Lionel Messi je postal prvi igralec, ki je na več kot eni tekmi Lige prvakov zadel štiri gole. 6. aprila 2010 je v četrtfinalu proti Arsenalu zadel štirikrat. Foto: Reuters
Lionel Messi je postal prvi igralec, ki je na več kot eni tekmi Lige prvakov zadel štiri gole. 6. aprila 2010 je v četrtfinalu proti Arsenalu zadel štirikrat. Foto: Reuters
Cristian Tello
Cristian Tello je prvič zaigral v Ligi prvakov in že v uvodnih desetih minutah dvakrat zatresel mrežo. Foto: Reuters
Gustavo Manduca
Gustavo Manduca je izsilil podaljšek. Foto: EPA
Nogometaši Apoela
Nogometaši Apoela se veselijo senzacionalnega preboja med osem najboljših ekip v Evropi. Foto: EPA

Trener Pep Guardiola je začel tekmo z vsemi zvezdniki, čeprav so evropski prvaki že v Leverkusnu slavili s 3:1. "Lekarnarji" so se v prvem delu še dostojno upirali, potem pa je njihova igra popolnoma razpadla. Messi in debitant v Ligi prvakov Cristian Tello sta do vrha napolnila mrežo Nemcev.

Messi že do odmora zadel dvakrat
Katalonci so povedli v 25. minuti, ko je Xavi v idealnem trenutku zaposlil Messija. Argentinec je stekel v prazen prostor in z lobom s 13 metrov ukanil Bernda Lena. Tri minute pred odmorom je Andres Iniesta na robu kazenskega prostora podal do Messija, ki je potegnil proti sredini in ob statični obrambi Bayerja s 14 metrov z levico povišal na 2:0.

Sanjski debi Tella v Ligi prvakov
V 50. minuti je Cesc Fabregas našel trikratnega najboljšega nogometaša na svetu, ki je z desne strani znova 'lobal' Lena. V 53. minuti je Guardiola iz igre vzel Xavija in Iniesto, vstopila sta Seydou Keita in Cristian Tello. Fabregas je takoj zaposlil Tella, ki je bil na igrišču le dobro minuto, ko je z desnico povišal na 4:0.
V 58. minuti se je Messi znova poigral z obrambo "lekarnarjev" in skoraj iz mrtvega kota z leve strani poslal diagonalno žogo v malo mrežico. V 62. minuti je Dani Alves podal do Tella, ki je ob slabem posredovanju Lena povišal na 6:0.

Bellarabi dosegel častni gol
Barca je v zadnjih minutah upočasnila ritem igre, Messi je dosegel že svoj peti gol na tekmi šest minut pred koncem. Z roba kazenskega prostora je bil natančen z levico po podaji Seydouja Keitaja. Častni zadetek za Nemce je v sodnikovem dodatku prispeval Karim Bellarabi po dvojni podaji s Simonom Rolfesom.

Apoel dobil dramo proti Lyonu
Na drugem obračunu je bilo precej bolj negotovo. Ciprčani so napredovali šele po enajstmetrovkah, saj se je redni del (in podaljški) končal z 1:0 v korist Apoela, kolikor je bil izid na prvi tekmi v korist Lyona. Francozi so imeli v prvem polčasu povratne tekme več žogo v svoji posesti, sprožili več strelov, toda Ciprčani so hitro izničili zaostanek s prve tekme. Brazilec Gustavo Manduca je zabil že v deveti minuti.

V drugem polčasu sta obe ekipi igrali previdno, saj nista želeli tvegati ob izenačenem skupnem izidu. Kljub temu so imeli domači v 71. minuti lepo priložnost za povišanje vodstva prek Estebana Solarija, Lyon pa malce pozneje prek Lisandra Lopeza, a je ostalo pri 1:0.

Junak vratar Chiotis
Sledili so podaljški, v katerih so v 115. minuti Ciprčani ostali brez izključenega Manduce (drugi rumeni karton), toda številčne prednosti Francozi niso unovčili, tako da so o zmagovalcu dvoboja odločile enajstmetrovke. Pri teh so bili uspešnejši Ciprčani, saj sta pri Lyonu svoja strela zapravila Alexandre Lacazette in Michel Bastos. Obakrat se je izkazal vratar Dionisios Chiotis.

Osmina finala, povratne tekme:
BARCELONA
- Bayer Leverkusen 7:1 (2:0) 3:1
Messi 25., 42., 49., 59., 85., Tello 55., 62.; Bellarabi 91.

Barcelona: Valdes, Alves, Pique, Mascherano, Adriano ( 63./Muniesa), Xavi ( 53./Keita), Busquets, Fabregas, Pedro, Messi, Iniesta ( 53./Tello).

Bayer Leverkusen: Leno, Castro, Schwaab, Toprak, Kadlec, Reinartz, Bender ( 55./Schürrle), Rolfes , Augusto ( 68./Oczipka), Kiessling, Derdiyok ( 55./Bellarabi).

Sodnik: Svein Oddvar Moen (Norveška)


APOEL - Lyon 5:3, 1:0 (1:0) 0:1
Manduca 9.
RK: Manduca 115.
* - po streljanju 11-m

Streljanje 11-m:
Lyon:
Kallström, Lisandro, Gomis, Lacazette (brani Chiotis), Bastos (brani Chiotis)
Apoel: Ailton, Nuno Morais, Alexandrou, Tričkovski

Apoel: Chiotis, Poursaitides, Oliveira, Jorge, Boaventura, Charalambides ( 77./Marcinho), Morais, Sousa ( 94./Alexandrou), Manduca , Ailton , Solari ( 74./Tričkovski).

Lyon: Lloris, Reveillere, Kone , Cris, Cissokho, Briand ( 100./Lacazette), Gonalons, Kallstrom, Ederson ( 73./Gomis), Bastos , Lopez.

Sodnik: Alberto Undiano Mallenco (Španija)


Torek, 13. marca, ob 20.45:
BAYERN - BASEL 0:1
INTER - MARSEILLE 0:1

Sreda, 14. marca, ob 20.45:
REAL MADRID - CSKA MOSKVA 1:1
CHELSEA - NAPOLI 1:3

Že odigrano:
BENFICA
- Zenit 2:0 (1:0) 2:3
Pereira 45., Oliveira 93.

Arsenal - MILAN 3:0 (3:0) 0:4
Koscielny 7., Rosicky 26., van Persie 42./11-m

Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.