Prestolnica Savdska Arabije, Rijad, je gostila prvi Pokal konfederacij. Foto: EPA
Prestolnica Savdska Arabije, Rijad, je gostila prvi Pokal konfederacij. Foto: EPA
Brazilija
Brazilci branijo lovoriko. Foto: EPA
Marc Vivien Foe
Marc Vivien Foe je tragično umrl v polfinalu Pokala konfederacij leta 2003. Foto: EPA

Turnirja, ki je potekal zadnje dni leta 1980 in prve dni leta 1981, so se udeležili zmagovalci vseh dotakratnih mundialov z izjemo Anglije, ki je odpovedala nastop. Urugvaju, Italiji, Zvezni republiki Nemčiji, Braziliji in Argentini se je namesto Angležev pridružila Nizozemska. V finalu je Urugvaj premagal Brazilijo z 2:1.

Prvi zmagovalci Argentinci
V letih 1985 in 1993 sta evropski in južnoameriški prvak igrala za t. i. pokal Artemia Franchija. Franchi je bil med letoma 1972 in 1983 predsednik Uefe, leta 1983 pa je umrl v prometni nesreči blizu Siene. V prvem obračunu je Francija v Parizu z 2:0 ugnala Urugvaj, leta 1993 pa je bila Argentina prav tako na domačem igrišču v Mar del Plati po streljanju 11-metrovk s 6:5 (1:1) boljša od Danske.

Za pravega predhodnika Pokala konfederacij velja Pokal kralja Fahda v Savdski Arabiji, ki so ga prvič priredili leta 1992. Na njem so se gostitelji kot zmagovalci azijskega prvenstva pomerili z južnoameriškimi prvaki Argentinci, zmagovalci t. i. Zlatega pokala (Gold Cup) Američani in afriškimi prvaki iz Slonokoščene obale. Odigrali so samo polfinale in finale, v katerem je Argentina s 3:1 premagala Savdsko Arabijo.

Tri leta zatem je na drugem Pokalu kralja Fahda sodelovalo šest moštev. Slavila je Danska, ki je v finalu z 2:0 ugnala Argentino.

Fifa napravila red
Leta 1997 je organizacijo prevzela Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in ga preimenovala v Pokal konfederacij. Prvič se je turnirja, ki je bil na sporedu decembra, udeležilo osem reprezentanc. V finalu v Rijadu je Brazilija s hat-trickoma Ronalda in Romaria kar s 6:0 odpravila Avstralijo. Evropske prvake Nemce so zamenjali podprvaki Čehi in zasedli tretje mesto.

Poleti leta 1999 je turnir organizirala Mehika. Gostitelji so v finalu pred 110.000 gledalci na stadionu Azteca na kolena spravili svetovne in južnoameriške prvake Brazilce s 4:3. Za zadnje je igral tudi takrat 19-letni vzhajajoči zvezdnik Ronaldinho, ki se je okitil z naslovom najboljšega igralca tekmovanja. Nemci so izpadli že v predtekmovanju.

Foejeva smrt zasenčila zmago Francije
Junija leta 2001 sta Pokal konfederacij gostili Južna Koreja in Japonska, ki sta leto pozneje priredili tudi svetovno prvenstvo. V finalu je bila Francija z golom Patricka Vieire z 1:0 boljša od Japonske. “Galski petelini” so v polfinalu izločili oslabljene Brazilce z 2:1.

Francozi so slavili tudi dve leti pozneje pred domačimi navijači. V finalu so z zlatim golom Thierryja Henryja v 98. minuti strli odpor Kameruna. Afriški prvaki so v polfinalu ugnali Kolumbijo z 1:0. Na tej tekmi je zaradi zastoja srca umrl Marc-Vivien Foe, zaradi česar je bil finale nekaj časa celo pod vprašajem, saj so se igralci obeh finalistov zavzeli, da se tekma zaradi tragičnega dogodka ne odigra.

V Nemčiji blestel Adriano
Leta 2005 je Fifa uvedla nov model prirejanja tekmovanja, saj se je odločila, da bo Pokal konfederacij na sporedu vsaka štiri leta na prizorišču svetovnega prvenstva leto pred mundialom. Prireditelj je bila tako Nemčija. V finalu v Frankfurtu je Brazilija s 4:1 ponižala Argentino. Zadeli so Adriano dvakrat (s 5 goli je bil najboljši strelec in igralec turnirja), Kaka in Ronaldinho.

Letos bodo v Južnoafriški republiki nastopili prvaki vseh šestih celinskih prvenstev (Španija, Brazilija, Egipt, Irak, ZDA, Nova Zelandija), svetovni prvaki Italijani in gostitelji Južnoafričani. Ekipe so bile z delno delegiranim žrebom (reprezentanci z iste celine ne smeta igrati v isti skupini) novembra lani razvrščene v dve predtekmovalni skupini. Skupino A sestavljajo Južnoafriška republika, Irak, Nova Zelandija in Španija, skupino B pa ZDA, Italija, Brazilija in Egipt. Prvi dve moštvi iz vsake skupine napredujeta v polfinale.

M. R.