Milivoje Novaković je primer igralca, ki potrjuje Katančevo željo, da zanj ne velja merilo mladi ali stari, ampak najboljši. Foto: Aleš Fevžer
Milivoje Novaković je primer igralca, ki potrjuje Katančevo željo, da zanj ne velja merilo mladi ali stari, ampak najboljši. Foto: Aleš Fevžer
Slovencem ni uspel veliki met
Pogovor z Boštjanom Cesarjem in Srečkom Katancem

Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za Brazilijo, tako kot prejšnje za Euro 2012 v Ukrajini in na Poljskem, končala na tretjem mestu. Takrat je moral selektorski stolček zapustiti Matjaž Kek, zdaj tega Katancu ne bo treba.

Čeferin je bil preveč željan individualne oblasti
Predlani sta morala reprezentanco zapustiti tudi Robert Koren in Milivoje Novaković. Predsednik zveze Aleksander Čeferin je bil takrat začetnik v nogometu. Bil je preveč vroč in željan individualne oblasti. Nogometna hierarhija pa se ne more primerjati s podjetništvom. Zdaj že ve, da je njegove in Stojanovićeve zablode (prehitevanje po desni strani) Katancu uspelo reševati, toda samo do sinoči. Sicer jih je rešil izjemno - s štirimi zaporednimi kvalifikacijskimi zmagami z 12 točkami od skupno 15.

Prisotnost Novakovića zelo opazna
Čeferin je zdaj znal poudariti, da ima Slovenija dobro mešanico izkušenj in mladcev, kar je Katančeva zasluga, saj ni nikoli odgovarjal na vprašanja, "ali bi bilo treba reprezentanco pomladiti ali ne, naj igrajo samo najboljši", je izpostavljal. Reprezentanco je kar precej spremenil, si jo prilagodil, sploh pa vanjo vrnil 34-letnega Milivoja Novakovića. Sinoči ni bil učinkovit, a njegova udeležba na igrišču in v garderobi je vidna celo z letala.

Igralci selektorju zaupajo
Katanec je zamenjal sredino igrišča, Radosavljevića in Korena s Kamplom, Kurtićem in bolj z Mertljem kot Krhinom. Igralci mu zaupajo, on pa jih je ob disciplini hitro spoznal do obisti. Lansko leto slovenskega reprezentančnega nogometa je šlo v prazno, zdaj pa so že postavljeni zelo dobri temelji za nov ciklus - za Euro 2016 v Franciji.

Handanović spet ostal brez besed
Sinoči spet izjemni vratar Samir Handanović, ki se mu je pod Stojanovićem zareklo, da bo za Slovenijo branil samo, dokler bodo možnosti za uvrstitev v Brazilijo, za javnost tudi po koncu ciklusa za SP ni komuniciral z novinarji.

Slovencem ni uspel veliki met
Pogovor z Boštjanom Cesarjem in Srečkom Katancem