V zadnjem letu je bilo malo veselja za privržence nogometne reprezentance Slovenije. Do zdaj je izbrana vrsta na petih obiskih Cipra izgubila in po 2-krat remizirala ter zmagala. Foto: Reuters
V zadnjem letu je bilo malo veselja za privržence nogometne reprezentance Slovenije. Do zdaj je izbrana vrsta na petih obiskih Cipra izgubila in po 2-krat remizirala ter zmagala. Foto: Reuters
Kevin Kampl
Kdo bo v nedeljo v Nikoziji nadomestil Kevina Kampla v prvi postavi? Proti Bolgariji je po začetnih minutah na krilu hitro postal vseprisotni vezist, ki je razdiral nasprotnikovo in gradil slovensko igro. Od vseh je imel največ žogo v nogah (72 dotikov), izvedel je 3 uspešna preigravanja, 2-krat je s štartom odvzel žogo, nenehno poskušal s podajami in predložki, a ni imel razpoloženega naslovnika. Foto: www.alesfevzer.com
WhoScored ocene Slovenija - Bolgarija
Portal WhoScored je s svojim logaritmom, ki temelji na podatkih Opte, takole ocenil igralce na tekmi Slovenija - Bolgarija. Pri Slovencih sta kot edina oceno 7 presegla strelec Zajc in podajalec Skubic. Pod nezadostnih 5 je zaradi grobe napake ob usodnem golu padel vratar Belec. (Za povečavo in prikaz ocen kliknite na sliko.) Foto: MMC RTV SLO
Začetna postava Slovenije proti Bolgariji
Selektor Tomaž Kavčič je napovedal spremembe v prvi postavi. Bo še naprej vztrajal z navezo na sredini Krhin-Kurtić ali bosta priložnost dobila Leo Štulac in/ali Amir Dervišević? Bo Tim Matavž prevzel vlogo osrednjega napadalca iz nog Andraža Šporarja? Foto: Reuters
Kavčič napoveduje kompaktno Slovenijo proti Cipru
Odmevi po porazu Slovencev z Bolgari
Belec, Zajc in Kampl po porazu proti Bolgariji

Liga narodov ni samo bolj tekmovalni nadomestek prijateljskih tekem ali rezervna možnost za uvrstitev na evropsko prvenstvo, temveč zaradi Uefinega nezaupanja v Fifino lestvico, tudi temelj za določitev bobnov za žreb kvalifikacijskih skupin za Euro 2020. Ker je Slovenija končala v ligi C, je obsojena ali na 3. ali 4. kakovostni boben, kar pa je pomembna razlika glede konkurence za prvi dve mesti, ki neposredno peljeta na 16. evropsko prvenstvo v nogometu.

Zaradi žreba vsaj med 6 najboljšimi v celotni ligi C
Ko se bo 2. decembra v Dublinu delila (ne)sreča na žrebu za EP čez dve leti, bodo 55 evropskih reprezentanc razdelili v 10 kvalifikacijskih skupin, v pet s po 5 reprezentancami in v pet s po 6. Da se Slovenija prebije v 3. boben, mora biti med 6 najboljšimi moštvi celotne lige C v Ligi narodov, pri čemer je v 4 skupinah tretjega razreda 15 reprezentanc. Kar pomeni: ali Slovenci osvojijo skupino 3 ali pa so med dvema najboljšima drugouvrščenima državama lige C.

Po uvodnem domačem porazu in sočasni zmagi Norveške nad Ciprom je prvo mesto oddaljeno 3 točke, kar pomeni, da so zmage v gosteh za Kavčičeve varovance nujno potrebne. Že samo točka v Nikoziji bi najbrž še dodatno oddaljila Slovenijo od prvih dveh mest, ki sta potrebni za preboj v 3. boben za kvalifikacijske boje v letu 2019. V primeru štarta iz 4. bobna, bo treba prehiteti vsaj dve višje rangirani reprezentanci, drugače ne bo nič od uresničitve selektorjevega in NZS-jevega cilja – igranja na naslednjem velikem nogometnem turnirju.

