Aleksander Čeferin je z veliko podporo postal novi predsednik Evropske nogometne zveze. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin je z veliko podporo postal novi predsednik Evropske nogometne zveze. Foto: Reuters

Mislim, da je EP s 24 reprezentancami dober format. Prinesel je dober finančni rezultat Uefi. Tekmovanje je bilo zame zanimivo. Malo daljše, kot bi bilo idealno, ampak tako pač je. Tudi manjše reprezentance imajo možnost napredovati, to je zame odličen format. Liga prvakov je najboljši športni produkt na svetu. Ne verjamem, da ustvarja največ denarja. Kot sem informiran, Superbowl ustvari več denarja. Mislim, da lahko ta produkt, Ligo prvakov, naredimo še bolj zanimiv. Če nam to uspe, bo več solidarnostih sredstev, več bo denarja za majhne države, manjša razlika bo med velikimi in malimi klubi, zvezami. Moramo se orientirati zunaj Evrope. Tam je denar. Pripravljeni so sodelovati. To je nekaj idej.

Aleksander Čeferin po izvolitvi na mesto predsednika Uefe (vir: STA)
Srečko Katanec
Srečko Katanec pravi, da bo imel Čeferin veliko izzivov, povezanih s formatom Lige prvakov in evropskega prvenstva. Foto: BoBo

Številke, ki krožijo, govorim o odškodninah in plačah igralcev, so absurdne. Lahko bi se postavile neke meje.

Srečko Katanec
Cristiano Ronaldo
Tako Srečko Katanec kot Mladen Dabanović menita, da Platinijeva ideja o razširitvi evropskega prvenstva s 16 na 24 držav ni bila pametna. Foto: Reuters

Bo pa zdaj Slovenija bolj pod drobnogledom. Kar koli dobrega se bo zgodilo za slovenski nogomet, bodo rekli, da je to zato, ker je pomagal Aleksander Čeferin, ampak - to je neka normalna reakcija. Je pač na takšnem položaju, da ljudje menijo, da ima vpliv na vse.

Mile Ačimović
Katanec: Veliko priznanje za slovenski nogomet
Tesen Čeferinov sodelavec bo očitno Dejan Stanković
"Slovenijo bodo obravnavali drugače kot v preteklosti"
Zavrl, Udovič in Cimerotič o izvolitvi Čeferina

Aleksander Čeferin je na izrednem kongresu v Atenah postal novi predsednik Evropske nogometne zveze. Čeprav se v Nyon za zdaj še ne bo preselil, bo moral odstopiti z mesta predsednika Nogometne zveze Slovenije, prav tako ne bo mogel več voditi svoje odvetniške družbe. "Predvidevam, da se bo za čas trajanja mandata odločil za mirovanje opravljanja odvetniškega poklica, kot za takšne primere predvideva tudi zakon o odvetništvu. Moram reči, da ga bomo pogrešali v pisarni, bil je moj šef, a svoje otroke sem vedno podpiral pri ciljih in vesel sem, da je dosegel ta vrhunski položaj. Posebej pa me veseli, da vsi izražajo veselje, kar za Slovenijo ni značilno. Imel je podporo vse javnosti, politike, tako da je danes lep dan. Telefonirali so mi, da v Ljubljani ena od pivovarn zastonj toči pivo v znak proslavljanja," nam je povedal Peter Čeferin, oče Aleksandra Čeferina.

Stefanović: Presekali smo gordijski vozel
48-letnemu Aleksandru uspeh danes privošči vsa Slovenija, čestitali so mu tudi vodilni politiki. Nekdanji predsednik NZS-ja Rudi Zavrl poudarja, da so članice Uefe dale prednost svežini (Čeferina) pred izkušnjami (protikandidata van Praaga): "Očitno so spoznali, da mora v evropskem nogometu priti do očiščenja in da je čas za nove obraze z novo energijo." Podobno meni selektor Srečko Katanec: "Izkoristil je ugoden trenutek, karte so bile premešane, veliki so bili med seboj skregani. S svojim znanjem in karizmo mu je uspelo prepričati članice Uefe, da so mu dale glas." Tudi Dejan Stefanović, ki je kot predsednik nogometnega sindikata Spins veljal za večnega Čeferinovega nasprotnika, je Čeferinu privoščil zmago: "Gordijski vozel je treba presekati in prav je, da z njegovo današnjo izvolitvijo naredimo korak naprej. S tem ko je Čeferin postal predsednik Uefe, je še več možnosti za dodaten dialog in uveljavitev enotnih standardov."

