Cristiano Ronaldo in njegovi odvetniki ne bodo mogli primera odpraviti z oznako lažna novica, saj je policija v Las Vegasu odprla preiskavo 9 let starega primera, saj v Nevadi spolni napadi ne zastarajo. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo in njegovi odvetniki ne bodo mogli primera odpraviti z oznako lažna novica, saj je policija v Las Vegasu odprla preiskavo 9 let starega primera, saj v Nevadi spolni napadi ne zastarajo. Foto: Reuters
Domnevno posilstvo se naj bi zgodilo 13. junija 2009, ko je bil Ronaldo na počitnicah v ZDA. Šlo je za obdobje, ko je bil na izhodnih vratih Manchestra Uniteda in se je dogovarjal za prestop v Real Madrid, katerega član je postal 1. julija 2009. Foto: Reuters

Portugalski reprezentant in član italijanskega Juventusa je obtožbe nekdanje manekenke v nedeljo označil za lažne novice. Zdaj 34-letna Američanka Kathryn Mayorga trdi, da jo je portugalski nogometaš poleti 2009 posilil v hotelski sobi v Las Vegasu.

Spiegel razkril dogodek po dolgi preiskavi
Nemški časnik Der Spiegel je po obsežni raziskavi v zadnji številki objavil dolg članek s podrobnostmi primera, ki temelji na dokumentih, ki potrjuje besede Američanke. Po pisanju Spiegla je leto dni po po dogodku prišlo do izvensodne poravnave, po kateri je Ronaldo prek davčne oaze izplačal Mayorgi 325 tisoč evrov v za molk, da zgodbe ne bi poslala v javnost.

Der Spiegel je o domnevnem posilstvu Cristiana Ronalda pisal že pred letom in pol, ko naj bi v uredništvo dokument o dogovoru, s katerim je Portugalec neimenovani Američanki plačal za molk, prinesel nerazkriti vir. A novinarji uglednega nemškega tednika so brskali dalje in Kathryn Mayorga prepričali, da je privolila v fotografiranje in razkritje svoje plati zgodbe.

Pred 9 leti policiji ni izdala identitete napadalca
Tik pred javno objavo članka je Mayorga z novim odvetnikom v Las Vegasu vložila zahtevo za obnovo primera, kar je policija zdaj tudi naredila in potrdila. "S septembrom 2018 je bil primer ponovno odprt in naši detektivi preiskujejo informacije, ki jih je posredovala žrtev. Gre za tekočo preiskavo, tako da ne bodo razkrite nadaljne podrobnosti," so zapisali pri policiji v Las Vegasu.

Policija, Spiegel in sama Mayorga so navedli, da je takratna manekenka dan po domnevnem posilstvu poklicala številko 911. Policija je izvedla vse zahtevane postopke kot jih zahteva postopanje z žrtvami spolnega napada, zdravstveni pregled je bil opravljen, vzroci pa so shranjeni. A ker "žrtev detektivom ni zaupala mesta incidenta in opisa osumljenca," poleti 2009 niso mogli nadaljevati policijske preiskave.

V Nevadi spolni napadi ne zastarajo
Vseeno Ronaldo in njegovi svetovalci ne morejo kar zavrniti primera z vzklikom "fake news", saj so v zvezni državi Nevada pred časom odpravili zastaranje kriminalnega pregona zaradi spolnega napada, kar pomeni, da se je primer s ponovnim odprtjem policijske preiskave pravzaprav šele začel.

Ko se je Spiegel pred objavo obrnil na Ronalda, so njegovi odvetniki zagrozili nemškemu tedniku s tožbo zaradi poročanja o "očitno nezakonitem" pisanju, ki predstavlja "verjetno eno najhujših kršitev osebnostnih pravic v zadnjih letih". A podobno so Ronaldovi odvetniki že aprila 2007 zagrozili Spieglu, tožbe pa ni bilo od nikjer.

Po odvetniškem odzivu se je sam Ronaldo ob primer obregnil v pogovoru na Instragram Live. "Želite se promovirati z mojim imenom. To je normalno. Želijo si biti slavni, s tem, da izrečejo moje ime. A vse to je del posla. Sem vesel človek in vse je dobro," je samozavestno zavrnil pisanje 33-letni Portugalec, eden najboljših nogometašev zadnjih 15 let na svetu.