Vsak sta na svoj način zaznamovala tekmo: Jovan Vidović (dobil je rdeči karton) in Ederson (strelec edinega zadetka). Foto: EPA
Vsak sta na svoj način zaznamovala tekmo: Jovan Vidović (dobil je rdeči karton) in Ederson (strelec edinega zadetka). Foto: EPA
Marcos Tavares
Marcos Tavares zadnje pol ure zaradi poškodbe ni igral, v prvem polčasu pa je pripravil imenitno akcijo, ko je vzel žogo, jo podal Goranu Cvijanoviću, ki pa ni znal matirati vratarja Lazia. Foto: EPA
Vladimir Petković
Matjaž Kek je opazil, da je bil trener Lazia Vladimir Petković v zadnjih minutah tekme zelo nervozen. Foto: EPA
Ederson
Lazio je v Ligi prvakov leta 1999 Maribor dvakrat premagal s 4:0, zdaj pa je razmerje moči precej bolj izenačeno. Na četrtkovi tekmi je odločil zadetek Edersona. Foto: EPA
Navijači Maribora
Le 10 tisoč gledalcev je bilo v četrtek na olimpijskem stadionu v Rimu, med njimi pa so bili zelo glasni navijači Maribora. Foto: Reuters
Izjave Mariborčanov in Edersona po tekmi v Rimu

Po porazu slovenskih prvakov v 2. krogu Evropske lige proti Laziu velja enotna ocena: Maribor je pokazal zelo dobro igro in bi prav lahko presenetil dvakratnega italijanskega prvaka. Matjaž Kek, nekdanji igralec in trener Maribora ter selektor, ki je Slovenijo leta 2010 popeljal na svetovno prvenstvo, je prepričan, da je Maribor kljub porazu več pridobil kot izgubil.

Bojan Prašnikar, trener Maribora leta 1999, ko je bil v Ligi prvakov tekmec prav tako Lazio, pogreša igralca presežne vrednosti, ki bi z eno potezo odločil tekmo. Prav takšnega bi Maribor potreboval v Rimu. Da je Maribor v prvem polčasu zapravil nekaj lepih priložnosti, obžaluje tudi Borut Jarc, selektor slovenske reprezentance do 17 let: "Če bi zadeli, bi se veselili božanske zmage sredi Rima."


Matjaž Kek: Kot je rekel že Darko Milanič: vse je bilo dobro, razen rezultata. Ne bi bilo treba izgubiti. Pred tekmo sem razmišljal, da se premalo zavedamo, da se približevanje Evropi plačuje in da nič ni zastonj. Odločile so malenkosti. Maribor je bil hraber, samozavesten, konkreten in kakovosten, zelo prepričljiv v določenih delih tekme. Toda če proti takšnemu nasprotniku ne izkoristiš ponujenega, sledi kazen. Predvsem v prvem polčasu smo videli akcije, ki so bile plod zrelosti moštva, uigranega sistema in filozofije, ki Mariborčane krasi že v slovenski ligi in zdaj tudi v Evropi.

Imel sem občutek, da kdor bo dal prvi gol, bo zmagal. Žal je to uspelo Laziu in potem je bilo zlasti po izključitvi Vidovića težko. Toda igralci so bili še naprej pogumni. To je v glavah. Hočejo naprej, hočejo doseči gol, igrati všečno igro. Ko dobiš to samozavest, to potrditev, da dobro delaš, se znaš vesti na igrišču, znaš se postaviti. V zadnjih desetih minutah trener Lazia Vladimir Petković ni bil sproščen in brezskrben, čeprav je bilo 1:0.

Maribor je kljub porazu več dobil kot izgubil. Dobil je potrditev, da se lahko enakovredno meri z Laziem in da je konkurenčen v težki skupini. Včasih ti zmaga zaslepi oči in lažeš samemu sebi, včasih pa ti poraz oči odpre in ti da več pozitivnih stvari. Takšen poraz, kot ga je doživel Maribor, lahko prinese več pozitivnega kot negativnega. Vse gre v smer, ki je ob žrebu skupin nismo pričakovali: Maribor je na 2. mestu in tako v odličnem položaju pred gostovanjem Tottenhama.

Bojan Prašnikar: Maribor je šel hrabro v tekmo, ni odstopal od svojega načina igre, ni se prilagajal nasprotniku, ampak s svojim načinom igre iskal dober rezultat. Škoda za poraz, prav lahko bi presenetili veliki klub, ki je igral v spremenjeni postavi. V gosteh ne moreš pričakovati, da boš imel deset priložnosti in eno izkoristil. Če imaš dve ali tri, kot jih je imel Maribor, moraš zadeti. Ko je Lazio spoznal, da je Maribor resna ekipa, je prevzel pobudo in z enim zadetkom odločil tekmo, nato pa se precej po italijansko zadovoljil z izidom.

Žal Maribor v drugem polčasu ni ponovil igre iz prvega polčasa, ampak je preveč prepustil pobudo Laziu na sredini terena, v napadu pa je bil premalo konkreten. Deloval je zelo homogeno kot ekipa, nima pa izrazitih posameznikov, ki bi lahko na takšni tekmi z eno potezo prevesili tehtnico, in to je lahko problem. Morda včasih to vlogo igra Tavares, sicer pa so vsi igralci zelo enakovredni. Glede izključitve Vidovića težko rečem. Sodniki v veliko primerih ne zapiskajo, takoj ko je zapiskal, pa ni bilo druge možnosti, kot da dosodi enajstmetrovko in izključi Vidovića po pravilu zadnjega igralca.

Borut Jarc: Maribor je pokazal evropski obraz nogometa sredi Rima. Škoda, velika škoda, da mu ni uspelo doseči zadetka, kajti po moji oceni so bili boljši tekmec, in če bi zadeli, bi se veselili božanske zmage sredi Rima. Jasno je, da gre Maribor lahko mirno v preostale tekme Evropskega pokala, kajti več kot dozorel je za vrh Evrope. Imel je vse v svojih nogah, žal ni zadeli. Videli smo pridih prave kakovostne ekipe, normalno pa, da je bilo nekaj napak, kar je Lazio znal izkoristiti, čeprav je bil zrel, da izgubi tekmo. In to zaradi dobre predstave Maribora.

O rdečem kartonu nočem razpravljati, je pa škoda za Vidovića. Darko Milanič bo na naslednji tekmi še težje sestavil obrambno vrsto. Toliko bolj pa veseli, da je Maribor tudi z igralcem manj kazal zobe. To je res pozitivno, to je še ena dodana vrednost. In zadnje pol ure so bili tudi brez Marcosa Tavaresa. Ko je bil na sredini igrišča, je bil ključni mož v igri Maribora, saj zna zadržati žogo. Nič, gremo naprej, premagati Tottenham!

Izjave Mariborčanov in Edersona po tekmi v Rimu