Kocijančič: Neetično, če bi "navijal" za Slovenijo
Spomnimo, da je Stefanović letos na Twitterju zapisal, da bi moral "Infantino Čeferinu naviti ušesa, saj se, izrecnim navodilom Uefe in praksi Fife navkljub, upira uvedbi delovnih razmerij." Kot rečeno, so zamere pozabljene, tako kot so pozabljena tudi podtikanja norveških medijev, da so skandinavske države Čeferina podprle le zato, da bi v zameno dobile organizacijo EP-ja 2024 in 2028. Mladen Dabanović je prepričan, da so vse te obtožbe neresnične: "Ne moreš obljubiti nečesa, česar ne moreš narediti, poleg tega bi se lahko hitro razvedelo za te igrice. Ne gre kar tako, da bi članice prepričeval s takšnimi obljubami." Čeprav ima Slovenija na vrhu vodilne evropske športne organizacije svojega človeka, vseeno ne gre pričakovati čudežev. Janez Kocijančič: "Čeferin bo vodil evropski nogomet in mora biti zelo pošten. Ne sme navijati za svojo domovino. Ideje, da lahko mednarodni funkcionarji opravljajo svoj posel na ta način, da prinesejo prednost svoji državi, so zgrešene in v nasprotju z elementarno etiko."


Mladen Dabanović: Presenetilo me je, da je dobil tolikšno podporo, saj je relativno nov v nogometni Evropi. A očitno je res prišel ob pravem trenutku, prepričal ljudi, da je sposoben in da ima pravo vizijo, kaj narediti. Kot kaže, so iskali nov obraz. Vsi funkcionarji so imeli neki nahrbtnik, ki v tem trenutku ni dobrodošel, Čeferin pa je svež, inteligenten, sposoben in zdi se mi, da je vsa Evropa zedinjena, kakšnega človeka potrebuje na čelu Uefe. Tudi Slovenija bo imela nekaj od tega. Nogometna zveza Slovenija, tudi z nekdanjimi predsedniki, je bila sicer že do zdaj uspešna v komuniciranju z Uefo in pridobivanju sredstev. To sodelovanje bi se lahko še poglobilo. Prepričan sem tudi, da ima Aleksander Čeferin ideje, kaj narediti z Ligo prvakov in evropskim prvenstvom. Pri Ligi prvakov bi manjše države rade, da bi se lažje kvalificirale v skupinski del, kar pa bo težko dosegljivo. Za sponzorje so najbolj zanimivi dvoboji klubov iz velike četverice. Tudi za to razširitev EP-ja na 24 udeleženk ne vem, ali je prava rešitev.

Peter Čeferin: Aleksandrove zmage sem zelo vesel. Odkar je postal predsednik NZS-ja, je bil izjemno dejaven tudi na mednarodnem področju. Bil je disciplinski sodnik Fife, podpredsednik pravne komisije Uefe, mislim pa, da je svoje ideje o potrebah po spremembah vodenja Uefe začel razvijati na kongresu (letos maja) v Ciudadu de Mexicu. Tam so postali nanj pozorni Skandinavci in ga potem skupaj z Italijani začeli nagovarjati. Vsak dan ga je javno podprla kakšna nogometna zveza. Glede na vso to veliko podporo večine zvez je bila zmaga tudi pričakovana, so pa tajne volitve vedno negotove. Glede na velike obveznosti, ki ga čakajo na novem položaju, predvidevam, da se bo za čas trajanja mandata odločil za mirovanje opravljanja odvetniškega poklica, kot za takšne primere predvideva tudi zakon o odvetništvu. Moram reči, da ga bomo pogrešali v pisarni, bil je moj šef, predsednik upravnega odbora odvetniške družbe Čeferin, a svoje otroke sem vedno podpiral pri ciljih in vesel sem, da je dosegel ta vrhunski položaj. Posebej pa me veseli, da vsi izražajo veselje, kar za Slovenijo ni značilno. Imel je podporo vse javnosti, politike, tako da je danes en lep dan. Telefonirali so mi, da v Ljubljani ena od pivovarn zastonj toči pivo v znak proslavljanja.

