Damir Skomina in VAR postajata neločljiva, pri čemer si prakso z videosodniki nabira v savdski ligi, kjer redno sodi. 42-letni Koprčan je v Parizu odsodil že 47. tekmo v Ligi prvakov, kjer deli pravico že enajst sezon. Foto: Reuters
Damir Skomina in VAR postajata neločljiva, pri čemer si prakso z videosodniki nabira v savdski ligi, kjer redno sodi. 42-letni Koprčan je v Parizu odsodil že 47. tekmo v Ligi prvakov, kjer deli pravico že enajst sezon. Foto: Reuters
Sorodna novica Sporna odločitev Skomine v Parizu - Rashford v 94. minuti z 11-m izločil PSG

Kar deset igralcev je poškodovanih, prvi zvezdnik Paul Pogba pa zaradi prisluženih kartonov ni imel pravice nastopa. Po bleščeči predstavi Parižanov v Manchestru na prvi tekmi osmine finala in suvereni zmagi z 2:0, je bil United zunaj Old Trafforda odpisan. A zgodil se je torkov podvig Ajaxa v Madridu, kar je okrepilo vero v preobrat tudi v vrstah rdečih vragov.

Manchester United je pod Solskjaerjem dobil prav vseh 9 tekem v različnih tekmovanjih. S klopi je v Parizu Norvežan v igro poslal tri najstnike, tudi 17-letnega Masona Greenwooda, ki je postal najmlajši rdeči vrag v evropski zgodovini Uniteda. Foto: Reuters
Manchester United je pod Solskjaerjem dobil prav vseh 9 tekem v različnih tekmovanjih. S klopi je v Parizu Norvežan v igro poslal tri najstnike, tudi 17-letnega Masona Greenwooda, ki je postal najmlajši rdeči vrag v evropski zgodovini Uniteda. Foto: Reuters

OGS zagotovilo za dramatični uspeh
"Tako mi to delamo. To je Manchester Uniteda. To je Liga prvakov, ki izvabi to iz nas.
Nocojšnji večer si moramo zapomniti. Preprosto, to je duh Manchester Uniteda. Lepo je bilo videti šefa (Alexa Fergusona) po tekmi v slačilnici. Fantje so bili veličastni. Moramo biti ponosni nase," se je smejalo Oleju Gunnarju Solskjaerju (OGS), ki mu odmevni preobrati za veliko slavje v zadnjih minutah seveda ni neznanka. V nepozabnem finalu Lige prvakov 1999 je ravno Norvežan z otroškim obrazom v sodnikovem podaljšku dosegel zmagoviti gol za Man United proti Bayernu.

"Bomo videli, kaj bo vodstvo odločilo poleti," je Solskjaer odvrnil na vprašanje nekdanjega soigralca in zdajšnjega izpraševalca za beIN Sports Garyja Nevilla, ali preostane klubu še kaj drugega, kot da uradno oznanijo, da 46-letni Norvežan uradno ostaja glavni trener Manchester Uniteda.

Odločitev Skomine razjezila trenerja PSG-ja Tuchla

Po zgodovinskem podvigu čakanje na žreb
Angleški velikan se je prvič po letu 2014 prebil med najboljših osem evropskih klubov. "Lahko gremo vse do konca. Seveda so mi všeč naše možnosti, a zdaj moramo samo počakati na žreb in potem vzeti tekmo za tekmo," se je Solskjaer ni branil pogleda v nadaljevanje Lige prvakov. Naslednji torek in sredo bodo odigrane še preostale štiri povratne tekme osmine finala, žreb četrtfinalnih parov se bo odvil v petek, 15. marca.

Manchester United je postal prva ekipa, ki ji je po domačem porazu za dva gola uspelo napredovati v Ligi prvakov. Predtem je bil domači poraz za dva gola preveč za 34 moštev. V bogati zgodovini Pokala evropskih prvakov (pred letom 1992) je podoben podvig uspel le še Ajaxu proti Benfici v sezoni 1968/69.

Skomina že pokazal na kot, a nato udaril VAR
A če navijaška armada, ki jo ima Man Utd po vsem svetu, slavi, se ves preostali del nogometnega sveta ukvarja, ali je bila enajstmetrovka v 94. minuti sploh upravičena. Pri tem ima seveda osrednjo vlogo Damir Skomina, ki je spisal zgodovino VAR-a že pred tremi tedni, ko je na tekmi Ajax ‒ Real Madrid sploh kot prvi v Ligi prvakov uporabil pomoč videosodnikov in razveljavil takrat vodilni gol Nizozemcev zaradi prepovedanega položaja in oviranja vratarja Špancev.

Da, podpiram VAR. A občutek imam, da strel ni šel v okvir vrat, tako da po logiki, to ne more biti enajsmetrovka.

