Ali je Aleksander Čeferin res predsednikov mož? Gianni Infantino se uradno ne sme vmešavati v Uefin izbor, predsednik NZS-ja pa zavrača, da bi ga novi predsednik Fife podprl neposredno ali prek posrednikov. Foto: BoBo
Ali je Aleksander Čeferin res predsednikov mož? Gianni Infantino se uradno ne sme vmešavati v Uefin izbor, predsednik NZS-ja pa zavrača, da bi ga novi predsednik Fife podprl neposredno ali prek posrednikov. Foto: BoBo

Nikoli nikomur nisem obljubil prvenstva, to je čista laž. Predsednik Uefe niti nima možnosti, da bi komur koli obljubljal organizacijo evropskega prvenstva. Organizatorja potrdijo organi Uefe. Če bodo Skandinavci želeli gostiti prvenstvo, bodo morali skozi transparenten proces prijave kandidature kot drugi.

Aleksander Čeferin za MMC zavrača očitke.
UEFA
Evropska nogometna zveza (Uefa) je najpomembnejša športna zveza na stari celini, katere vpliv močno presega športne okvirje. Po škandalu z ustno obljubljenim in tudi izplačanim svetovanjem za Fifo je bil Michel Platini lani suspendiran iz nogometnega sveta. Njegovega naslednika bo 14. septembra izvolil izredni volilni kongres Uefe v Atenah. Foto: Reuters

Rusija je velesila v ozadju, ki se je odločila za Čeferina. A če bi Vitalij Mutko oz. Rusi prvi podprli Čeferina, ta zaradi nogometne geopolitike ne bi imel možnosti za zmago na volitvah. Ker pa so Slovenca prve podprle štiri nordijske države, je bilo drugim Uefinim članicam veliko lažje, da so sledile z javnimi podporami.

Josimarjev sklep o gonilni sili za Čeferinovo kandidaturo, ki je bila razglašena v Moskvi.
Slovenska nogometna reprezentanca med treningom na Brdu pri Kranju
Maja je na kongresih v Budimpešti in Mehiki ter vmesnem odprtju Nacionalnega nogometnega centra na Brdu postalo jasno, da Aleksander Čeferin uživa veliko podporo za predsednika Uefe. Ko je 8. junija predsednik NZS-ja uradno napovedal kandidaturo, naj bi že računal na večinsko podporo med 55 članicami Uefe, so prepričani različni sogovorniki tako iz tujine kot Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

In tukaj je vzhodni blok, ki vključuje tudi vplivni in finančno močni zvezi Rusije in Turčije. Gre za heterogeno skupino, ki se lahko deli na države v ruski orbiti in zunaj nje, a ravno tu nastopi Aleksander Čeferin. Na njegovo pobudo je iz balkanske skupine zvez zdaj nastala široka regionalna skupina 14 članic, ki tlakuje pot do predsedniškega prestola.

Profesor Borja Garcia za MMC, ki je Čeferina označil kot pravega človeka na pravem kraju ob pravem času.
Kjetil Siem
55-letni Kjetil Siem je označen za glavnega lobista, ki naj bi v imenu Infantina pridobival podporo za Čeferina med severnjaki. Nekdanji novinar je bil do konca maja generalni sekretar norveške zveze, 1. junija pa je postal strateški direktor Fife. Ob finalu Lige prvakov 28. maja v Milanu je bil skupaj s Čeferinom navzoč na sestanku s predsedniki šestih severnjaških zvez. 3. junija so štiri zveze kot prve javno podprle Čeferinovo kandidaturo, še isti dan jo je podprl tudi predsednik italijanske zveze Carlo Tavecchio. Foto: EPA
Aleksander Čeferin
Po glasovih podpore velikih članic Francije in Nemčije, ponovljenih zavezah Rusije in Turčije ter umiku kandidature v. d. Villarja se zdi malo verjetno, da Aleksander Čeferin čez teden dni ne bi postal novi predsednik Uefe. Foto: www.alesfevzer.com
Michael van Praag
Angleška nogometna zveza je sporočila, da podpira Michaela van Praaga. Kot so zapisali, verjamejo, da bi bil Nizozemec močan voditelj, kakršnega evropski nogomet potrebuje. Popoldne je Zbyniek Boniek, nekdanji nogometni as in tesni zaveznik Michela Platinija, objavil, da Poljska podpira Čeferina, ki je nato prejel še podporo Slovaške. Foto: EPA

o ozadju kandidature Aleksandra Čeferina, nato je protikandidat Michael van Praag napadel Slovenca, ki pa zavrača obtožbe o besednem podkupovanju severnjakov.

