Najboljši napadalni dvojec preteklega evropskega prvenstva bo (verjetno) tresel tudi tokrat. Foto: EPA
Najboljši napadalni dvojec preteklega evropskega prvenstva bo (verjetno) tresel tudi tokrat. Foto: EPA
Vicente Del Bosque
58-letni trener je z Realom osvojil dva naslova Lige prvakov in dve državni prvenstvi. Foto: EPA
Xavi Hernández, Andrés Iniesta
V vezni liniji imajo Španci odlične posameznika. Dva izmed njih sta Xavi in Iniesta, ki bo zaradi poškodbe turnir izpustiti, tretji pa je Cesc Fabregas, ki ga Španci že povezujejo z Barcelono. Če bi lahko zaigral še Senna, bi bila vezna linija sanjska. Foto: EPA
Iker Casillas
Iker Casillas je bil največji junak četrtfinalnega obračuna evropskega prvenstva proti Italijanom. Na zadnjih devetih tekmah je prejel le dva zadetka. Foto: Reuters
Sergio Ramos
Edina slaba točka španske reprezentance na prihajajočem turnirju bo verjetno oslabljena obramba. Sergio Ramos ni v formi, nekoliko poškodovan pa je Gerard Piqué. Foto: EPA

Španska reprezentanca se bo na letošnjem Pokalu konfederacij pomerila z gostitelji, Irakom in Novo Zelandijo, s katero bo 17. junija tudi odigrala prvo tekmo. Predtem so evropski prvaki v Bakuju odigrali prijateljsko tekmo z Azerbajdžanom, na kateri so slavili s 6:0, niz nepremaganosti pa zvišali na številko 32.

13:0 proti Novi Zelandiji
Od tekmecev, s katerimi se bodo srečali v Južnoafriški republiki, so se na članskih tekmah do zdaj pomerili le z gostitelji, ki so bili od nogometašev s Pirenejskega polotoka leta 2002 v prvem delu SP-ja v Južni Koreji in na Japonskem slabši z 2:3. Proti Iraku so Španci zaigrali v selekciji do 20 let in leta 1989 izgubili z 2:0, medtem ko imajo boljše izkušnje z Novozelandci. Pred 12 leti sta se pomerili reprezentanci do 17 let, Španija je bila boljša s kar 13:0, rezervni vratar pa je bil takrat Iker Casillas.

Nazadnje izgubili novembra 2006
Varovanci Vicenteja del Bosqueja, ki je Furio prevzel po naslovu evropskih prvakov, so nazadnje izgubili 15. novembra 2006, ko je bila na prijateljski tekmi z 1:0 boljša Romunija. Od takrat so na 31 tekmah (razlika v golih 59:11) zmagali 28-krat, trikrat pa so remizirali, med drugim tudi na četrtfinalni tekmi Eura 2008, ko so po enajstmetrovkah padli Italijani. Pod vodstvom del Bosqueja so Španci na devetih tekmah zadeli kar 21-krat, medtem ko je bila obramba z vratarjem Casillasom izredno trdna, saj je prejela le dva zadetka.

Brez Inieste, Senne in Piquéja?
Nekdanji trener Real Madrida, ki je zadnji uspešni trener galaktikov z več lovorikami, vključno evropsko, bo imel pri sestavi moštva kar nekaj težav. V ekipo je sicer vpoklical poškodovana Andresa Iniesto in Gerarda Piquéja, medtem ko na seznamu ni prav tako poškodovanega Marcosa Senne, katerega bo morda povabil naknadno. Bosta pa v Južnoafriški republiki zagotovo nastopila tudi Sergio Ramos, ki je zadnje čase v vse manj kot zavidljivi formi in Dani Güiza, čigar reprezentančna kariera je bila po januarju 2009 in sumljivem članku o njegovem zasebnem življenju pod vprašajem. 58-letni trener iz Salamance zaupa obema nogometašema. Na turnirju, če bo le dokončno pozdravil poškodbo desne noge, bo nastopil tudi Santi Cazorla. V ekipi bosta tudi Juan Manuel Mata in Albert Riera.

Del Bosque: "Ne smemo misliti, da smo najboljši!"
"V nogometu ne moreš igrati z mislijo, da si najboljši. Na tekmovanje moramo oditi s ponižnostjo, kot jo je ta ekipa vedno imela," je pred generalko za naslednje svetovno prvenstvo dejal »gozdni« Vicente. "Tekmecev ne smemo podcenjevati in upam, da se bomo nato lahko v polfinalu pomerili z Brazilijo ali Italijo. Ob nasprotnikih iz prvega dela pa se spomnim na zgodbo, ko smo z Realom odšli na gostovanje v Tokio. Če smo zmagali, ni bilo nič, če pa smo izgubili, je začelo padati. Tak je tudi ta turnir."

Pele: "Španija je favorit!"
"Španska izbrana vrsta je v zelo dobri formi in mislim, da je že podrla tabu dobrih iger brez zmag. Je ena izmed ekip, ki je pred pokalom velik favorit," je o nogometaših iz dežele bikov dejal nekdanji brazilski nogometaš Pele. Španija je zagotovo eden izmed favoritov tekmovanja, vse pa bo odvisno od želje igralcev po dokazovanju. Relativno močan turnir namreč prihaja ob nepravem času, ko so glave najboljših igralcev že na dopustu.

Postava Špancev:

Vratarji: Iker Casillas, Pepe Reina, Diego López.

Branilci: Carles Puyol, Gerard Piqué, Carlso Marchena, Sergio Ramos, Joan Capdevilla, Raúl Albiol, Álvaro Arbeloa.

Vezisti: Xabi Alonso, Xavi Hernández, Pablo Hernández, David Silva, Sergio Busquets, Cesc Fábregas, Albert Riera, Santiago Cazorla, Juan Manuel Mata.

Napadalci: Fernando Torres, David Villa, Dani Güiza, Fernando Llorente.

Anže Blažič