Bora Milutinović je pravi nogometni nomad. Foto: EPA
Bora Milutinović je pravi nogometni nomad. Foto: EPA
Irak
Younis Mahmoud in Hawar Mulla Mohammed Tahar - udarni dvojec iraške reprezentance. Foto: EPA

Iračani so kljub vojni, ki v njihovi državi divja od leta 2003, v zadnjih letih dosegli nekaj lepih uspehov. Leta 2004 so igrali v četrtfinalu azijskega prvenstva, na olimpijskih igrah v Atenah pa so presenetili s 4. mestom. Pred dvema letoma so prvič v zgodovini postali azijski prvaki na prvenstvu, ki so ga gostili Indonezija, Malezija, Tajska in Vietnam. V finalu v Džakarti so bili z 1:0 boljši od Savdske Arabije. V polfinalu so po streljanju 11-metrovk izločili Južno Korejo.

Državljan sveta
8. aprila letos je selektor Iraka postal Milutinović, ki je najbolj poznan po tem, da je na svetovnih prvenstvih do zdaj vodil pet različnih reprezentanc - leta 1986 Mehiko, leta 1990 Kostariko, leta 1994 ZDA, leta 1998 Nigerijo in leta 2002 Kitajsko. Prve štiri reprezentance je tudi popeljal v drugi krog tekmovanja, to mu ni uspelo edino s Kitajci.

64-letni Srb iz Bajine Bašte ob reki Drini je v karieri vodil tudi nekaj klubov (med drugim je leta 1987 v italijanski drugi ligi devet tekem sedel na klopi Udineseja), vendar še zdaleč ni dosegal takih uspehov kot na reprezentančni ravni. Kot nogometaš je med drugim nosil dres Partizana, Monaca in Nice. Poročen je z Mehičanko, stalno prebivališče pa ima v Ciudadu de Mexicu.

Pripravljajo se v Dohi
Čeprav se je šele pred kratkim spoznal z iraškimi reprezentanti, se zdi, da še nikoli ni bil srečnejši. “Počutim se kot majhen otrok. Uživam v vsakem trenutku z Iračani, nogometaši in navijači. V čast mi je, da sem trener tega moštva. Vsi uživamo. Resda ne govorim arabsko, toda nogometni jezik je univerzalen, tega pa govorimo zelo dobro,” je za spletno stran Mednarodne nogometne zveze (Fifa) povedal Milutinović.

Iračani se na Pokal konfederacij pripravljajo v Dohi v Katarju, kjer igra kar nekaj reprezentantov. Milutinović je zelo zadovoljen s pripravljalno bazo in z vzdušjem v ekipi. “Boljše je, kot sem pričakoval. Ne dvomim, da bomo konkurenčno moštvo. Prepričan sem, da bomo naredili dober rezultat. Fantje so tehnično zelo dobro podkovani in tudi fizično močni,” pravi Milutinović.

Taher zadel v Ligi prvakov
Za uspeh bo po njegovem mnenju najpomembnejše srce in ne taktika. “Iračani igrajo z veliko strastjo in s čustvi ter so zelo odločni. Res sta mi všeč njihova predanost in način njihovega treninga. Navijači pričakujejo veliko, zato jih ne smemo razočarati,” dodaja čudodelnik iz zahodne Srbije.

Najbolj znana iraška nogometaša sta 26-letni kapetan Younis Mahmoud, ki je v 69 nastopih za izbrano vrsto dosegel 28 zadetkov, in leto starejši Hawar Mulla Mohammed Taher. Taher je po rodu Kurd in od avgusta lani igra za Anorthosis iz Famaguste. V dresu ciprskega kluba je postal prvi Iračan, ki je zaigral v Ligi prvakov, 1. oktobra pa je tudi zadel na tekmi proti Panathinaikosu.

M. R.