Wayne Rooney je že dalj časa tarča kritik angleških navijačev. Foto: Reuters
Wayne Rooney je že dalj časa tarča kritik angleških navijačev. Foto: Reuters

Angleška reprezentanca je na zadnjih štirih tekmah proti vratom nasprotnika sprožila 87 strelov (vključno z blokiranimi), dosegla pa štiri zadetke, kar pomeni, da je za zadetek na zadnjih štirih tekmah v povprečju potrebovala 22 strelov.

Gareth Southgate
Začasni selektor Gareth Southgate poskuša umiriti dogajanje okrog reprezentance po škandalu, ki je odnesel Sama Allardyca. Foto: Reuters

Kljub nezadovoljstvu na Otoku je Anglija dobila zadnjih 13 kvalifikacijskih tekem za velike turnirje, poraza ne pozna na zadnjih 30 tovrstnih obračunih (23 zmag, 7 remijev). Nazadnje so angleški nogometaši klonili na današnji dan leta 2009 proti Ukrajini v Dnipropetrovsku v sklopu kvalifikacij za SP 2010. Pokopal jih je zadetek Sergeja Nazarenka (1:0).

Joe Hart
Angleži imajo že dalj časa težave z vratarji. Trenutno je njihov prvi vratar Joe Hart (Torino), začasni selektor Southgate pa je ob Fraserju Forsterju (Southampton) v reprezentanco nekoliko presenetljivo vpoklical še 22-letnega čuvaja mreže Sunderlanda Jordana Pickforda. Foto: Reuters
Na Otoku kritični do igre angleške reprezentance

Ti so nezadovoljni z dogajanjem okoli reprezentance, predvsem s škandalom, ki je odnesel selektorja Sama Allardycea, moti jih tudi neučinkovita, brezidejna igra, grešni kozel pa je spet postal njihov najboljši strelec vseh časov Wayne Rooney, ki se je na tekmi z Malto naposlušal žvižgov.

Angleži, veliki favoriti, so potrebovali pol ure, da so strli malteški odpor, v polno je z glavo po predložku Jordana Hendersona zadel Daniel Sturridge. Liverpoolova naveza je nekoliko pomirila navijače, preden je zmago potrdil Tottenhamov Dele Alli. Vseeno zmaga in vodstvo s polnim izkupičkom točk po dveh odigranih tekmah na lestvici skupine F nista bili dovolj za zadovoljstvo.

Rooney na udaru navijačev
V oči bode predvsem neučinkovitost, kar je na novinarski konferenci po tekmi izpostavil tudi začasni selektor Gareth Southgate. Ta je pričakoval, da bodo njegovi varovanci unovčili dominantnost na zelenici in do vrha napolnili gol 176. reprezentance na Fifini lestvici. A to se ni zgodilo. Resda so se Maltežani na Wembleyju bolj ali manj le branili, a igra Southatovih varovancev še zdaleč ni navdušila. Potekala je prepočasi, podaje so bile večkrat nenatančne, v središču pozornosti pa se je znašel Rooney, ki po mnenju angleških navijačev že dalj časa ne igra na zahtevani ravni. "Ne razumem žvižgov, a to je zdaj očitno postala stalnica. Res ne vem, na kakšen način lahko to nogometašu pomaga. Njegove izkušnje in vodenje sta bila v preteklem tednu zelo pomembna. Zanimivo bi bilo spremljati njegovo življenje v zadnjih desetih dnevih. Debata se je vseskozi vrtela le okrog njega," je bil začuden Southgate.

Če bi večkrat zadeli, bi bila zgodba drugačna
Anglija že vse od leta 1966 čaka na naslov na velikem tekmovanju. Javnost jih - zasluženo ali ne - venomer uvršča med (širše) favorite, česar pa Angleži nikoli ne upravičijo. Še več, na velikih tekmovanjih večkrat odpovejo, nazadnje so si privoščili sramoten poraz proti Islandiji v osmini finala letošnjega evropskega prvenstva. Southgate je imel po Allardyceovem odstopu manj kot 14 dni časa za priprave na tekmo z Malto. "Glede na ves položaj smo v zadnjih dneh precej napredovali. Zavedamo se, da je še veliko prostora za napredek, tega se zavedajo tudi nogometaši. Vseeno moramo ostati realni. Dobro vem, koliko časa potrebuje ekipa, da se navadi na nov sistem. Na tekmi z Malto smo na trenutke igrali zelo dobro, na trenutke smo bili prepočasni," je priznal Southgate in poudaril, da je na tovrstnih tekmah, ko se kot igralec zavedaš, da tekme ne smeš in skoraj ne moreš izgubiti, igral že večkrat v svoji karieri: "Kot igralec se moraš tedaj še bolj osredotočiti. Ustvarjali smo si priložnosti, če bi jih večino tudi izkoristili, bi bila danes zgodba najbrž precej drugačna."

