mogoče, je letos lepo pokazalo Celje. Če si želiš, vlagaš, se trudiš, odrekaš in potrpiš, pride tudi rezultat," je razmišljal Arčon.

Osuji je k nam prišel pred petimi leti, tu ima stalno prebivališče in si je ustvaril družino. Poleg tega, da je odličen igralec, je tudi odličen človek. Ohranil je čisto glavo in niti v enem trenutku ni razmišljal o prestopu, čeprav je bilo v zadnjem času okoli njega veliko obleganja, lobiranja in umazanih igric. Lahko smo hvaležni njemu in vsem drugim, ki so bili danes na igrišču. Ključni igralci, ne samo on, si zaslužijo boljšo priložnost, predvsem glede financ.

Hari Arčon o tem, ali se napadalec Bede Osuji res seli v Koper.

Izkušeni podjetnik je na čelu Gorice od konca maja 2015, ko se je po peripetijah s Parmo poslovilo prejšnje vodstvo. "Lažje je, če nimaš takšne preteklosti, kot smo jo imeli mi, ko smo morali plačevati stare račune. Ko smo pred petimi leti reševali klub, je bilo dva milijona in pol dolga, bili smo prisiljeni prodajati igralce in racionalizirati poslovanje. Marsikateri klub v Sloveniji je zaradi tega propadel, začeli so iz četrte lige in so izpadli heroji, mi pa smo bili lansko leto poraženci. V tem položaju smo se nekaj naučili," je povedal Arčon.

Pokrovitelji prispevajo 40 odstotkov denarja
Vsak dodatni evro v klubski blagajni je bil že do zdaj dragocen, v času pandemije novega koronavirusa, ki ne blagodejno vpliva na pokroviteljstva v športu, to velja še toliko bolj. Po ocenah predsednika Gorice povprečen klub v slovenski ligi 40 odstotkov denarja nabere pri pokroviteljih, 40 odstotkov od prodaj igralcev, 20 odstotkov pa iz drugih aktivnosti. "Verjamem, da nam bo v prvi ligi malo lažje, čeprav tudi v drugi ligi nismo imeli nič slabše podpore pokroviteljev. Vsi so se maksimalno potrudili. Smo zelo racionalni in to podporo pričakujem tudi naprej. V goriškem okolju iztržimo toliko, kot lahko. Nikomur ne moremo očitati, da nam da premalo, tega se moramo zavedati. Vsak nam pomaga po svojih najboljših močeh. Verjamem pa, da bodo še bolj prepoznali naš trud in pošteno delo, ki ga vlagamo v to zgodbo."

Gorica z izjemno predstavo poslala Triglav v drugo ligo

Lučić: Vrhunsko odigrana tekma
Trener Borivoje Lučić, ki je pred letom dni prišel iz novomeške Krke, je bil prezadovoljen s prikazanim na povratni tekmi kvalifikacij za popolnitev Prve lige TS: "Niti v sanjah nisem pričakoval, da bo 5:0. Fantje so celotno tekmo odigrali vrhunsko, poleg petih zadetkov je bilo še pet ali šest priložnosti, ne spomnim pa se nobene priložnosti Triglava. Že prva tekma ni bila slaba, zdaj smo naredili še dva koraka naprej. Dominirali smo takoj od začetka, spustili žogo na tla, akcije so bile hitre in preproste. Verjetno je bilo za njih presenečenje, ker sem v prvo postavo uvrstil 17-letnega Begića."

17-letni Tjaš Begić je sejal paniko v obrambi Triglava. Foto: www.alesfevzer.com
17-letni Tjaš Begić je sejal paniko v obrambi Triglava. Foto: www.alesfevzer.com

Begić se želi uveljaviti v prvi postavi
Mladenič iz Izole je imel že v 4. minuti priložnost za gol, nato je v 25. minuti zadel za 1:0 in tudi v nadaljevanju s hitrimi prodori po levi strani sejal paniko v obrambi Triglava. "Ne vem, če sem bil ravno presenečenje. Njihov trener je gotovo gledal nekaj tekem, na katerih sem igral in je to pričakoval od mene. Ko gre, gre. S samozavestjo, ki jo črpam iz zaupanja soigralcev in trenerja ter dobrih treningov, mi je bilo lažje," je dejal Tjaš Begić, ki je jeseni igral za mladince Gorice, pozimi pa se je preselil k članskemu moštvu in zanj na uradnem srečanju debitiral na edinem spomladanskem dvoboju v drugi ligi 8. marca v Dobu (2:0).

"Mislim, da smo si zaslužili prvo ligo, imamo dobro ekipo. Prijateljske tekme, ki smo jih odigrali v zadnjih mesecih, smo vzeli kot tekmovalne in to se nam je obrestovalo. Tudi v prvi ligi želim čim več igrati in se uveljaviti v prvi postavi. Mislim, da v nobenem drugem klubu ne bi igral za člane pri 16 oziroma 17 letih," je dodal obetavni nogometaš, ki je pred dvema letoma v Novo Gorico prišel iz Kopra.

V mestu vrtnic so za ekipo sinoči ob prihodu iz Kranja pripravili sprejem na Bevkovem trgu, na treninge pa se nogometaši vračajo v ponedeljek.

Burgić: Jedro je sestavljeno in ekipa je sposobna za Prvo ligo