Srečko Katanec: Čestitke Aleksandru. To je lepo priznanje za celotno Slovenijo. V zgodovini samostojne Slovenije verjetno ni bilo tako pomembne funkcije, ki bi jo zasedel Slovenec. Izkoristil je ugoden trenutek, karte so bile premešane, veliki so bili med seboj skregani. S svojim znanjem in karizmo mu je uspelo prepričati članice Uefe, da so mu dale glas. To je tudi priznanje tistim, ki so bili v preteklosti vpeti v podobne funkcije, na primer Rudi Zavrl in Dane Jošt. Vem, da Slovence izredno cenijo po pedantnosti in predanemu delu. Novi predsednik bo imel kar nekaj izzivov. Prvič, stvari ne gredo v pravo smer v smislu kakovosti. Platinijeva ideja s 24 reprezentancami na evropskem prvenstvu ni bila dobra. Evropsko prvenstvo ni bilo posrečeno, ni bilo kakovostno. Kar nekaj tekem je bilo, ki ne sodijo v ta rang tekmovanja. Ko prvenstvo razvlečeš s treh tednov na en mesec, je fokus manjši. Če bodo gledali le na denar, nogomet ne bo šel v pravo smer. Preveč se gleda le na denarne koristi, premalo pa na kakovost nogometa. Tudi predsednik Fife Infantino menda želi povečati število reprezentanc na svetovnih prvenstvih z 32 na 40, kar je za mene neposrečena ideja, v ozadju katere je seveda denar. Drugič, številke, ki krožijo, govorim o odškodninah in plačah igralcev, so absurdne. Lahko bi se postavile neke meje. In tretjič, če je res, da želijo veliki klubi neko svojo superligo namesto Lige prvakov, je to prva stvar, ki jo mora Čeferin preprečiti. Platini je to posrečeno izpeljal, saj je manjšim državam omogočil, da v kvalifikacijah igrajo med seboj, ne pa s četrtim iz najmočnejših lig, v katerih ni možnosti za preboj v skupinski del.

Mile Ačimović: Mislim, da so izvolili pravega človeka. Aleksandra Čeferina sem osebno spoznal in imam dobro mnenje o njem. Je pravi človek na pravem mestu. Bo pa imel zdaj tudi veliko odgovornost, a prepričan sem, da se ne bi se spustil v nekaj takšnega, če ne bi vedel, kaj narediti. Bo pa zdaj Slovenija bolj pod drobnogledom. Kar koli dobrega se bo zgodilo za slovenski nogomet, bodo rekli, da je to zato, ker je pomagal Aleksander Čeferin, ampak - to je neka normalna reakcija. Je pač na takšnem položaju, da ljudje menijo, da ima vpliv na vse.

Dejan Stefanović, predsednik sindikat Spins: Čestitam Aleksandru Čeferinu, ki bo dvignil ugled Slovenije v očeh evropske javnosti in pomagal, da bo tudi manjše države udeležene pri delitvi denarne pogače. Že prej smo se dogovorili, da sodelujemo in ne peremo umazanega perila v javnosti, zato v zadnjih dveh mesecih nisem dajal intervjujev. Rekli smo, da bomo pozabili vse stare zamere in sprejeli strategijo za naprej. Gordijski vozel je treba presekati in prav je, da z njegovo današnjo izvolitvijo naredimo korak naprej. S tem, ko je Čeferin postal predsednik Uefe, je še več možnosti za dodatni dialog in za uveljavitev enotnih standardov. Prav zdaj pripravljamo novinarsko konferenco v Londonu glede kršitev, ki se dogajajo predvsem v vzhodni Evropi. Aleksander Čeferin je vsekakor boljši kot van Praag, da nanj naslovimo te težave.

Tomaž Okorn

Mislim, da je EP s 24 reprezentancami dober format. Prinesel je dober finančni rezultat Uefi. Tekmovanje je bilo zame zanimivo. Malo daljše, kot bi bilo idealno, ampak tako pač je. Tudi manjše reprezentance imajo možnost napredovati, to je zame odličen format. Liga prvakov je najboljši športni produkt na svetu. Ne verjamem, da ustvarja največ denarja. Kot sem informiran, Superbowl ustvari več denarja. Mislim, da lahko ta produkt, Ligo prvakov, naredimo še bolj zanimiv. Če nam to uspe, bo več solidarnostih sredstev, več bo denarja za majhne države, manjša razlika bo med velikimi in malimi klubi, zvezami. Moramo se orientirati zunaj Evrope. Tam je denar. Pripravljeni so sodelovati. To je nekaj idej.

Aleksander Čeferin po izvolitvi na mesto predsednika Uefe (vir: STA)

Številke, ki krožijo, govorim o odškodninah in plačah igralcev, so absurdne. Lahko bi se postavile neke meje.

Srečko Katanec

Bo pa zdaj Slovenija bolj pod drobnogledom. Kar koli dobrega se bo zgodilo za slovenski nogomet, bodo rekli, da je to zato, ker je pomagal Aleksander Čeferin, ampak - to je neka normalna reakcija. Je pač na takšnem položaju, da ljudje menijo, da ima vpliv na vse.

Mile Ačimović
Katanec: Veliko priznanje za slovenski nogomet
Tesen Čeferinov sodelavec bo očitno Dejan Stanković
"Slovenijo bodo obravnavali drugače kot v preteklosti"
Zavrl, Udovič in Cimerotič o izvolitvi Čeferina