David Villa je prišel do 31. reprezentančnega zadetka, s katerim je Španijo popeljal v vodstvo z 1:0. Foto: EPA
David Villa je prišel do 31. reprezentančnega zadetka, s katerim je Španijo popeljal v vodstvo z 1:0. Foto: EPA
Karrar Jasim
Razočaranje je bilo pri Iračanih veliko, saj so zapravili kar nekaj priložnosti, ki bi jih uspele popeljati v polfinale. Foto: EPA
Španci do rekordne zmage
Iraku spet ni uspelo zatresti mreže

To je bila za varovance Vicenteja del Bosqueja že 15. zaporedna zmaga, s katerim so presegli rekord Brazilije, Francije in Avstralije, ki so slavile štirinajstkrat. To pa ni edini mejnik za državo s Pirenejskega polotoka, ki je z zmago že 35. ostala neporažena, s čimer je izenačila še en brazilski rekord.

Villa zgrešil 11-metrovko, a se odkupil že minuto zatem
Po izenačenem rezultatu v prvem polčasu, v katerem je imela "rdeča jeza" izrazito premoč, je bil prvi gol dosežen šele v 52. minuti. David Villa je s prsmi lepo sprejel podajo Alberta Riere in z levico žogo poslal za hrbet vratarja Khune. Ta je le minuto predtem branil strel Ville z enajstmetrovke, uspešen pa je bil tudi po strelu Carlesa Puyola po odbiti žogi.

Llorente do drugega zadetka
Dvajset minut zatem je svoj drugi zadetek v rdečem dresu dosegel 24-letni napadalec Fernando Llorente, ki je žogo po strelu Cesca Fabregasa dotaknil le kakšen meter stran od gola in postavil končni izid tekme v Bloemfonteinu. Južnoafričani so imeli nekaj priložnosti, nekaj najlepših so zapravili ob koncu prvega polčasa.

Irak zapravil lepo priložnost
Na drugi tekmi je bila v prvem polčasu boljša Nova Zelandija, ki je imela večjo posest žoge, prav tako pa tudi več strelov na gol. Tako kot Iračani v drugem polčasu tudi Novozelandci v zaključku akcij niso bili dovolj zbrani, azijski prvaki pa so ob koncu tekme zapravili tri lepe priložnosti, ki bi jih morda popeljale celo v polfinale.

Skupina A, 3. krog:

ŠPANIJA - JUŽNOAFRIŠKA REPUBLIKA 2:0 (0:0)
Villa 52., Llorente 72.

Španija: Reina, Puyol, Piqué, Albiol, Arbeloa, Busquets, Fabregas, Riera (81./Cazorla), Xavi, Villa (60./Hernandez), Torres (60./Llorente).

Južnoafriška republika: Khune, Masilela, Booth, Mokoena, Gaxa, Modise, Sibaya, Dikgacoi, Pienaar, Parker (93./Tschabala), Mholongo.

IRAK - NOVA ZELANDIJA 0:0

Irak: Kassid, Ali Kareem, Rehema, Shaker, Abbas, M. Kareem (67./Sadir), Akram, Mulaa Mohammed (46./Majeed), Jassim, E. Mohammed (56./Zahra), Mahmoud.

Nova Zelandija: Moss, Scott, Sigmund, Lochhead, Vicelich, Brockie (68./Christie), Elliott, Brown, Bertos, Smeltz, Killen.

Lestvica:                             
ŠPANIJA 3 3 0 0 8:0 9 točk
JAR 3 1 1 1 2:2 4
---------------------------------
IRAK 3 0 2 1 0:1 2
NOVA ZELANDIJA 3 0 1 2 0:7 1


Španci do rekordne zmage
Iraku spet ni uspelo zatresti mreže