Nejc Pečnik je v šestem reprezentančnem nastopu dosegel drugi gol. Prvič je zadel pred mesecem dni v Bratislavi za zmago 2:0. Foto: Reuters
Nejc Pečnik je v šestem reprezentančnem nastopu dosegel drugi gol. Prvič je zadel pred mesecem dni v Bratislavi za zmago 2:0. Foto: Reuters
Matjaž Kek
Matjaž Kek je z menjavami ob koncu tekme zadel v polno in si priigral aktivni rezultat. Foto: Reuters
Robert Koren
Robert Koren je v 87. minuti močno sprožil z roba kazenskega prostora, odbitek pa je Nejc Pečnik z glavo pospravil v mrežo za končnih 1:2. Foto: EPA

Obračun na stadionu Lužniki se je končal z 2:1 v korist Rusov, drugo dejanje obračuna za vozovnico na SP sledi v sredo ob 20.45 v mariborskem Ljudskem vrtu. Pred povratno tekmo selektor Matjaž Kek in režiserja slovenskega zadetka Robert Koren-Nejc Pečnik izžarevajo mirnost ter prepričanje o uspehu pred domačim občinstvom.

Matjaž Kek, selektor Slovenije:
"V zadnjih desetih minutah sem videl, da lahko v Ljudskem vrtu igramo z njimi. Ob koncu polčasa smo dobili neumen gol zaradi naše slabe "pasigre". Zadnjih 15 minut je pokazalo nekaj drugega. Ekipa je začela igrati pravo "pasigro", ko smo šli odločno na zadnjo linijo. Vedno igramo v nekem upanju, da dosežem en rezultat in tudi tokrat nam je vsaj delno uspelo.

Do gola smo dobro stali, ambient je dodal svoje, potem je prišel gol. Ko smo nenatančni in ko po nepotrebnem izgubljamo žogo, se nam vedno dogaja, da smo hitro kaznovani. Na začetku 2. polčasa smo slabo začeli in "Sarma" je ubranil dve, tri super priložnosti. Zdaj se moramo dobro pripraviti, ker nas že zmaga z 1:0 pelje naprej. V Mariboru moramo in vem, da smo sposobni igrati še bolje."

Robert Koren, kapetan reprezentance:
"Vseskozi sem spodbujal soigralce in drugi mene. V nobenem trenutku nismo pomislili, da bomo izgubili. Od prve minute smo si rekli, da moramo danes zadeti. Ruska reprezentanca je zelo močna, mi smo po zaostanku padli, oni pa so pritisnili.

Nismo začeli najbolje drugega dela in prejeli smo drugi poceni zadetek. V nadaljevanju smo dvignili tempo in prevzeli pobudo. Znižali smo na 1:2 in nato celo imeli priložnost za 2:2.

V zadnjih 15 minutah smo pokazali, da se lahko kosamo z Rusi, na koncu smo res dali svoj maksimum. Na žalost nam ni uspelo izenačiti. Verjamemo, da jih bomo pred domačim občinstvom v Ljudskem vrtu presenetili in premagali."

Nejc Pečnik, strelec slovenskega gola:
"Zagotovo je to najpomembnejši moj gol v karieri, a to na koncu ni pomembno. Četudi bi si Rusi zabili avtogol, pomemben je gol v gosteh. Vrnili smo se v igro! V slačilnici smo si rekli, da je to le polčas, po katerem še vedno zaostajamo. Rusi bodo v Ljudski vrt zagotovo prišli igrat in mi jih moramo pričakati ter premagati. Težko bo, a moramo ostati mirni v glavi. Vemo, kaj hočemo!"

Guus Hiddink, ruski selektor:
"Vedno si razočaran, ko dovoliš tekmecu zadetek v zadnjih minutah tekme. Toda zanj smo si krivi povsem sami. Imeli smo veliko priložnosti za povišanje vodstva, a jih nismo izkoristili. Na drugi strani pa je Slovenija unovčila eno svojih redkih. Seveda bi bili bolj zadovoljni z 2:0 ali celo s 3:0, toda tudi s tem bomo preživeli. Verjamem, da bomo zadeli tudi na drugi tekmi in si zagotovili mesto na SP-ju."

Video: Zadetek Pečnika, ki je vlil upanje