Nogometaši premalo kakovostni?
Zakaj angleški reprezentanci ne uspevajo odmevnejši uspehi? Zdi se, da največ ljudi s prstom kaže na Premier ligo, kjer večinoma dominirajo tuji nogometaši, zaradi katerih mladi Angleži ne dobivajo dovolj priložnosti za dokazovanje in napredek. O tem je bilo v preteklosti prelitega že veliko črnila. Anglija ima kljub vsemu nekaj izjemnih mladih nogometašev, ki se utegnejo v naslednjih letih razviti v vrhunske igralce. John Stones, Michael Keane, Dele Alli, Eric Dier, Marcus Rashford, Luke Shaw, Raheem Sterling, Ross Barkley in Harry Kane je le peščica tistih, ki so v svojih klubih že opozorili nase. A predstave s klubskih tekem je treba prenesti tudi na reprezentančne, na teh pa je po navadi zgodba velikokrat drugačna. Omeniti je treba še krizo z vratarji, ki v angleški izbrani vrsti traja že (pre)dolgo. Raya Clemenca in Petra Shiltona nihče ni dostojno nasledil. Morda še najbolj David Seaman. Po njegovi upokojitvi 16. oktobra 2002 so med vratnicami stali Ian Walker (1996-2004), Paul Robinson (2003-2007), David James (1997-2010), Rob Green (2005-2012), Chris Kirkland (2006), Ben Foster (2007-2014), Scott Carson (2007-2011), Joe Hart (2008-2016), Jack Butland (2012-2016), John Ruddy (2012), Fraser Forster (2013-2016) in Tom Heaton (2016).

Od vseh je bil še najbolj konstanten Hart, ki pa se na zadnjem evropskem prvenstvu ni izkazal, saj je storil odločno preveč napak, posledično je zaradi tega najverjetneje tudi izgubil mesto prvega vratarja pri Manchester Cityju, ko je vajeti ekipe prevzel Pep Guardiola. 29-letnik iz Shewsburyja zdaj brani za Torino, kamor ga je zvabil nekdanji odlični nogometaš Attilio Lombardo, nekdanji pomočnik Roberta Mancinija pri Manchester Cityju, zdaj pa pomočnik trenerja pri Torinu.

S Slovenci do zdaj štirikrat
Anglija se je s slovensko izbrano vrsto do danes pomerila štirikrat, vse tekme je tudi dobila. 5. septembra 2009 je Slovenijo z 2:1 ugnala na Wembleyju, ko sta v polno zadela Frank Lampard z 11 metrov in Jermain Defoe (za Slovenijo je bil uspešen Zlatan Ljubijankić), naslednje leto je bila z golom Defoeja boljša na SP-ju v Južni Afriki (0:1). 15. novembra 2014 je na Wembleyju znova slavila, tokrat s 3:1 (Rooney 11-m, dva zadetka Dannyja Welbecka; avtogol Hendersona), 14. junija 2015 je osvojila še Stožice (2:3). Tedaj so se med strelce vpisali Jack Wilshere (2x), Rooney, Milivoje Novaković in Nejc Pečnik.

Kvalifikacije za SP 2018, skupina F, torek ob 20.45:
SLOVENIJA - ANGLIJA (prenos na TV SLO 2/MMC)

SLOVAŠKA - ŠKOTSKA

LITVA - MALTA

Lestvica:                           
ANGLIJA             2  2 0 0  3:0  6
ŠKOTSKA             2  1 1 0  6:2  4
SLOVENIJA           2  1 1 0  3:2  4
LITVA               2  0 2 0  3:3  2
SLOVAŠKA            2  0 0 2  0:2  0
MALTA               2  0 0 2  1:7  0
                                    

Angleška reprezentanca je na zadnjih štirih tekmah proti vratom nasprotnika sprožila 87 strelov (vključno z blokiranimi), dosegla pa štiri zadetke, kar pomeni, da je za zadetek na zadnjih štirih tekmah v povprečju potrebovala 22 strelov.

Kljub nezadovoljstvu na Otoku je Anglija dobila zadnjih 13 kvalifikacijskih tekem za velike turnirje, poraza ne pozna na zadnjih 30 tovrstnih obračunih (23 zmag, 7 remijev). Nazadnje so angleški nogometaši klonili na današnji dan leta 2009 proti Ukrajini v Dnipropetrovsku v sklopu kvalifikacij za SP 2010. Pokopal jih je zadetek Sergeja Nazarenka (1:0).

Na Otoku kritični do igre angleške reprezentance