Giuseppe Rossi in Daniele De Rossi sta z izjemnima streloma od daleč v drugem polčasu poskrbela za preobrat v Pretorii. Foto: EPA
Giuseppe Rossi in Daniele De Rossi sta z izjemnima streloma od daleč v drugem polčasu poskrbela za preobrat v Pretorii. Foto: EPA
Landon Donovan
Landon Donovan je izkoristil najstrožjo kazen. Foto: EPA
Ricardo Clark
Ricardo Clark je igral zelo grobo. Po 41 minutah je moral v slačilnico. Foto: EPA
Italijani z igralcem več do preobrata

Junak je bil Giuseppe Rossi.
V prvem polčasu bili Američani enakovreden tekmec, ob polčasu so celo vodili z golom Landona Donovana z enajstih metrov. V nadaljevanju so Italijani prevladovali, selektor Marcello Lippi je v igro poslal Rossija, ki je poživil igro in bil z dvema goloma jeziček na tehtnici.

Američani povedli z igralcem manj
Prvo veliko priložnost na srečanju je imel Nicola Legrottaglie v 20. minuti, a je z glavo meril mimo vrat. Šest minut zatem je po protinapadu Michael Bradley z leve strani preslabo streljal in Gianluigi Buffon je žogo zadržal. V 34. minuti je Ricardo Clark z grobim štartom pokosil Gennara Gattusa in si prislužil rdeči karton. V 39. minuti je Daniele De Rossi poslal žogo pred vrata, branilec Jonathan Bornstein je žogo poslal v lastno mrežo, a je stranski sodnik že prej signaliziral prepovedan položaj. Štiri minute pred odmorom je napadalec Jozy Altidore z desne strani prodrl v kazenski prostor, Giorgio Chiellini ga je podrl, z bele točke pa je bil natančen kapetan Landon Donovan.

Do preobrata z dvema streloma od daleč
V nadaljevanju so Italijani pritisnili. Selektor Lippi je v 56. minuti Gattusa zamenjal z Rossijem. Napadalec Villarreala je le tri minut kasneje silovito krenil s sredine in s 25 metrov z izjemnim strelom z levico ukanil Tima Howarda. Pritisk svetovnih prvakov se je le še stopnjeval. Lepo priložnost je zapravil Vincenzo Iaquinta, potem pa je De Rossi v 72. minuti s 23 metrov z diagonalnim strelom z desnico poskrbel za vodstvo. Za končno odločitev je v zadnji minuti sodnikovega podaljška poskrbel Rossi s strelom s 13 metrov, z leve strani ga je lepo zaposlil Andrea Pirlo.

Drugi krog v četrtek
V torek bo na Pokalu konfederacij prost dan. V sredo bodo na sporedu tekme drugega kroga v skupini A, v četrtek pa se nadaljuje tekmovanje v skupini B. Američani se bodo srečali z Brazilijo, Italijani pa z Egiptom.



Skupina B:
ZDA - ITALIJA 1:3 (1:0)
30.000; Donovan 41./11-m; Rossi 58., 94., De Rossi 72.
RK: Clark 34./ZDA

ZDA: Howard, Bornstein (86./Kljestan), Spector, DeMerit, Onyewu, Clark, Bradley, Feilhaber (73./Beasley), Dempsey, Donovan, Altidore (66./Davies).

Italija: Buffon, Grosso, Chiellini, Legrottaglie, Zambrotta, Gattuso (56./Rossi), Pirlo, De Rossi, Camoranesi (56./Montolivo), Gilardino (69./Toni), Iaquinta.

BRAZILIJA - EGIPT 4:3 (3:1)
30.000; Kaka 5., 90./11-m, Luis Fabiano 11., Juan 37.; Zidan 9., 55., Shawky 54.
RK: Al-Muhammadi 90./Egipt

A. G.
Italijani z igralcem več do preobrata