"Gotovo smo individualno boljši. Proti Bolgariji smo igrali dobro in bi lahko z malo več pazljivosti odnesli dober rezultat. Pomembno je bilo, da smo malo odklopili, razmislili in se regenerirali, zdaj pa se pripravljamo na novo tekmo," je pred srečanjem v Nikoziji povedal slovenski vratar Vid Belec.


S Kamplom brez zmage že 3 leta, brez njega 7-4-3

Na Cipru bo Slovenija zaigrala brez treh najuglednejših in cenjenih reprezentantov. Vratarja Jana Oblaka in napadalnega vezista Josipa Iličića ni bilo že proti Bolgariji, v četrtek pa se je poškodoval še motor moštva in najprizadevnejši ter po mnenju večine najboljši posameznik v bledi slovenski izbrani vrsti – Kevin Kampl. A glede na izidi zadnjih treh let, kakšen izkupiček ima Slovenija s Kamplom ali brez njega, je res neobičajno, da se s tem Sloveniji celo izboljšujejo možnosti. KK namreč na zadnjih devetih reprezentančnih tekmah ni okusil slasti zmage (3 remiji in 6 porazov!), medtem ko je Slovenija na preostalih 14 tekmah, ki jih je nemški Slovenec iz različnih vzrokov izpustil, iztržila 7 zmag, 4 remije in 3 poraze.

Ciper boljši zgolj enkrat na osmih dvobojih
Z dvema jesenskima dvobojema bo Ciper postal nasprotnik, s katerim se je Slovenija največkrat pomerila v svoji nogometni zgodovini – desetkrat. Na dozdajšnjih osmih soočenjih so Slovenci veliko boljši, saj so 5-krat zmagali, 2-krat je bilo neodločeno, Ciprčani pa so slavili zgolj enkrat, pa še to pred 20 leti na prijateljski tekmi v Limassolu (1:0). Skupna razlika znaša 15:6 v korist Slovencev.

Na 4 kvalifikacijskih obračunih je Slovenija 3-krat zmagala, jeseni 1999 je bilo neodločeno (2:2), zato pa je bilo nazadnje pred skoraj točno petimi leti v Nikoziji 0:2 za goste po zaslugi Milivoja Novakovića in Iličića.

Sedem porazov med nizom osmih tekem brez uspeha
Ciper sicer doživlja še hujšo krizo kot Slovenija. Nazadnje so zmagali 31. avgusta lani doma proti Bosni in Hercegovini (3:2), od takrat pa so nanizali 8 tekem brez uspeha, pri čemer so kar 7-krat izgubili s skupno razliko v golih 3:16.

Četudi velja vzhodnosredozemski otok za prijetno gostovanje zaradi podaljšanega poletja, pa je nogometno postal manj gostoljuben. Ciper je v zadnjih dveh letih na 7 tekmah iztržil 3 zmage, 2 remija in doživel 2 poraza. V kvalifikacijah za SP 2018 je bila Belgija suverena s 3:0, Grčija pa je dobila prijateljsko obisk (2:1).

Zatresejo le na vsaki tretji tekmi
Dobro leto Ciprčane vodi Izraelec Ran Ben Šimon, v izbrani vrsti samo peterica igra v tujini, med njimi sta tudi najbolj cenjena igralca, oba 25-letnika. Prvi je steber obrambe Konstantinos Laifis (Standard Liege), drugi pa je napadalec Pieros Sotiriou (FC Köbenhavn), ki je dosegel 4 od 8 golov Cipra v zadnjem letu in pol. Ciprska izbrana vrsta sicer v letu 2018 na treh tekmah še ni zatresla mreže, na zadnjih 12 je kar 8-krat ostala brez zadetka. V Oslu si je tudi ciprski vratar Urko Pardo privoščil napako in poceni prejel gol iz prostega strela, najbolj se je izkazal branilec Ioannis Kousoulos, ki je med drugim s posredovanjem preprečil še višji poraz.

Če bi trend obveljal ... a kaj ko je že Bolgarija proti Sloveniji prekinila svojo negativno gostujočo bilanco in je po marcu 2016 dosegla prvi uspeh zunaj domovine.

Kavčič napoveduje kompaktno Slovenijo proti Cipru
Odmevi po porazu Slovencev z Bolgari
Belec, Zajc in Kampl po porazu proti Bolgariji