V kampanji za predsednika Uefe sta burna dneva, po katerih so snete rokavice. Obenem je po umiku Španca Angela Marie Villarja zdaj vprašanje samo, ali Čeferinov pohod na vrh evropske nogometne zveze res lahko ustavijo očitki iz severa Evrope, da sta si ga izbrala predsednik Fife Gianni Infantino in Rusija?

"Predstavniki skandinavskih zvez so skupaj z Italijo prvi predlagali, da kandidiram za predsednika Evropske nogometne zveze," odgovarja Aleksander Čeferin v pojasnilih na MMC-jeva vprašanja.

Josimar: Desna roka Infantina dela za Čeferina
Začelo se je v ponedeljek, ko je norveška nogometna revija Josimar objavila članek Predsednikov človek. Specializirana revija, ki ima dober doseg in odmev med nogometnimi novinarji in publicisti po Zahodni Evropi, je po velikem zanimanju za izvirni članek v norveščini nato zvečer postregla še s prevedeno raziskavo treh novinarjev Andreasa Selliaasa, Pala Odegarda in Havarda Melnaesa v angleščini.

Glavni poudarki daljšega zapisa Josimarja so:

  • Novi predsednik Fife Gianni Infantino želi Aleksandra Čeferina za predsednika Uefe, a po statutu se predsednik Fife ne sme vmešavati v delovanje celinskih zvez, zlasti ne kadrovske (op. a.: Kršitev tega bi morala obravnavati etična komisija Fife, ki je v času afer ob predsedniški stolček že spravila Seppa Blatterja in Michela Platinija).
  • Neposredno je tako za Čeferina lobiral desna roka Infantina Norvežan Kjetil Siem, ki je kot generalni sekretar norveške zveze že uspešno izvedel predsedniško kampanjo za Infantina. Zdaj je Siem dejavno lobiral v korist Čeferina, četudi je bil vmes že imenovan za strateškega direktorja Fife. Siem je bil na delu na Uefinem kongresu v Budimpešti 3. maja, vmes je bilo odprtje NNC Brdo v Sloveniji, sledil je Fifin kongres v Mehiki, Siemovo lobiranje pa se je končalo na finalu Lige prvakov v Milanu konec maja. 1. junija je nastopil službo pri Fifi.
  • Siemova zasluga je, da so glavne štiri severnjaške države Norveška, Švedska, Danska in Finska kot prve javno podprle Čeferinovo kandidaturo, in to še preden se je za njo javno odločil predsednik NZS-ja. Za Josimar sta predstavnika Ferskih otokov in Islandije pojasnila, da se jima je zdelo nenavadno že vnaprej podpreti kandidaturo, in zato nista podpisala pisma.
  • V zameno za prvo javno podporo Čeferinovi kandidaturi je bilo severnjaškim zvezam obljubljeno, da bodo v skupni kandidaturi izbrane za gostiteljice evropskega prvenstva 2024 ali 2028. (Na vprašanje MMC-ja je Havard Melnaes opozoril, da v članku niso zapisali, da bi obljube dal sam Čeferin, kasneje pa dodatno obrazložil, da za obljubami stoji Siem).
  • Švedskemu predsedniku Karl-Erik Nilssonu je bilo obljubljeno mesto v izvršnem odboru in položaj podpredsednika Uefe.
  • Čeferin je bil globoko vpleten v Fifino imenovanje Tomaža Vesela za začasnega predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost, ki nadzira delovanje vodstva svetovnega nogometne zveze in samega predsednika.
  • Rusija je velesila v ozadju, ki se je odločila za Čeferina. A če bi Vitalij Mutko oz. Rusi prvi podprli Čeferina, ta zaradi nogometne geopolitike ne bi imel možnosti za zmago na volitvah. Ker pa so Slovenca prve podprle štiri nordijske države, je bilo drugim Uefinim članicam veliko lažje, da so sledile z javnimi podporami. (Bistveni poudarek, ki ga je izpostavil Melnaes v komunikaciji z MMC-jem, zakaj je po Josimarjevo pomembna uvodna nordijska podpora).