Thomas Tuchel, trener PSG-ja o 11-m

V zadnji minuti rednega dela povratne tekme na Parku princev je najstniški rezervist Diogo Dalot sprožil z razdalje, strel bi končal za golom Gigija Buffona, a je na robu kazenskega prostora žoga v roko zadela branilca Presnela Kimpembeja. Skomina je najprej dosodil kot za Man Uniteda, a nato so ga poklicali videosodniki in sledila je triminutna prekinitev, kjer si je Koprčan dolgo ogledoval posnetke, tako počasne kot normalno tekoče in iz številnih zornih kotov.

Po že mučnem čakanju je najbolj cenjeni slovenski sodnik pokazal na belo točko. Kimpembe, junak prve tekme, je planil v jok, Thiago Silva je besnel, poškodovani superzvezdnik Neymar je ob robu preklinjal. A Marcus Rashford je s svojo sploh prvo enajstmetrovko v dresu rdečih vragov popolno izvedel strel z bele točke, Buffon je bil nemočen in kljub podrejenosti v 180 minutah dvoboja je Manchester United izločil Paris SG.

Sodniki podpirajo sodnika
A razprava se je šele razvnela, pri čemer se je v nogometnih studiih Evrope razkrila zanimiva ločnica. Nekdanji nogometaši so enotni, da ni bilo namernega igranja z roko in je Kimpembe naravno imel roko stran od telesa, saj je bil v skoku. Na drugi strani so nekdanji sodniki, ki komentirajo za televizije, podprli sodniškega kolega iz Slovenije.

Najbolj zanimiva debata je bila v studiu britanskega BT Sporta, kjer je omizje vodil Gary Lineker, odločitev Skomine pa je podprl dolgoletni sodnik Peter Walton: "Takoj smo videli 11-m. Kimpembe je šel z levo roko ven, obrnil se je stran od žoge, s čimer se je rešil odgovornosti za smer žoge, naredil se je večjega. Točno zaradi tega je bil uveden VAR. Pomembna odločitev. Do stika je prišlo znotraj kazenskega prostora. Z obratom stran se je rešil odgovornosti."

Linekar radikalno: Vsaka roka je 11-m
Igralski del omizja je sestavljala trojica nekdanjih članov manchesterskega Uniteda Rio Ferdinand, Michael Owen in Owen Hargreaves, ki je bila enotna, da roke za najstrožjo kazen ni bilo. "Z nevtralno glavo povem: Nikoli v milijon letih, to ni enajstmetrovka. Roka ni v nenaravnem položaju. To zame ni 11-m," je bil odločen Owen, ki je požel odobravanje obeh nekdanjih nogometašev, zlasti branilske ikone Ferdinanda.

A Walton je opozoril, da so pravila tako zapisana, da v tem trenutku to je najstrožja kazen. Ravno pretekli konec tedna je Ifab, ki nadzoruje, pripravlja in popravlja nogometna pravila, veliko časa posvetila ravno vprašanju roke in 11-m. Lineker je kot nekdanji izvrstni napadalec še dodal svoj predlog, da zaradi preprostosti in konstantnosti odločitev sledi: "Vsaka roka je 11-m."

Tanka je črta med junakom in bedakom. Malijski napadalec Porta Moussa Marega je naprej podal in nato še zadel, v zadnjih sekundah tekme pa bi kmalu zakrivil 11-m v korist Rome. Foto: Reuters
Tanka je črta med junakom in bedakom. Malijski napadalec Porta Moussa Marega je naprej podal in nato še zadel, v zadnjih sekundah tekme pa bi kmalu zakrivil 11-m v korist Rome. Foto: Reuters

Romin lastnik ima dovolj vsega
Videosodnik je odločal tako v Parizu kot Portu, zaradi česar se vse vrti okoli VAR-a. Roma je pri Portu najprej izenačila po odločitvi videosodnikov, a glavni zaplet je sledil v zadnjih minutah podaljška. Najprej je Alessandro Florenzi zakrilv 11-m za Porto, z bele točke je zadel Alex Telles in popeljal Portugalce v četrtfinale. A Rimljani so zahtevali svojo najstrožjo kazen zaradi domnevnega oviranja prvega Portovega junaka Mousse Marege nad Patrickom Schickom v zadnjih sekundah podaljška.

"Lani smo prosili za VAR v Ligi prvakov, ker nas je zafrnikl v polfinalu. In nocoj, ko smo dobili VAR, smo bili spet oropani. Patrick Schick je bil vidno spotaknjen v kazenskem prostoru, videosodniki to vidijo, a nič ni bilo dosojeno. Utrujen sem od vsega tega sranja. Vdam se," se je prek uradnih Rominih medijskih kanalov javil lastnik kluba Američan James Pallotta.

Če se je pričakovalo, da bo uvedba videosodnikov (VAR) zmanjšala število sodniških napak in posledičnih razprav v nogometni javnosti, se zdaj ob ključnih odločitvah v izločilnih bojih Lige prvakov debate in mnenja še bolj krešejo. Kaj menite Vi: ali se je Damir Skomina prav odločil?