Josip Iličić in Jasmin Kurtić sta zrežirala preobrat v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić in Jasmin Kurtić sta zrežirala preobrat v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci so zadržali dve točki prednosti pred Grki, ki so ugnali Moldavijo z 2:0. Slovenijo do konca čaka le še obračun v sredo v Grčiji, za prvo mesto v skupini, ki vodi v ligo B, pa ji tako zdaj zadostuje že neodločen izid.

Selektor Matjaž Kek je želel tekmo začeti z Janom Oblakom v vratih, a je zvezdnik Atletica zaradi poškodbe rame hitro končal ogrevanje. V vratih je bil Vid Belec.

V prvem polčasu najbližje zadetku Vučkić
V prvem polčasu je potekal enosmerni promet. Slovenija premoči ni uspela kronati. Gostujoči vratar Arijanet Murić je šel v 17. minuti iz vrat in zgrešil žogo, Damjan Bohar je zaposlil Harisa Vučkića, ki pa z glavo ni streljal dovolj močno. Gol je preprečil kapetan Kosova Amir Rrahmani.

Vučkić je po novi napaki gostujočih nogometašev prišel v 26. minuti do nove priložnosti, ko je poskusil z roba kazenskega prostora, a žogo poslal v naročje kosovskega čuvaja mreže. Gostje so zapretili v 27. minuti, a je Edon Zhegrova žogo poslal mimo vrat. V 35. minuti je po kotu s strelom z glavo zgrešil Kurtić, v 42. pa je Murić moral posredovati po neposrečenem posredovanju enega svojih soigralcev.

Muriqi prvi zatresel mrežo Slovenije v Ligi narodov
Tudi uvod drugega polčasa je pripadel Slovencem, ki so prišli do lepe priložnosti v 54. minuti, strel Lovrića pa so gosti toliko preusmerili, da je žoga končala malo mimo vrat.

607 minut Slovenija ni prejela gola, v 58. minuti pa je mrežo zatresel Vedat Muriqi. Z leve strani je z diagonalnim strelom poskrbel za vodstvo gostov.

Kurtić je dosegel drugi zadetek za izbrano vrsto. Zadetek je posvetil ženi, s katero pričakujeta otroka. Foto: www.alesfevzer.com
Kurtić je dosegel drugi zadetek za izbrano vrsto. Zadetek je posvetil ženi, s katero pričakujeta otroka. Foto: www.alesfevzer.com

Kurtić hitro izenačil
Slovenci so se hitro pobrali. Iličić je najprej s peto odložil žogo za prodor Petra Stojanovića, na koncu pa jo je Jasmin Kurtić iz bližine potisnil v mrežo. Po golu na debiju proti Grčiji v Kufsteinu je bil to njegov drugi gol za Slovenijo.

Aliti odbil žogo z roko
Slovenci so v zadnjih minutah pritisnili. V 90. minuti je s strelom z glavo poskusil Andraž Šporar, a je bil premalo natančen. Že v sodniškem dodatku je sodnik Bartosz Frankowski zapiskal najstrožjo kazen po igranju z roko Fidana Alitija. Z bele točke je bil z levico zanesljiv Iličić, čeprav se je Murić vrgel v pravo smer.

Kek: Zdaj je Kurtić prehitel Rudonjo na lestvici strelcev
"Morali bi že v prvem polčasu realizirati svoje priložnosti. Mislim, da smo zmagali zasluženo, saj smo bili danes boljši. Dve stvari me še posebej veselita, to je karakter, o katerem govorimo, in zavedanje, da je pomemben vsak posameznik v duhu ekipe. Ekipa je dobro odreagirala na vse težave, ki so se pojavile. Zato imajo pri selektorju velik kompliment. Igra je bila na višji ravni kot z Azerbajdžanom, je pa jasno, da imajo igralci Kosova višino. Zadovoljen sem, čestitam, zdaj imamo dva dni priprave za Grčijo. Korak je narejen, pomembnost tekme z Azerbajdžanom pa se vidi šele zdaj, ker smo se spustili na zemljo in se pogovorili. Zmagali smo, tisto, kar smo želeli, pa smo si prigarali in bilo je zasluženo," je dejal Matjaž Kek.

Selektor je spregovoril tudi o pomenu gola za Kurtića: "Zdaj je prehitel Rudonjo na lestvici strelcev. Čisto resno, prav veselil se je v slačilnici."

Iličić: Ni slajšega kot zabiti gol v zadnji minuti
"Ni slajšega kot zabiti gol v zadnji minuti. Ampak mislim, da smo si jo zaslužili, pokazali smo veliko več kot proti Azerbajdžanu. Na koncu smo zasluženo zmagali, pokazali smo karakter," je bil veselil Iličić, ki je bil odlično razpoložen na novinarski konferenci.

Sahiti: Nisem prepričan, da je bila igra z roko
"Na žalost smo izgubili tekmo v zadnjih sekundah tekme. Komaj čakam, da si v miru pogledam ali je bil 11-m ali ne. Bila je težka tekma, a bili smo pripravljeni. Potekala je tako, kot smo pričakovali, osredotočili smo se na našo igro. Po prejetem golu ni šlo več tako dobro, žal smo izgubili povsem na koncu. Nisem povsem prepričan, da je bila igra z roko. Sicer pa sem zadovoljen s pristopom moje ekipe in z odnosom igralcev," je dejal razočarani selektor Kosova Muharrem Sahiti.

Grki že do odmora strli Moldavijo
Grki so na gostovanju v Moldaviji potrdili status favoritov. V prvem polčasu sta v polno zadela Kostas Fortunis (32.) in Taos Bakasetas (41.). Izid se v drugem delu ni več spremenil, tako da imajo Grki pred zadnjo tekmo dve točki zaostanka za Slovenijo.

Kapetan Iličić potrdil, da je pravi vodja izbrane vrste

Liga C, skupina 3, 5. krog:

SLOVENIJA – KOSOVO 2:1 (0:0)
Kurtić 63., Iličić 94./11-m; Muriqi 58.

Slovenija: Belec, Balkovec, Mevlja, Blažič, Stojanović, Vetrih, Kurtić, Bohar, Lovrić (87./Črnigoj), Iličić (96./Kouter), Vučkić (68./Šporar).

Kosovo: Murić, Hadergjonaj, Aliti, Rrahmani, Vojvoda, Rashkaj, Kryeziu (71./Kastrati), V. Berisha, B. Berisha (84./Rashani), Zhegrova (91./Hasani), Muriqi.

Sodnik: Bartosz Frankowski (Poljska)

MOLDAVIJA – GRČIJA 0:2 (0:2)
Fortounis 33., Bakasetas 41.


Sreda ob 20.45:
GRČIJA – SLOVENIJA

KOSOVO – MOLDAVIJA

Lestvica:                          
SLOVENIJA          5  4 1 0  8:1 13
GRČIJA             5  3 2 0  6:2 11
KOSOVO             5  0 2 3  3:6  2
MOLDAVIJA          5  0 1 4  1:10 1