V torek zjutraj smo se na MMC-ju obrnili na NZS in Aleksandra Čeferina za pojasnila o očitkih in zvečer prejeli naslednje odgovore.

Ali so res Kjetil Siem in severnjaki prvi pristopili in predlagali kandidaturo?
Predstavniki skandinavskih zvez so skupaj z Italijo prvi predlagali, da kandidiram za predsednika Evropske nogometne zveze.

Ali se lahko bolj natančno opiše začetek procesa razmišljanje o predsedniški kandidaturi?

Glede na položaj, v katerem se je znašla Uefa, so se iskali različni kandidati, omenjala so se zelo različna imena. Ne vem natančno, kdaj se je moje ime začelo pojavljati v povezavi s predsedniškim mestom, vsekakor pa sem bil zelo počaščen, ko se je v kombinacijah znašlo tudi moje ime.
Ali je severnjakom res obljubljena izvedba Eura 2024 ali 2028?
Nikoli nikomur nisem obljubil prvenstva, to je čista laž. Predsednik Uefe niti nima možnosti, da bi komur koli obljubljal organizacijo evropskega prvenstva. Organizatorja potrdijo organi Uefe. Če bodo Skandinavci želeli gostiti prvenstvo, bodo morali skozi transparenten proces prijave kandidature, v kateri bodo morali, tako kot drugi kandidati, izpolnjevati nešteto pogojev za organizacijo najelitnejšega evropskega reprezentančnega tekmovanja.

Ali je bil Švedom oz. točneje Karlu-Eriku Nilssonu obljubljeno mesto podpredsednika Uefe in mesto v Uefinem izvršnem odboru?
Tudi te možnosti in pristojnosti predsednik Uefe nima. Člane izvršnega odbora izvoli kongres. Tudi njemu torej nisem ničesar obljubil, saj nisem tako naiven, da bi obljubljal nekaj, česar ne morem izpolniti.

Ali ni nenavadno, da pride do javne podpore kandidatu, še preden se on sam uradno odloči za kandidaturo in še preden predstavi svoj program?
Pravzaprav niti ni tako nenavadno, če upoštevamo položaj, v katerem sta se znašli tako Fifa kot Uefa. Zaradi vseh afer je nogomet potreboval nov obraz, in vesel sem, da so moji podporniki ta obraz prepoznali v meni. Vsekakor ni bilo nepomembno dejstvo, da sem prvi za isto mizo posedel nacionalne zveze iz nekdanje države, da smo zavzeli skupna stališča in jih predstavili Uefi ter tako še dodatno pridobili na ugledu znotraj te organizacije. Regionalna konferenca je nato rasla in prerasla okvirje regionalnega sodelovanja. Poleg tega so bile podpore Platiniju in Infantinu na prejšnjih volitvah prav tako dane, ne da bi vnaprej predstavila program.

Ali je Aleksander Čeferin prvi priporočil Tomaža Vesela Fifi za novega vodjo komisije za revizijo in skladnost?
Kako so pri Fifi prišli do Tomaža Vesela, ne bi vedel, niti ne vem, kdo je o njegovem imenovanju odločal. Vesel je sicer ugleden strokovnjak na svojem področju, ampak ker je iz Slovenije, to seveda ni pomembno. So se pa potem, ko je bil v procesu izbire, res obrnili name, saj jih je zanimalo mnenje predsednika Nogometne zveze, pravnika in nekoga, ki Vesela tudi osebno pozna.

Pisanje Josimarja močno odmeva. Za največjo norveško komercialno televizijo TV 2 se je tako v torek zvečer oglasil tudi glavni akter preiskave Kjetil Siem.
"Ni skrivnost, da je zame Čeferin dober kandidat, ki ga je dobro prepričati, da sodeluje na volitvah za predsednika Uefe. Seveda me ni poslal predsednik Fife. Infantino je o Uefinih volitvah z menoj govoril samo enkrat in tudi ni vedel, da sem bil na sestanku v Milanu. Povabljen sem bil, da se poslovim kot generalni sekretar Norveške nogometne zveze (NFF) in jim povem o svojem novem deu pri Fifi."
Nekdanji predsednik NFF-ja Yngve Hallen (2010-2016) je prvi vprašal Aleksandra Čeferina, ali bi razmislil o Uefinih in Fifinih odborih. Hallen me je prosil, naj ga prosim, če bi ga lahko prepričal, da bi dobili dobre demokratične volitve. Večkrat sem ga vprašal, ali bi razmislil o tem."
Jutri van Praag in Čeferin v Köbenhavnu
Predstavniki norveške in danske zveze so za TV 2 tudi poudarili, da je šlo pri pismu 3. junija za podporo Čeferinovi kandidaturi, ne pa obvezo, da ga bodo na volitvah tudi podprli. Severnjaki so kandidate povabili, da na jutrišnjem četrtkovem sestanku v Köbenhavnu osebno predstavijo stališča in šele
nato bodo sklenili, koga bodo volili.


