Slovenska reprezentanca je v nedeljo proti Kosovu prejela prvi zadetek v letošnji Ligi narodov. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska reprezentanca je v nedeljo proti Kosovu prejela prvi zadetek v letošnji Ligi narodov. Foto: www.alesfevzer.com

Z dvema zadetkoma Zlatka Zahoviča na uvodni tekmi kvalifikacij so varovanci Srečka Katanca tedaj spisali prvo poglavje prve slovenske nogometne pravljice (2:2). Deset let pozneje je sledila druga, južnoafriška, zdaj pa se v prestolnici helenske republike ponuja priložnost za morebitni začetek nove poti proti velikemu tekmovanju.

Že remi bi namreč pomenil zmago v tretjem razredu Lige narodov in napredovanje v Ligo B, še pomembneje pa je to, da bi se odprla tudi vrata k dodatnim kvalifikacijam za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022.

Po petih krogih sta obe reprezentanci še neporaženi, septembra sta se v prvem krogu na medsebojnem obračunu v Stožicah razšli brez zadetkov. Več strelov v okvir vrat so tedaj sprožili Grki (5:1), ki so imeli 61 odstotkov časa žogo v svojih nogah.

Sorodna novica Zahovič v Atenah spisal prvo poglavje nogometne pravljice

Kek se z matematiko ne ukvarja

V torek so trenirali vsi nogometaši, tudi Jan Oblak in Benjamin Verbič, ki v nedeljo proti Kosovu nista mogla nastopiti. "Jutri se bomo odločili, kdo bo igral. Takšne tekme lahko igrajo le stoodstotno pripravljeni igralci. Z odgovornostjo, osredotočenostjo in dobro komunikacijo igralcev bomo zagotovo našli pravo rešitev," je na novinarski konferenci pred tekmo dejal selektor Matjaž Kek.

"Želimo si, da bi bil Slovenija videti tako, kot si želimo, in da bi prišla do novih točk," je še dodal Kek, ki se z matematiko ne ukvarja. "Še vedno trdim, da je treba imeti zgrajeno reprezentanco, imeti koncept, sistem in to lahko pripelje do pravih izidov."

Kek: Njihova želja ne more biti večja od naše
Sorodna novica Slovenci že v Atenah, Grki: "To bo res finale za nas"

Pogreša več udarnosti v zadnjih 20 metrih

Tako Grki kot Slovenci so od septembra doživeli nekaj sprememb v igralskem kadru. "A njihov način igranja ostaja enak. Njihova želja je velika, ampak ne more biti večja od naše. To je mogoče prva tekma za to generacijo, ki nosi pritisk, odgovornost. Zelo bom vesel, če bomo opravili tudi ta test," je poudaril Kek.

Dejal je, da v slovenski igri še pogreša več udarnosti v zadnjih 20 metrih, a hkrati opozoril, da bo treba paziti na individualno kakovost Grkov in njihov zanos, ki pa bo vsaj malce manjši zaradi odsotnosti gledalcev. Tudi v Grčiji namreč veljajo strogi protikoronski ukrepi.

"Pričakujemo boljšo grško ekipo kot septembra, je močnejša kot takrat, ampak tudi mi imamo kakega igralca več. Z Grki se pretirano ne bomo ukvarjali. Imamo dovolj kakovosti, da bomo poskušali vsiliti našo igro. Zagotovo pa vsaj od začetka ne bomo igrali na neodločen izid," je povedal bočni branilec Jure Balkovec.

Tekma bo na stadionu Georgiosa Kamarasa, ki sicer sprejme nekaj več kot 14.200 gledalcev, na njem pa domuje prvoligaš Apollon. Glavni sodnik bo Španec Carlos del Cerro Grande.

Zadetki s tekme Grčija - Slovenija v Atenah 6. septembra 1998 (2:2)
Izjavi Zahoviča in Katanca po tekmi v Atenah

Liga C, skupina 3, 6. krog

Sreda ob 20.45:
GRČIJA – SLOVENIJA

KOSOVO – MOLDAVIJA

Lestvica:                          
SLOVENIJA          5  4 1 0  8:1 13
GRČIJA             5  3 2 0  6:2 11
KOSOVO             5  0 2 3  3:6  2
MOLDAVIJA          5  0 1 4  1:10 1