Marcello Lippi bo dokončno svoj kader za Pokal Konfederacij izbral po prijateljski tekmi s Severno Irsko 6. junija. Foto: EPA
Marcello Lippi bo dokončno svoj kader za Pokal Konfederacij izbral po prijateljski tekmi s Severno Irsko 6. junija. Foto: EPA
Fabio Cannavaro
Fabio Cannavaro se je iz Španije (Real Madrid) vrnil k Juventusu. Foto: Reuters

In za to bodo morali v svojem debitantskem nastopu na Pokalu Konfederacij pokazati ves svoj potencial. Tega seveda ni malo, še posebej odkar je po četrtfinalnem slovesu z lanskega Eura Roberta Donadonija zamenjal 61-letnik iz Viareggia. To je zanj drugi "mandat" na italijanski klopi, v prvem (2004-2006) sta bila njegov pristop in prizadevanje za ekipni duh ključna za četrti naslov zahodnih sosedov.

Boleč poraz proti Braziliji
Lippi, ki je "doktorat" opravil z Juventusom (pet naslovov državnega prvaka in Liga prvakov - 1996), je po vrnitvi na klop znova utrdil moštvo, Italija pa je nanizala tudi sedem tekem zapored brez poraza, a kaj ko je šlo za precej slabše rangirane tekmece. Brazilija je na februarski prijateljski tekmi v Londonu (2:0) dokazala, da azzurrom še veliko manjka do nove prevlade na svetovnem odru.

Zmes izkušenosti in mladosti
Prva priložnost se ponuja že ta mesec v JAR-u, kamor Lippi pelje tudi preizkušene moči iz Nemčije. V vratih bo očitno znova Gigi Buffon, obrambni vrsti bo poveljeval zimzeleni Fabio Cannavaro, napad bo vodil Luca Toni. Če strnemo - igralci, katerih kariere se počasi iztekajo. Zato bo moral nogometni 'maestro' poiskati nove adute, ogromno obetajo Santon, Montolivo, Rossi in Pazzini, s katerimi bo prihodnje leto branil naslov.

Ž. K.