Van Praag ostro izrabil priložnost

Čez dan se je nato na pisanje Josimarja, ki je bilo čedalje odmevnejšo v evropskih nogometnih krogih, odzval Nizozemec Michael van Praag in v seriji treh tvitov odločno napadel prvega favorita, ki mu je po podpori Azerbajdžana ravno v torek popoldne podpora zrasla že na 23 od 55 članic Uefe.

Van Praag je na družbenem omrežju zapisal: "Šokiran sem, ko sem prebral te informacije v Josimarju. Če je res, smo spet pri starih metodah delovanja v nogometnem svetu. Ravno to pa želim jaz spremeniti. Potrebujemo poštenega nogometnega voditelja, ne pa moči lačnega politika. Nekoga, kateremu lahko zaupamo nogomet."

Čeferin: Sami presodite, kdo uporablja stare metode?
Slovenski odvetnik je na napad protikandidata hitro odgovoril in zavrnil očitke tudi za mednarodno javnost prek Press Association Sporta oz. novinarja Matta Slaterja. Angleški novinar je 17. maja prvi napovedal Čeferinovo kandidaturo, pri čemer je o ozadju majskega dogajanja spregovoril tudi za MMC na dan, ko se je 47-letni Grosupeljčan v Moskvi uradno podal v boj za nasledstvo Michela Platinija na vrhu evropskega nogometa.

"Sami lahko presodite, kdo uporablja stare metode. Ali tisti, ki se srečuje z nogometnimi zvezami in jim predstavlja program ter pridobiva javno podporo? Ali tisti, ki si izmišljuje zgodbe in skuša umazati predvolilni čas in obupno poskuša pridobiti vsaj nekaj podpore?" je van Praagove tvite pokomentiral Čeferin. Ob tem je za laž označil trditve, da mu je Kjetil Siem na milanskem srečanju zatrdil, da ima Infantinovo podporo, s čimer torej Čeferin zavrača oznako predsednikov mož.

Nikoli nikomur nisem obljubil prvenstva, to je čista laž. Predsednik Uefe niti nima možnosti, da bi komur koli obljubljal organizacijo evropskega prvenstva. Organizatorja potrdijo organi Uefe. Če bodo Skandinavci želeli gostiti prvenstvo, bodo morali skozi transparenten proces prijave kandidature kot drugi.

Aleksander Čeferin za MMC zavrača očitke.

Rusija je velesila v ozadju, ki se je odločila za Čeferina. A če bi Vitalij Mutko oz. Rusi prvi podprli Čeferina, ta zaradi nogometne geopolitike ne bi imel možnosti za zmago na volitvah. Ker pa so Slovenca prve podprle štiri nordijske države, je bilo drugim Uefinim članicam veliko lažje, da so sledile z javnimi podporami.

Josimarjev sklep o gonilni sili za Čeferinovo kandidaturo, ki je bila razglašena v Moskvi.

In tukaj je vzhodni blok, ki vključuje tudi vplivni in finančno močni zvezi Rusije in Turčije. Gre za heterogeno skupino, ki se lahko deli na države v ruski orbiti in zunaj nje, a ravno tu nastopi Aleksander Čeferin. Na njegovo pobudo je iz balkanske skupine zvez zdaj nastala široka regionalna skupina 14 članic, ki tlakuje pot do predsedniškega prestola.

Profesor Borja Garcia za MMC, ki je Čeferina označil kot pravega človeka na pravem kraju ob pravem času.
Pogovor z Rudijem Zavrlom o Čeferinovi kandidaturi
Čeferin se mora že otepati obtožb
Pogovor z Rudijem Zavrlom o Čeferinovi kandidaturi
Čeferin se mora že otepati obtožb